Tim bilding programi

1
11046
Pass a message

To se često radi pomoću igara, koje mogu biti igre uspostavljanja poverenja, razvijanje timskog duha, podizanje adrenalina, i još mnoge druge igre na otvorenom, ali isto tako mogu biti i igre na zatvorenom, kao što su: aktivnosti na bazenima, wellness aktivnosti, večernje aktivnosti…
Ove igrice (tim bilding programi) dovode do poboljšanja komunikacije, definisanja zajedničkih karakteristika i poboljšanja odnosa u timovima, a evo i nekoliko predloga od najjednostavnijeg do nekih složenijih primera za korporativno druženje i upoznavanje, podeljenih na aktivnosti na otvorenom (zelenom bojom) i na aktivnosti u zatvorenom prostoru (narandžastom bojom), sa nezaobilaznom uvodnom igrom “Biti ili (čvor) ne biti”.

Biti (čvor) ili ne biti

Formira se krug, od najviše 10-12 osoba, tako što učesnici stanu rame uz rame okrenuti jedan prema drugom. Potrebno je da svako svojom desnom rukom uhvati desnu ruku osobe pored sebe. Zatim isto to i sa levom rukom – uhvatiti levu ruku druge osobe pored sebe. Nijedan učesnik ne sme uhvatiti istu osobu sa obe ruke! Fill the bottleDa bi se pridodalo još malo zabavi, učesnici treba da se predstave držeći se tako za ruke. Ni u jednom trenutku se ruke ne smeju raskinuti, a ukoliko neko želi da se dogovori oko položaja ili najboljeg rešenja za rasplet sa nekim drugim iz grupe, mora da koristi ime te osobe! Igra je odlična za učenje imena, što takođe pomaže grupi da rade zajedno, da sarađuju i pronađu zajedničko rešenje, jer je njihova komunikacija preciznija kada se koriste imena.

Za ovu igru su uobičajene mešavine reakcija, često uključujući smeh na nervnoj bazi, zabavu, uzbuđenje, strepnju, jaku sumnju u to da li uopšte može nešto da se uradi i sl.

Krajnji cilj zadatka jeste da se čvor razmrsi, bez puštanja ruku, u jedan veliki krug, a jedino što je dozvoljeno jeste međusobna komunikacija i saradnja među članovima kako bi se postigao glavni cilj.

Napolju na suncu – Napuni flašu

 Igra zvana ,,Napuni flašu” je uzbudljiva i osvežavajuća. Za ovu igru timovi su podeljeni u grupe.

Humanfootball Posuda sa vodom se nalazi na određenoj udaljenosti od prazne flaše. Svaki tim treba da napuni praznu flašu, prenoseći vodu od jednog do drugog u dlanovima bez ikakvih pomagala.

Tim koji prvi napuni flašu ili koji uspe da sipa najviše vode pobeđuje. Ovo je zaista sjajan način za poboljšavanje povezanosti tima i tim bildinga.

Ljudski stoni fudbal

Ljudski stoni fudbal je jedna od najuzbudljivijih takmičarskih igara i najnovija tim bilding pomama.

To je džinovska verzija starog klasičnog stonog fudbala na naduvavanje.

Teren je okružen zidom na naduvavanje, sa golom na svakoj strani.

Igrači su vezani za šipke koje se pružaju preko terena, dok golmani imaju pričvršćene bandži konopce. Svaki tim mora da postigne što je moguće više golova i naravno da primi što manje, u određenom vremenskom periodu. Baš kao u pravom fudbalu. Sudija sve vreme kontroliše igru, tj. izbacuje igrače zbog faulova i pokazuje crvene i žute kartone.

Italian job,,Italijanski posao’’

Film ,,Italijanski posao”, kao temu, učesnici često opisuju kao najbolju tim bilding aktivnost koju su ikada doživeli. Svaki tim ima Mini Moris automobil i sledi dobro osmišljeni scenario pun obrta tokom dana sa dramatičnom završnom scenom uz pirotehniku pomoću koje timovi dižu u vazduh vrata belog kombija da bi došli do zlata.

Timovi se sastaju u hotelu ili na mestu prikladnom za uvodnu scenu koja ih vodi u epsku avanturu. Zatim ulaze u svoje Mini Morise i slede tragove i tačke na mapi duž čitave lokacije. Svaki tim dobija aktovku sa opremom od ključne važnosti koja će im pomoći u njihovim izazovima.

