Château Gruaud Larose, vinarija iz Bordoa, u Francuskoj, poznavaocima i ljubiteljima vina puno govori. Radi se o jednoj od najpoznatijih vinarija koje proizvode crveno vino.

U okviru globalne turneje Château Gruaud Larose – Retrospective, koja se dešava svake druge godine u odabranim gradovima širom sveta, menadžment poseda Gruaud Larose izabrao je Beograd i Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade kao prvu destinaciju 2019. godine gde su predstavili svoja vina iz izvanrednih berbi.

G-din Nicolas Sinoquet
G-din Nicolas Sinoquet

Prisustvovali smo ovoj, pre svega, divnoj priči. Generalni direktor Château Gruaud Larose-a, gospodin Nicolas Sinoquet, odgovorio je na nekoliko kratkih pitanja u vezi sa vinom.

Možete li nam reći nešto o istoriji Château Gruaud Larose-a?

Château Gruaud Larose je ponosan na svojih 300 godina dugu istoriju. Zanimljivo je da se vinograd nije menjao još od početka 18. veka. Dakle, naš plan je da sve ostane isto i za sledeću generaciju. Izgleda lako, ali to je veoma zahtevan zadatak.

Šta omogućava specifičnost zemlje na kojoj je zasađeno vaše grožđe?

Sortu grožđa treba zasaditi u skladu sa vrstom zemljišta. Beli šljunak odgovara Cabernet Sauvignon-u i drugim sortama grožđa koje kasno sazrevaju, dok je glina bolja za Merlot, koji je prva sorta grožđa spremna za berbu.

Kada je najbolje otvoriti flašu vina?

Čekajući savršenu priliku, možda nikada nećete otvoriti bocu vina. Radi se, ustvari, o izboru trenutka u kom će vino „pojačati“ i „naglasiti“ atmosferu sa prijateljima i porodicom.

Kako bi trebalo birati vino prema hrani? Imate li neki interesantan savet?

Tokom obroka postoji momenat u kom ne možete da prepoznate da li određena aroma potiče od ukusa vina ili od ukusa hrane. Ako vam se ovo desi, onda govorimo o savršenom spoju hrane i vina.

Za Vas lično, šta je vrhunsko vino?

Ključna reč je harmonija svih elemenata koji čine vino. Po mom mišljenju, cena ne čini vrhunsko vino već upravo ta harmonija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.