Pitali smo Aleksandra Vasilijevića, regionalnog direktora ispred kompanije Falkensteiner Hotels & Residences za hotele u Srbiji i Crnoj Gori, koji su razlozi za to što je Falkensteiner Hotel Belgrade već skoro punih sedam godina visoko pozicioniran na listi beogradskih ho tela i uživa veliko poverenje poslovnih gostiju.

Otkrio nam je sledeći recept.

Aleksandar Vasilijević, Photo by Mirko Tabašević

SASTOJCI:

  •  170 soba
  •  111 zaposlenih, motivisanih kolega
  •  Odlična lokacija
  •  Vrhunska usluga
  •  Intimni ambijent
  •  Kvalitetna ponuda hrane i pića
  •  Najbolji doručak u gradu
  •  Fleksibilnost u radu
  •  Istrajnost u kvalitetu
  •  Lični pristup gostu i pružanje posebnog doživljaja i iskustva

REZULTAT:

Gost koji je postao prijatelj kuće, gost koji kada putuje u Beograd ne razmišlja gde će odsesti već dolazi pravo na naša vrata. Gost koji prepoznaje hotel sa dušom i koji se u njemu oseća kao kod kuće.

Šta vam je posebno važno u pristupu u poslu kojim se bavite?

U svakom poslu, nevezano za industriju u kojoj se nal­az­ite,­ mislim ­da­ je­ najvažniji ­integritet,­ ali­ u­ smis­lu iskrenog­ odnosa­ koji­ imate­ sami­ sa sobom. Da budete svesni u svakom trenutku­ gde­ se­ nalazite,­ u­ čemu ste­ dobri­, a­ na­ čemu­ treba­ da­ radite. Ukratko, iskrenost prema samom sebi, ali i okolini.

Dok ste se izgrađivali u profesionalnom smislu, čiji su vam saveti i sugestije bili dragoceni?

Moj­ prvi­ pravi­ mentor­ bio­ je­ gospodin­ Richard­ Bamford,­ čovek­ sa­ preko 40­ godina­ radnog iskustva­ u­ hotelijerstvu.­ On­ je­ imao­ očinsko-mentorski­ pristup­ i­ izuzetno­ mi­ je­ pomogao, od njega­ sam­ naučio­ mnogo­ toga­ što i­ danas­ svakodnevno­ koristim­ u­ svom­ radu.­ Zatim sam imao­ sreće­ da­ sretnem­ gospodina­ Agrona­ Berišu,­ uz­ čiju­ sam­ pomoć­ i­ savete­ iskoračio­ dalje i­ stigao ovde­ gde­ se­ sada­ nalazim.­ Ipak­, i­ dalje­ mislim­ da­ mi je­ ostalo­ još­ puno­ toga­ da­ naučim.

Možete li da se setite neke poslovne odluke koja je bila izuzetno teška i izazivala skepticizam okoline, ali se na kraju ispostavila više nego ispravna i uspešna?

Mogu, ­ali ­ta­ odluka­­ nažalost­ nije bila moja. Bila je to ujedno i situacija koja ­me­ je­ najviše pogodila­ u­ dosadašnjoj­ karijeri.­ U­ pitanju­ je­ odlazak Falkensteiner-a sa Stare planine. Stara planina je bio projekat u koji smo­ ceo­ tim­ i­ ja­ uložili­ puno ­rada, ali­ pre­ svega­ emocije.­ Prekid saradnje­ sa­ ovim­ hotelom­ nas­ je­ stoga­ poremetio­ na­ nekoj­ emotivnoj­ osnovi. No,­ kako ­to obično­ u­ životu­ i­ biva, ovo­ nam­ je­ i­ dalo­ novu­ energiju­ da­ se­ potrudimo­ i pronađemo­ novi adekvatan­ objekat­ u­ regionu. Tako­ se­ desio­ naš­ ulazak­ na­ tržište­ Crne­ Gore tri godine kasnije.

S tim u vezi, imate li neki savet za generacije u hotelskoj industriji koje tek dolaze?