Ovaj team building karakteriše neverovatan adrenalin, takmičarski kao i timski duh. Brza vožnja kroz dobro obeležene staze ali u potpuno očuvanoj prirodi, po očaravajućim predelima, sa zlatnim polugama kao glavnim ciljem, neizostavno predstavlja nezaboravno iskustvo.

Video igrica Tomb Raider – Pljačkaši grobova

Ova tim bilding aktivnost obuhvata trening sa oružjem, trening agresivne Tomb raidervožnje i tematske psihičke i fizičke izazove.

Događaj se odvija na legendarnom imanju Kroftovih u Sariju, u Engleskoj (ili neki specijalni prostor koji podseća na njega), a pojavljuje se i sama Lara Kroft (glumica obučena u kostim Lare Kroft).

Učesnici imaju priliku da otkriju hiljadugodišnju istoriju porodice Kroft, da miljama šetaju divnim, spokojnim šumskim stazama i proplancima i da budu gosti Saluna iz 18. veka.

Takođe, tim bilding „Tomb Raider – Pljačkaši grobova” ima za cilj da predstavi prave scene iz video igrice putem treninga učesnika. Zadatak uključuje streličarstvo, kao veoma popularnu sportsku aktivnost u prirodi, zatim bacanje autentičnih noževa iz video igrice i Pulse Ranger kao uzbudljivu igru, borbu sa laserskim puškama, na otvorenom.

Pass a messageGluvi telefoni

Članovi tima stoje u jednom redu, koordinator će prošaputati dugu poruku prvom članu tima.

Bez pisanja i snimanja poruke, član će je prošaputati sledećoj osobi, i tako sve do poslednje osobe.

Poslednja osoba izgovara celu poruku. Grupa koja najtačnije izgovori poruku sa početka, pobeđuje!

Crtanje iza leđa

U ovoj igri, dva člana sede leđima okrenuti jedan drugom. Jedan od njih Back drawingverbalno saopštava uputstva za crtanje, a drugi crta neki oblik.

Ova vežba iziskuje komunikaciju i tumačenje i uloga oba igrača je podjednako važna. Uspeh igre zavisi od toga koliko dobro oni odrade svoj deo.

Timski slikari

Svaki tim radi na posebnom platnu, a sva ona se na kraju spajaju da bi formirala jedno mozaičko umetničko delo.

Tako svako doprinosi jednom podeljenom cilju. Broj platna je nevažan, tako da i velike grupe mogu da učestvuju u ovoj aktivnosti.

Grupa je podeljena na jednake timove. Svaki tim radi na jednom delu slike i nema predstavu o tome šta drugi timovi rade. Svaki tim veruje da je cilj aktivnosti da se napravi najbolja slika tog jednog dela, ali oni zapravo rade zajedno, a ne jedan protiv drugog. Krajnji rezultat daje gigantsko umTeam paint etničko delo u kojem svaki delić ima jedinstveni stil.

Ovo je veoma zahtevan izazov koji promoviše povezanost u formatu zabave i rada. Zbog toga je krajnji proizvod rezultat efikasne komunikacije. Pokazuje se snaga timskog rada. Krajnji rezultat je uvek impresivan, a učesnici su iznenađeni onim što su postigli, tako da se aktivnost završava uz visoku motivisanost.

Misteriozno ubistvo

Ekipa od nekoliko profesionalnih glumaca dolazi na mesto događaja sa kostimima i rekvizitima i postavljaju ubistvo izabrano iz raspoloživih scenarija.

Večera sa misterioznim ubistvom započinje rano uveče prijemom na kome se članovi tima upoznaju sa likovima i dobijaju pakete sa tragovima.

Murder mysteryZatim se prelazi na večeru od tri jela sa služenjem dok se radnja zapliće. Glumci između jela i nabacivanja tragova među stolovima izvode komične i scene sa tragovima, što daje timu priliku da ih ispituje.

Uvode se i igre sa rečima i kvizovi, koji mogu da otkriju tragove do krivca. Kada se stigne do dezerta, vreme je da tim zaključi ko je ubica.

S.G./S.J.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.