Prepuna tragova ukrštanja različitih kultura i religija, Bosna i Hercegovina se može izdovojiti po veličanstvenim znamenitostima poput Srednjovekovnog nadgrobnog spomenika – Stecak, Starog Mosta – Mostar, Pećine Vjetrenica, Nacionalnog parka Hutovo Blato, Evropske kišne šume – Perućica, Bosanskih piramida i mnogo čemu ostalom.

U pogledu neobičnih prostora za organizaciju korporativnih događaja, izdvojili smo nekoliko koji po svakom osnovu mogu privući pažnju na sebe i obezbediti nezaboravan doživljaj onima koji u njima gostuju.

Nuclear War CommandATOMSKA RATNA KOMANDA ( vojni naziv D-0) nalazi se nedaleko od Konjica, u unutrašnjosti brda, u podnožju planine Zlatar, podigla ga je bivša JNA na površini od 6.500 m2.

Smešten na dubini od 280 metara ispod zemlje, bunker je sagrađen sa namerom da u slučaju (atomskog) rata funkcioniše kao centar vojnih operacija (sklonište za štab vrhovne komande) i sklonište za predsednika Tita, njegovu porodicu i najbliže saradnike.

Ovaj objekat, koji podseća na lavirint sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom (sastoji se od brojnih rezidencijalnih prostora, sala za konferencije, kancelarija i predsedničkog bloka), bio je predviđen da obezbedi nesmetan život 350 ljudi tokom 6 meseci. Do 90-ih godina izgradnja (koja je trajala od 1953 godine do 15.09.1979 godine, i za koju je investirano 4,6 milijardi američkih dolara) i postojanje ovog bunkera bila je najstrožije čuvana tajna. Neke od zanimljivosti u vezi ovog objekta su:

– Preko 20.000 tona zemlje iskopano je večinom ručno i izbačeno iz brda Zlatar

– U objektu svetli 6015 neonskih lampi

– Za postojanje ovog objekta znalo je samo 19 osoba koji su 37 godina čuvali najstrožiju državnu tajnu
– Objekat raspolaže sa svojom pitkom vodom, ventilacijom, kablovskim sistemom i 2 cisterne sa 25 tona goriva
– Prostorije General štaba – Vrhovne komande nalaze se 275 metara pod zemljom i armiranim betonom
– Titov kabinet nalazi se 220 metara ispod zemlje dimenzija 5,57m x 3,20m


Tešanj tower
TEŠANJSKA TVRĐAVA – Tešanj predstavlja spoj prošlosti i modernog perioda, pa se u njemu nalazi i tvrđava koja datira iz ilirskog perioda.

U srednjovekovnom periodu, tvrđava je znatno nadograđena, a kasnije je u njoj napravljena i sahat-kula koja je i danas u funkciji. Tvrđava ima dva bedema i ugostiteljski objekat.

Pored tvrđave u kojoj se održavaju brojne kulturno-turističke manifestacije, u Tešnju gosti mogu posetiti i Ferhad-begovu džamiju iz XVII veka koju je sagradio rođak sultana Sulejmana Veličanstvenog, Ferhad-beg. Tešanjska tvrđava poseduje binu koja se nalazi na „platou“ u okviru tvrđave, a koja prestavlja veoma zanimljivo mesto za održavanje seminara, konferencija i slično.

ZEMALJSKI MUZEJ BOSNE I HERCEGOVINE – Sa kapacitetom od 200The National Museum of Bosnia and Herzegovina – 300 mesta može biti dobar izbor za organizaciju raznih manifestacija i kulturno-zabavnih programa, balova, prijema. Pored unutrašnjeg prostora izdvaja se i veličanstveni otvoreni prostor, Botanička bašta, sa kapacitetom do 500 mesta. www.zemaljskimuzej.ba

BOŠNJAČKI INSTITUT – Posebno mesto u kompleksu zdanja Bošnjačkog instituta zauzima Gazi Husrev-begov Hamam.

Bosnian Institute - Hamam Conference HallTo je prostor u kojem se, na jedinstven način, dopunjavaju orijentalna arhitektura sa modernim uređenjem, stvarajući prelep i ugodan prostor gde se neguje i odvija živa kulturna aktivnost.

Hamam, sa kapacitetom od 100-120 mesta, je mesto događanja brojnih kulturnih sadržaja poput promocija knjiga, književnih večeri, koncerata, izložbi, ali i mesto za druženje i susrete.

Rad i celokupna delatnost Bošnjačkog instituta odvija se po najvišim svetskim standardima. Tako, između ostalog, u Institutu postoje i multimedijalni prostori koji se koriste za izložbe, promocije, koncerte, simpozijume, okrugle stolove, predavanja istaknutih profesora, naučnika itd.  www.bosnjackiinstitut.ba

Kulturni događaj Evrope

Bijenale D-O Ark Underground Time Machine održao se 27. maja 2011. godine, kada je održano i svečano otvaranje. Finski umetnik, profesor državne Akademije likovnih umetnosti, Villu Jaanisoo, poznat po instalacijama velikih dimenzija, uz pomoć četiri finska studenta likovnih umetnosti i pet studenata sarajevske Akademije likovnih umetnosti, kao i dvadeset mladih volontera iz Konjica, organizovao je postavku svog umetničkog rada u Bloku 9, tačnije, u energetskom bloku Atomskog skloništa. www.bijenale.ba

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.