Ne­ bih­ da­ zvuči­ kao­ kliše­, ali­ iskreno­ verujem­ da­ kada vam­ je­ najteže­ treba­ da­ ustanete­ i postanete­ najbolja­ verzija­ sebe.­ Naravno­ uz­ to,­ današnjim­ generacijama,­ za­ koje­ imam­ utisak­ da­ u­ ovom brzom­ vremenu­ žele­ da­ idu­ još­ brže,­ poručio­ bih­ ipak­ da­ krenu­ od samog­ početka,­ polako, strpljivo­ i­ temeljno. Da­ uvek­ nadograđuju­ sebe­ i­ svoje­ znanje. Uspeh­ je­ u­ tom­ slučaju­ neizbežan.

Kako vidite današnje stanje u hotelskoj industriji? Da li je situacija bolja ili ne u odnosu na prethodnu deceniju? Šta je najveći nedostatak a šta prednost?

Ako posmatramo Beograd, stvari su krenule da se ubrzavaju posle 2007. Do tada, mogli smo na prste da izbrojimo hotele u našoj prestonici, a imali smo samo dva zaista velika hotelska brenda. Tada u Srbiji, pre svega u Beogradu, kreće hotelski bum koji još uvek traje. Danas su na sceni prisutni Hilton, Marriot, Radisson, Accor… Konkurencija je ogromna, i rekao bih nemilosrdna. Greške se slabo praštaju kada su današnji gosti u pitanju. Internet je naravno učinio svoje, gosti su informisani, više putuju i imaju više izbora. Razvoj tehnologije je svakako prednost, ali je ujedno i mač sa dve oštrice. Morate da vodite računa o svakoj recenziji, o brzini kojom se trendovi menjaju i da konstantno budete spremni za promene.

Photo by Leon Bijelić

Čime biste se bavili da niste u hotelskoj industriji?

Možda će vam zvučati čudno, ali iskreno verujem da bih bio vojno lice da nije bilo nesrećnih 90-ih. Tako da mi je uniforma izgleda bila suđena.

Po čemu, u poslovnom smislu, pamtite proteklih 10 godina?

U poslovnom smislu prethodnu deceniju je svakako obeležila grupacija Falkensteiner gde sam dobio odličnu priliku od strane menadžmenta kao i veliko poverenje koje sam, nadam se, opravdao. Imao sam sreće da se, pre svega u Ziri, oprobam na mestu Generalnog menadžera jednog lokalnog gradskog hotela, a da za tim pređem na rukovodeću poziciju u okviru hotel ske grupacije. Bila je ovo stvarno ključna decenija kad je moja karijera u pitanju.

Kako je izgledao vaš poslovni put od tada do sada?

U hotelu Hyatt Regency Belgrade sam započeo svoju hotelsku karijeru kao noćni recepcioner, da bih, preko Svetog Stefana, hotela President u Kovilovu i beogradske Zire, 2012. godine došao u Falkensteiner Hotel Belgrade na mesto Generalnog direktora. Naime, tadašnji regionalni direktor hotelske grupacije Falkensteiner Hotels & Residences, a današnji COO kompanije, gospodin Agron Beriša, odseo je u hotelu i pomno posmatrao kako radim, nakon čega mi je ponudio posao. Danas sam zadužen za celu regiju Srbije i Crne Gore, na čelu sam trenutno dva hotela, dok su uveliko na snazi planovi za dalje proširenje u ovoj regiji.

Na šta ste posebno ponosni u prethodnoj deceniji?

Poslovno, naravno na rezultate koje naš hotel u Beogradu iz godine u godinu postiže. Na ulazak i pozicioniranje na novom tržištu. Na sve uspešno savladane izazove. Ipak, smatram da svaki poslovni uspeh mora imati lično utvrđenje bez čega ništa od gore navedenog ne bi bilo moguće. U mom slučaju, tu tvrđavu i vetar u leđa predstavljaju moja supruga Danijela i naše troje dece.

Miona Milić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.