ADRIA REGIJA – PUTOVANJE JEDNOM OBALOM KROZ TRI ZEMLJE

ADRIA REGIJA

0
5579

Za Adria regiju se vezuju zemlje Slovenija, Hrvatska i Crna Gora i to njihov primorski deo, čarobne obale, ostrva i zalivi. Sve destinacije ove regije se mogu obići sa vode, kao i kopnom ali takođe i veliki broj primorskih gradova poseduje međunarodne aerodrome.

Živopisna Slovenija

Slovenija, sa svega 46,6 km obale, može ponuditi sve u malom. Njenu obalu čine gradovi Koper, Izola, Piran i Portorož kao glavni turistički centri.

Koper je jedina trgovačka luka u Sloveniji i jedan je od njenih najstarijih gradova. Glavna znamenitost je svakako Stari grad sa Titovim trgom, uzanim ulicama i veličanstvenom Pretorskom palatom iz XV veka. Dalje, Slovenskom obalom, nailazi se na Izolu i zatim na poluostrvo Piran koje je pravi muzej na otvorenom sa srednjovekovnom arhitekturom i bogatim kulturnim nasleđem.

Portorož, kao najveći turistički centar, raspolaže sa velikim brojem hotela, zatim su tu marina, kazino, kongresni centar, kao i nekoliko sportskih objekata. A u blizini grada, u Sečovlju, nalazi se Aerodrom Portorož, što čini Portorož dostupnom destinacijom i za sve inostrane goste.

Očaravajuća obala Hrvatske

Hrvatska obala je poznata po svojim mnogobrojnim ostrvima, prozirno čistim morem, istorijskim zamenitostima i impozantnim zidinama primorskih gradova.

Najzapadniji obalski deo jeste poluostrvo Istra, poznato po terra rosi, crvenoj zemlji, koja grožđu i vinu, hlebu, salati i rakiji daje neponovljiv, a sveden i jednostavan ukus.

Poznata je i po uredno orezanim vinogradima i maslinicima iznad kojih se pogled pruža prema planinskim vrhovima. A svakako je grad Hum, prema Ginisovoj knjizi rekorda najmanji grad na svetu, dodatna atrakcija u Istri.

Za obilazak Istre brodom sa zapadne strane, sjajna odredišta mogu biti Poreč pa zatim Rovinj i njegova obala koja je zaštićena prirodna baština. Samo ovaj deo krstarenja oko Istre može se završiti na ostrvima i Nacionalnom parku Brijuni.

Dalje u kopnenom delu Istre neizostavna je Pula kao najveći grad, sa čuvenom Pulskom arenom, odakle se obalom i putevima istorije dolazi do Opatije.

U Opatiji svakako treba iskoristiti priliku i upoznati bogatu istoriju i slikovito okruženje ovoga grada. Neki od prvih hotela na Jadranu bili su sagrađeni upravo u Opatiji koja je tako popularna destinacija još od 19. veka, od doba kada su je Habsburgovci pretvorili u omiljeno odredište gde su pripadnici evropske aristokratije i plemstva mogli da uživaju u trenucima mira i tišine daleko od dvorova i politike.

Tik uz Istru nalazi se Rijeka. Ovaj grad pruža širok spektar mogućnosti, možete popiti kafu u pešačkoj zoni, prošetati gradskim muzejima, posetiti tvrđavu Trsat na vrhu grada, ali i uzeti učešće u intrigantnim festivalima i najživljem karnevalu u Hrvatskoj.

Za beg u morske dubine, odličan izbor mogu biti manja krstarenja katamaranom ili brodom do ostrva u okolini, a tu su ostrvo vitalnosti Lošinj i zlatno ostrvo Krk. Zanimljivost vezana za Krk jeste da se kroz istoriju povezuje sa brojem 7; u sedmom su veku Hrvati naselili ostrvo, sedmi po redu knez Frankopan bio je poslednji krčki knez, ostrvo se sedam puta uspešno odbranilo od gusara.

Neizostavan na mapi Hrvatske obale i turističke ponude je i Zadar, sledeća destinacija na putu. Grad Zadar u spoju prošlosti i svih pogodnosti koje traži savremeni putnik nudi brojne turističke atraktivnosti: idealan smeštaj, autohtone gurmanske delikatese, kulturne znamenitosti, savremene sportske objekte kao i raznovrsni izletnički program, i predstavlja destinaciju za odmor, sport i zabavu. Još pre četrdesetak godina Alfred Hičkok proglasio je zadarski zalazak sunca „najlepšim na svetu“.

S njegovim mišljenjem slažu se i brojni turisti koji su imali prilike da uživaju u pogledu na zagrljaj mora, zalazećeg sunca i neba.

Zatim, uključenjem na autoput veoma brzo se stiže do Šibenika. Ovaj grad nudi puno programa, od nautičkog turizma i golf turizma do kongresnog i verskog turizma. A ostrva sa svojim slikovitim uvalama, čistim morem i mirisom Mediterana privlače turiste željne boravka u tišini i lepoti netaknute prirode. Na ovom prostoru smeštena su dva nacionalna parka: NP Kornati (arhipelag sa oko 150 ostrva) i NP Krka (reka s brojnim slapovima).

