Beč je kompaktan grad (pristupačan iz smera svih glavnih evropskih gradova) – nema velikih razdaljina, ima odličan sistem javnog prevoza – u kome su sva 3 kongresna centra direktno povezana sa sistemom podzemne železnice koji odlično funkcioniše.

Ulrike von Arnold, Deputy Director of VCBKongresni biro Beča (VCB) je osnovan 1969.g. uz pomoć opštine Beč i Privredne komore Beča. Jedanaest specijalista za kongrese rade na dobijanju organizacije kongresa, korporativnih sastanaka i podsticajnih putovanja širom sveta.

Beč je grad koji međunarodna udruženja najčešće koriste za organizaciju svojih kongresa. Ovaj predivni grad je godinama na vrhu rang-liste ICCA (International Congress & Convention Association – Međunarodnog udruženja kongresa i konvencija) najpopularnijih destinacija/gradova za organizaciju kongresa međunarodnih udruženja u svetu.

U ovom izdanju časopisa SEEbtm, imali smo čast da razgovaramo sa g-đom Ulrike fon Arnold, zamenicom direktora Kongresnog Biroa Beča (VCB – Vienna Convention Bureau), i da sa svojim čitaocima podelimo neka od njenih dragocenih iskustava u ovoj branši.

 

1. Kongresni biro grada koji se nalazi na prvom mestu u svetu za organizaciju kongresa i poslovnih sastanaka, mora da u najmanju ruku,  veoma zadovoljavajuće radi svoj posao. Šta je kvalifikacija za uspeh u privlačenju i organizaciji međunarodnih događaja?

Pristupačnost destinacije je ono glavno, u kombinaciji sa dobrom infrastrukturom za organizaciju međunarodnih sastanaka. Da ne zaboravimo, često su nam potrebni i austrijski članovi raznih Društava, zainteresovani za istupanje i voljni za POKUŠAJ DOBIJANJA kongresa.

2. Koje su glavne prednosti Beča kao kongresnog grada?

Beč je kompaktan grad (pristupačan iz smera svih glavnih evropskih gradova) –  nema velikih razdaljina, ima odličan sistem javnog prevoza –  u kome su sva 3 kongresna centra direktno povezana sa sistemom podzemne železnice koji odlično funkcioniše.

3. Da li bi destinacija trebalo da prikrije svoje nedostatke ili ne? Vienna Convention Bureau team

Dobro pitanje, ali da vam kažem nešto, nedostatke ne možete da prikrijete. Važno je da budete iskreni i transparentni. Morate da kažete istinu o saobraćaju, vremenima transfera, dostupnosti i hotelskoj strukturi vaše destinacije.

Udruženja komuniciraju međusobno i razmenjuju informacije o mestima događanja i destinacijama.

4. Kao Kongresni biro, uspeli ste da sklopite veoma važan sporazum za planere sastanaka – 75 hotela i PCO agencija su pristali na ista pravila u jednom ugovoru! Možete li nam reći nešto više o tome?

Pokušavamo da olakšamo rad planera sastanaka u našem gradu, i jedini cilj koji imamo jeste primena sporazuma u kome JEDAN ugovor može da se koristi za  angažovanje glavnih hotela u Beču!!!

Naši planeri su veoma zadovoljni ovim sporazumom jer štedi vreme i jednostavan je. To pokazuje i da cela destinacija radi udruženim snagama na privlačenju međunarodnih sastanaka.

5. Vaši glavni konkurenti su Pariz i Barselona. Da li sarađujete sa tim gradovima? Na koji način je moguće sarađivati sa svojim glavnim konkurentima u smislu obostranog dugoročnog uspeha?

Austria Center ViennaImamo izvrsnu saradnju sa Barselonom. Zapravo, Barselona i Beč zajedno izlažu u npr. Kini, u Pekingu (CIBTM), a prošle godine su Barselona i Beč bili u prodajnim posetama u Indiji.

To je dobitna situacija za sve, štedimo troškove izlaganja i puštamo klijenta da odluči koju će zemlju izabrati za buduće događaje.

6. Možete li da izdvojite neki međunarodni događaj na koji ste posebno ponosni?

Posebno smo ponosni kada se neki međunarodni događaji ponovo organizuju u Beču, jer nam to govori  da je sastanak bio uspešan. Na primer, izložba i Kongres WAN-IFRA su održani u Beču, i doći će ponovo…

7. Jednom ste rekli da je vaš san da centar Beča bude bez saobraćaja. Postoje li ikakve naznake da će se to uskoro ostvariti?

To je politička odluka i ta ideja postoji u mojoj glavi, ne znam da li će se ikada ostvariti, ali bi to bilo divno!!

Izveštaj Kongresne industrije Beča za 2009

Važnost međunarodnih kongresa kao najbolje prodavane vrste kongresa može da se posmatra kroz ukupnu privrednu i poresku dobit. U 2009.g, 556 međunarodnih kongresa je činilo 22% od ukupnog broja od 2 569 kongresa i korporativnih događaja održanih u Beču. Taj relativno nizak procenat, međutim, dao je 79% ukupne dodate vrednosti proizvedene od strane kongresne industrije u iznosu od 581.58 miliona evra.

Ukupan porez prikupljen od kongresa i korporativnih događaja u 2009.g. u iznosu od 202.80 miliona evra je bio 12% viši od onog iz prethodne godine. U godini ekonomske krize, Beč je profitirao od nacionalnih i međunarodnih kongresa i korporativnih događaja u ukupnom iznosu od 24.55 miliona evra. Bečka kongresna industrija obezbedila je ukupno 14 548 stalnih poslova u 2009.g.

To znači da je u 2009.g, bečka kongresna industrija postigla drugi po redu rezultat od 2003.g, samo nešto niži od onog iz rekordne 2007. godine.

Uz odličnu poziciju Beča u međunarodnom kongresnom poslovanju, posebno zahvaljujući dugoročnom, sistematskom radu na dobijanju organizacije događaja od strane Kongresnog biroa Beča, bečka kongresna industrija je ostala skoro nepogođena ekonomskom krizom.

SHARE
Prethodni tekstIDC Cloud Computing Workshop Beograd
Sledeći tekst“Protokol i organizacija događaja”
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.