TENISKI TURNIR VIMBLDON

Najstariji teniski turnir na svetu

0
5561
Wimbledon Ball-boy

Wimbledon Closed roof Centre CourtRedovno poslovanje turnira vodi AELTC, koji je u isključivom vlasništvu kompanije The All England Lawn Tennis & Croquet Club Limited (odnosno „Kluba“).

Ukupna površina kompleksa, uključujući parking prostore Kluba, prostire se na 42 jutra i može da primi 38.500 gledalaca.

Klub je osnovan 23. jula 1868. godine pod imenom „The All England Croquet Club“. Ime je neznatno promenjeno nekoliko puta, da bi 1. avgusta 2011. godine, Klub bio transformisan u društvo sa ograničenom odgovornošću pod imenom „The All England Lawn Tennis & Croquet Club Limited“. Aktivnosti Kluba u smislu privatnog članstva vode se odvojeno od onih koje se odnose na turnir.

Vimbldon je jedan od četiri Grend slem teniskih turnira (Majors), a sastoji se od pet glavnih turnira, četiri junior turnira i četiri pozivna turnira. Glavni turniri su muški singlovi, ženski singlovi, muški dublovi, ženski dublovi i miks dublovi.

Za ovo izdanje SEEbtm magazina, imali smo čast da razgovaramo sa Džonijem Perkinsom, PR-om kompanije The Championships Ltd., AELTC.

 

1. Teniski turnir u Vimbldonu je poznat kao najveći turnir u tenisu na svetu. Da li biste nam predstavili ovaj turnir u par rečenica?

Vimbldon je vodeći teniski turnir na svetu, na travi, i predstavlja zaista jedinstvenu i posebnu tradiciju.

Wimbledon Master Plan - Aerial view

Vimbldon je najstariji teniski turnir na svetu, događaj ovenčan istorijom i tradicijom i jedini Grend Slem turnir koji se igra na travi. Dugo smatran i od strane igrača i publike za najprestižniji turnir na svetu, Vimbldon predstavlja vrhunski sportski i društveni događaj.

2. Možete li nam reći nešto više o Vimbldon Master Planu?

Vimbldon Master Plan predstavlja viziju budućnosti celokupnog kompleksa i postaviće okvire daljem razvoju i usavršavanju.

Jedan od osnovnih ciljeva jeste da se Vimbldon afirmiše i dodatno unapredi kao vodeće mesto za održavanje sportskih takmičenja od nacionalnog i međunarodnog značaja. Zatim, da se obezbede prvoklasna sredstva, objekti i okruženje u kojima će posetioci uživati; podjednako važno je i nastojanje da se smanji emisija štetnih gasova sa kompleksa; kao i da se reše glavni operativni problemi u cilju nesmetanog odvijanja turnira sada i u budućnosti.

Jedan od ciljeva je i uspostavljanje okvira koji će osigurati da se dalji dugoročni razvoj odvija na koordinisan, održiv i fleksibilan način.

Wimbledon Ball-boy

Imajući u vidu ove ciljeve, definisali smo svoju viziju Master Plana za Vimbldon, koji će poslužiti kao osnov za dalja razmišljanja i studije.

 

3. Koliko ljudi je uključeno u organizaciju turnira?

 

Svake godine na turniru učestvuje 250 dečaka i devojčica koji skupljaju loptice, a tokom Prvenstva upotrebi se 54.250 loptica.

Uspeh Vimbldona u velikoj meri zavisi od napora i entuzijazma preko 6.000 zaposlenih – uključujući dečake i devojčice koji skupljaju lopte, glavne i linijske sudije, osobe koje se brinu za osveženje, obezbeđenje, ljude zadužene za terene, za transport i mnoge druge koji svake godine rade na Vimbldonskom turniru.

4. Kada počinjete sa pripremama za sledeći turnir?

Turnir je u stalnom razvoju i rad na njegovom unapređenju i poboljšanju nikada ne prestaje.

5. Šta biste naveli kao najzahtevniji zadatak celokupne organizacije?

Turnir uključuje više različitih ali podjednako bitnih elemenata čije sinhronizovano funkcionisanje je ključno za uspeh celokupnog turnira.

Wimbledon Strawberries ***  U skladu sa tradicijom Vimbldona, posetioci i kraljevska svita uživaju u jagodama sa šlagom. Oko 28.000 kg, odnosno 142.000 porcija jagoda konzumira se tokom dvonedeljnog turnira. Kako bi ostale sveže, jagode se beru samo dan pre serviranja, stižu u Vimbldon oko 5:30 gde prolaze strogu inspekciju pre nego što budu pripremljene za goste.

*** Tamno zelena i ljubičasta su tradicionalne boje Vimbldona.

*** Obilazak kompleksaTurnir pruža fantastičnu mogućnost obilaska celokupnog vimbldonskog Wimbledon Sign Postkompleksa. Obilazak u trajanju od sat i po vremena daje priliku posetiocima da vide njegove najpoznatije i najekskluzivnije delove.

***  Vimbldonski muzej – Ovde su izloženi dragoceni eksponati sa turnira, od prvog, održanog 1877. godine do onih najskorijih, a postavka uključuje opremu, odeću i druge predmete koji su pripadali najvećim igračima koji su ikada kročili na Centralni teren.

 

Tu su i predmeti koje su velikodušno donirali veliki igrači današnjice, kao i oprema najuspešnijih šampiona vimbldonskih turnira za singlove, uključujući Pita Samprasa i Martinu Navratilovu, zatim oprema Rožera Federera i Endija Mareja, kao i takozvanih „Vudija“ (Toda Vudbridža i Marka Vudforda), jednim od najboljih teniskih dubl tandema svih vremena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.