Za sledeći grad njegovi stanovnici će s puno ponosa reći kako je najlepši na svetu i o tome sa njima ne treba polemisati jer Split, vedrog duha, sve ubrzo ubedi baš u to. Grad je pod zaštitom UNESCO-a i u registru Svetske kulturne baštine sa Dioklecijanovom palatom, a živi svojim urbanim ritmom već 1700 godina.

Iz Splita u grad Hvar se može doći trajektom direktno u Hvarsku luku. Ali bez obzira odakle mu prišli, Hvar kao grad spomenik odmah ostavlja neponovljivi osećaj. Mada, Hvar nisu samo spomenici, tu je i Hvarska luka, Pakleni otoci smešteni ispred ulaza u Hvarsku uvalu, njegovi hoteli, apartmani, njegova klima koja leči, njegovi restorani i kafići, ljubazni domaćini, sve što čini duh ekskluzivne turističke destinacije.

Poslednje odredište na ovom putu po Hrvatskoj obali je Dubrovnik koji nije potrebno posebno predstavljati. Dubrovnik je riznica i muzej sam po sebi koji je do danas uspeo da sačuva sve istorijske građevine i njene lepote, brojne barokne, renesansne i romaničke crkve i palate. One su važan deo turističke ponude i predstavljaju nezaobilazna mesta koja svakako treba posetiti.

Dubrovačke gradske zidine najveća su atrakcija sa svojih 1.940 metara dužine i uključuju pet tvrđava, kao i šesnaest kula i bastiona. Zatim su tu i Stradun, Knežev dvor, Crkva Sv. Vlaha, kao i tvrđava Lovrjenac zapadno od starog gradskog jezgra na 37 metara visokoj hridi do koje se dolazi s morskog žala, penjući se šumovitom stazom.

Zbog čak 260 sunčanih dana godišnje, Dubrovnik je omiljena destinacija i svakako najpoznatija destinacija u regionu sa svetskim renomeom i sa razlogom je nazivaju „rajem na zemlji”.

Neukrotiva priroda Crne Gore

Crnogorsku obalu, dugu 293 km, odražava duh Mediterana, kameniti pločnici, stari gradovi drevnih civilizacija, botaničke bašte u koje su zasade ostavljali moreplovci iz svih krajeva sveta, kao i karnevalske povorke i zabave tokom cele godine.

Jedinstvenost kod crnogoske obale jeste Bokokotorski zaliv koji čine četiri manja, međusobno povezana zaliva: Hercegnovski, Tivatski, Risanski i Kotorski. Na putu oko Bokokotorskog zaliva ređa se niz gradova, koji svojom osobenošću mogu mnogo toga da ispričaju, a među njima je i Kotor, grad svetske baštine, koji sa Starim gradom predstavlja nezaobilazno pristanište brojnih jahti i prekookeanskih brodova. Za najluksuznije jahte na svetu tu je i moderna marina sa rezidencijama i naseljem – Porto Montenegro u Tivtu. Možda je najbolji izbor sve sagledati na jednodnevnom i noćnom krstarenju uz obilazak i ostrvaca u zalivu.

Glavni centar turističke ponude Crne Gore je svakako Budva sa Bečićima. Budva je letnja metropola, sa više od 80 visoko rangirana hotela, kongresnih centara, izvrsnih restorana, često pristanište holivudskih jahti i mesto koncerata muzičkih zvezda svetske slave. Noću, Stari grad postaje otvoreni teatar tokom tri meseca leta, a lokali nude zabavu za svačiji ukus.

Nedaleko od Budve, povezano uzanim kamenim prolazom, nalazi se ostrvo iz bajke. Ulice, krovovi, fasade kuća i vila, zadržale su originalni oblik, dok unutrašnjost poseduje najsavremeniji hotelski komfor, što ujedno čini Sveti Stefan najprestižnijim letovalištem.

Mesto u kome svi brodovi bar jednom gostuju jeste Bar, široka kapija Crne Gore. Iznenađuje bogatstvom različitosti kultura, vera, nacija, običaja i pitomošću okolnih sela. Grad je prepoznatljiv po maslini staroj 2000 godina u naselju Mirovica i muzeju arhitekture, Drevnom gradu na uzvisini, četiri kilometra od obale.

Za kraj izdvajamo i Ulcinj i njegove duge peščane plaže. Prepoznatljiv  je po Adi Bojani, mestu gde se reka Bojana uliva u Jadran a nudisti ga ocenjuju kao idealno mesto za odmor. Takođe, Ada Bojana je prestižno mesto za surfovanje na vetru i svojim potencijalom zadovoljava i amatere i stroge kriterijume profesionalaca. Povoljni vetrovi prave odlične talase koji omogućavaju surfovanje i jedrenje.

Raskošno putovanje po Adria regiji, bogato različitim iskustvima, mirisima i ukusima, sa upečatljivim prirodnim lepotama, arhitekturi i kulturi, neće ostaviti ravnodušnim ni najzahtevnije putnike i grupe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.