URBANO ILI RURALNO?

Život u 21. veku

0
5048

Urbani rast za posledicu ima ubrzan ekonomski rast i razvoj, ali druga strana medalje jeste velika potrošnja energije, a time i rast njene cene, uvećanje broja motornih vozila, pritisak na infrastrukturu u svakom smislu, kao i oštećenje životne sredine. Zagađenje vazduha i koncentracija ugljendioksida, gasa odgovornog za globalno zagrevanje, razne vrste otpada kao i nestašica vode, su sve problemi koji će se uvećavati.

Procenjuje se da oko 3 milijarde ljudi, koji čine većinu mase onih koji naseljavaju megagradove, preživljava sa manje od 2 dolara dnevno. Sve su izraženije razlike između veoma bogatih i izrazito siromašnih. Od postojećih tri milijarde stanovnika gradova, čak jedna trećina živi u sirotinjskim naseljima poput brazilskih faveli.

Ako i stavimo na stranu, ove, možda pesimističke podatke, ono što svakako jeste činjenica, je da mladi masovno napuštaju manja mesta i sela, i odlaze u gradove, što za posledicu ima izumiranje sela, poljoprivrede i stočarstva. Gradovi postaju prenaseljeni, zagađeni, sa porastom stope siromaštva i kriminala.

Oni koji su ostali na selu žive u kućama sa dvorištima, i jedu povrće i voće iz svoje bašte. Prvi komšija je udaljen kilometrima. Oni koji žive u gradovima, žive u proseku u nekih 10 kvadrata po glavi stanovnika u slučaju da žive sa porodicom ili cimerima, plaćaju basnoslovne kirije i/ili kredite, kupuju veštačko voće i povrće, a dok sede na terasi, ako je uopšte imaju, gledaju u zid ili ulicu zakrčenu automobilima. Prve komšije čuju i kroz cevi kupatila i kroz tanke zidove.

Više je nego očigledno, ravnoteža ne postoji.

Već decenijama unazad, postoji tendencija i potreba kod ljudi da se „vrate na selo” u vidu bežanja iz grada na vikend u neke ruralne predele. Da legnu na zelenu travu, gledaju u krošnje drveća, slušaju cvrkut ptica i udišu svež vazduh, bez gradske buke i napetosti. U teoriji, svi bi da se vrate prirodi. Ali ne peške.

Teško nam je da se odreknemo tzv. „luksuza” koji nam omogućava život u urbanim sredinama. Nije za nas kopanje motikom i muljanje u blatu oko tamo neke staje. Miris da ne pominjem. Radije ćemo platiti fitnes instruktora da nas cedi do poslednje kapi znoja, onako izmrcvarene posle posla u kancelariji, i udisaćemo miris izduvnih gasova u garaži nekog šoping centra.

Želimo, tačnije, postaje nam neophodno (ili nametnuto?), da je sve oko nas urbano, „fensi” i u trendu. Moderna arhitektura, garderoba, izgled… Život i misli po poslednjoj modi.

Sve je to lepo. U čovekovoj je prirodi da radi, kako bi sebi olakšao život i učinio ga udobnijim. Ali granice i umerenost u svemu tome moraju da postoje. Vrtoglava je brzina usklađivanja života, porodice i posla. U borbi surove konkurencije i manjka vremena za toliko toga, što je savremenom čoveku u gradu nametnuto da mora da postigne kako bi bio srećan.

Da li gubimo sebe? Šta je ono što MI ZAISTA jesmo i želimo, a ne šta bi TREBALO da budemo kako bi bili URBANO USPEŠNI. Brza hrana, brz ljubavni život, brz život. Mir možemo da pronađemo, makar na kratko, u nekom etno-selu, planini, morskoj uvali, ili na nekom, krišom preostalom, proplanku u gradu. Da se malo saberemo, čujemo sopstvene misli i želje, pa da krenemo dalje u životne borbe.

Urbano ne može da postoji bez ruralnog, makar dugoročno gledano. Sopstveni odnos urbanog i ruralnog, izbalansirajte sami.

M.M.

SHARE
Prethodni tekstKongresni centar Master Novosadskog sajma spustio cene za 40%
Sledeći tekstEIBTM 2013
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.