Šta prvo pomislite kada se spomenu najpoznatije i najčuvenije znamenitosti Londona? Big ben, Tower Bridge, Bakingemska palata (Buckingham Palace), Londonsko oko (London Eye), Trg Trafaglar (Trafalgar Square)…

Zar ne bi to bio događaj vredan pamćenja i zar ne bi bilo divno pozvati ili biti pozvan na korporativnu žurku na jednom od najznačajnijih simbola Londona – Tower Bridge-u?

Na događaju UK Awards (Dodela nagrada UK), 2012. godine, Tower Bridge je dobio zvanje „Najbolji neobičan prostor“. Pre toga, Tower Bridge je 2011. godine, na događaju Event Magazine Award, odneo pobedu kao Prostor za organizovanje događaja godine (Event Space of the Year).

Najpoznatiji most na svetu raspolaže sa veličanstvenim prostorima za okupljanje, od kojih je svaki vredan pamćenja i zaista jedinstven za organizovanje privatnih i korporativnih događaja.

Tower Bridge ima tri prostora koji se mogu iskoristiti za organizovanje događaja.

Visoki Pešački prolazi (Walkways) koji se nalaze na najvišem nivou i koji pružaju panoramski pogled, kao i veličanstven viktorijanski prostor u kome se nalaze pogonski motori (Engine rooms) dostupni su za iznajmljivanje radi organizovanja privatnih zabava u večernjim varijantama, dok je Prostor na severnoj kuli (North Tower Lounge) dostupan za organizovanje manjih proslava i venčanja i tokom dana.

Pešački prolazi(Walkways)

Pešački prolazi sa panoramskim pogledom, koji su i odneli nagradu, dostupni su za iznajmljivanje radi organizovanja večernjih događaja.

Bilo da je u pitanju koktel, lansiranje proizvoda ili svečana večera, Pešački prolazi predstavljaju savršenu opciju za organizovanje večernjih događaja.

Sa njih se pruža zapanjujući pogled, 42 m iznad reke Temze, odakle gosti imaju priliku da uživaju u romantičnoj noćnoj panorami Londona.

Kako se prostiru između dve kule mosta, oba Pešačka prolaza imaju impresivnu platformu sa koje gosti mogu uživati u pogledu na London i reku Temzu, koji zaista oduzima dah.

Spektakularni pogled sa Zapadnog pešačkog prolaza doseže čak i dalje od Londonske kule (The Tower of London) i Katedrale Svetog Pavla (St Paul’s Cathedral), pa sve do Vestminstera (Westminster) i Londonskog oka (London eye).

Pogled sa Istočnog pešačkog prolaza vazdušnom linijom, proteže se od zgrade Butler’s Wharf i Doka Svete Katarine pa sve do istorijski značajnog Griniča (Greenwich).

Sobe sa pogonom (Engine rooms)

U sastavu veličanstvenih viktorijanskih soba sa pogonom nalaze se savršeno održavani motori sa pogonom na ugalj koji su nekada pokretali krakove mosta.

Pogonski motori daju upečatljivu pozadinu svakom događaju koji zahteva nešto neuobičajeno i na taj način svakom gostu pružaju nezaboravno iskustvo.

Prostorije obuhvataju čitavu seriju komora koje su u besprekornom stanju, čije prostrane a ipak udobne proporcije daju prijateljsku atmosferu i osećaj dobrodošlice.

Istorijski značajne viktorijanske sobe sa pogonom otvaraju svoja vrata kako za prijeme tako i za bankete.

Pored ogromnih pogonskih motora, u sobama je predstavljen i veliki broj intrigantnih eksponata koji garantuju da će priča i druženje nastaviti da teku duboko u noć.

Sala na severnoj kuli (North Tower Lounge)

Jedinstvena lokacija unutar severne kule mosta, predstavlja mesto puno raznolikosti, interesantno za održavanje neformalnih sastanaka i privatnih prijema.

Veličanstveno dekorisana, ona je pravi izložbeni salon jedinstvene i elegantne arhitekture mosta.

Originalni prozori koji se protežu celom visinom, od poda do plafona, predstavljaju karakteristiku koja izdvaja ovaj deo, koji pruža inspirišući pogled na Tower Bridge i reku Temzu.

Uronjen u istoriju, a ipak toliko savremen, Tower Bridge predstavlja udobno i opuštajuće mesto kako za dnevne, tako i za večernje događaje.

Istorija

Bio je to ogroman izazov izgraditi most nizvodno od Londonskog mosta (London Bridge) bez ugrožavanja rečnog saobraćaja.

Ceo poduhvat izgradnje Tower Bridge-a trajao je 8 godina, sa 5 glavnih izvođača radova i neprestani naporan rad 432 građevinska radnika.

Dva masivna stuba koja su uronjena u korito reke čine noseću konstrukciju, a preko 11.000 tona čelika utrošeno je na konstrukciju Kula i Pešačkih prolaza. Pomenuta konstrukcija obložena je granitom iz Korniša i Portlandskim kamenom, kako bi čelična konstrukcija bila dobro zaštićena i kako bi most dobio prijatniji izgled.

Kada je bio sagrađen, 1894. godine, Tower Bridge je bio najveći i najprefinjeniji pokretni most ikada sagrađen. Krakovi mosta (engl. bascules od francuske reči „klackalica”) funkcionisali su po principu hidraulike, koristeći za pogon paru koju su proizvodile ogromne pumpe. Proizvedena energija taložila se u šest masivnih akumulatora. Uprkos složenosti sistema, krakovima je bio potreban samo jedan minut da se podignu do maksimalnog ugla od  86 stepeni.

Danas, krakovi i dalje funkcionišu po principu hidraulike, ali od 1976. godine, rade na naftni pogon i struju, pre nego na paru. Originalne pumpe, akumulatori i bojleri su izloženi u okviru izložbene postavke Tower Bridge-a.

Interesantne činjenice

Istorija Tower Bridge-a je fascinantna, što se u potpunosti može videti i u okviru izložbene postavke Tower Bridge-a. Evo nekoliko interesantnih činjenica koje možda niste znali:

Pešački prolaz
Pešački prolaz

1910. god. – visoki Pešački prolazi, koji su projektovani iz razloga da bi ljudi mogli da prelaze preko mosta čak i kad su krakovi podignuti, bili su zatvoreni zbog nedovoljnog korišćenja.

1912. god. – tokom vanrednog stanja, Frenk Meklin (Frank McClean) morao je da preleti između dva kraka i visoka pešačka prolaza u svojoj Šort letelici, kako bi izbegao nezgodu.

1952. god. – Londonski autobus koji je vozio Albert Gunton morao je da preskoči sa jednog kraka na drugi u trenutku kada je most već počeo da se podiže, a autobus broj 78 je još uvek bio tamo.

1977. god. – Tower Bridge je bio obojen u crvenu, belu i plavu boju radi proslave Kraljičinog Srebrnog jubileja (pre toga, bio je obojen čokoladno-braon bojom).

1982. god. – Tower Bridge je po prvi put bio otvoren za javnost nakon 1910. godine, stalnom izložbenom postavkom nazvanom The Tower Bridge Experience.

SHARE
Prethodni tekstAranžmani za putnike sa nesanicom
Sledeći tekstAndroid aplikacija hotela Tami Residence iz Niša
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.