SOCIJALNO NASLEĐE PODSTICAJNIH PUTOVANJA

0
4188
People Planet Profit - Sustainibility

Rob DavidsonPoslednjih godina, sve veći broj organizatora podsticajnih (incentive) putovanja usmerava pažnju na to kako programi koje organizuju mogu ostaviti trajno nasleđe u unapređenju zajednice na destinacijama koje su domaćini njihovih incentive putovanja. Ovo pitanje postalo je poznato kao «socijalno nasleđe» incentive putovanja. Dva ključna faktora utiču na ovaj trend:

Na prvom mestu, široko rasprostranjeno shvatanje da kompanije moraju poštovati principe korporativne socijalne odgovornosti tako što će obezbediti da se sve njihove aktivnosti obavljaju uz dužno uvažavanje i poštovanje tri faktora: ljudi, planete i profita. Socijalno nasleđe odnosi se na ljudski faktor korporativne socijalne odgovornosti. Ono podrazumeva brigu o tome kako incentive program može ostaviti pozitivan uticaj na stanovništvo destinacije gde se putovanje izvodi.People Planet Profit - Sustainibility

Drugo, stavovi učesnika incentive putovanja u vezi sa izdašnim finansiranjem i ekstravagantnom prirodom mnogih incentive putovanja su se promenili. Učesnici podsticajnih putovanja koji su pripadnici generacije Y  (uobičajena definicija ove generacije podrazumeva one rođene u periodu između 1977. i 1995. godine) naročito su nezadovoljni napadnim trošenjem sredstava, što je često karakteristično za ove događaje. Utoliko više kada se incentive putovanja odvijaju u blizini nerazvijenih zajednica ili u zemljama u razvoju gde su luksuzna i ekstravagantna iskustva učesnika incentive putovanja u jakom kontrastu sa lošim životom lokalnog stanovništva.

Oba faktora uticala su na to da trend incentive putovanja bude osmišljen tako da učesnici mogu dati svoj doprinos i nekako uzvratiti lokalnom stanovništvu na određenoj destinaciji.

Make_A_Difference_PhraseNa osnovnom nivou, inicijativa socijalnog nasleđa incentive putovanja bi mogla podrazumevati prikupljanje sredstava za lokalnu dobrotvornu organizaciju, na primer, na gala večeri ovog događaja. Ovo je jedan od najčešćih i najdirektnijih načina pomoći lokalnom stanovništvu. Kada  program omogućava više vremena, može se primeniti i aktivniji pristup kreiranju socijalnog nasleđa: učesnici iskoriste jedan dan ili pola dana za direktan rad na određenom projektu. Ove aktivnosti mogu obuhvatati sve od uređenja bašte lokalnog doma za stara lica, do izgradnje biblioteke za neku seosku školu.

Nekoliko dobitnika Kristalnih nagrada za 2009. godinu koje dodeljuje međunarodna organizacija Site u okviru Programa priznanja, godišnjeg takmičenja čiji je cilj davanje priznanja izuzetnim incentive programima, demonstriralo je svoj pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu (Site – globalna mreža profesionalaca organizatora sastanaka, poslovnih putovanja i događaja). Na primer, Terra Nova, agencija koja se bavi organizacijom poslovnih događaja iz Afrike, organizovala je motivaciono pešačenje za 160 učesnika preko južnoafričkog planinskog venca Drakensberg za klijenta Reckitt Benckiser, kompaniju TerraNova-awardkoja se bavi proizvodnjom sredstava za domaćinstvo, zdravstvenih proizvoda i proizvoda za ličnu negu. Ne samo da je ovaj događaj lokalnoj zajednici dao šansu za zaposlenje putem angažovanja 16 vodiča i 8 prevodilaca koji su pratili učesnike na pešačenju, već je ovo iskustvo pružilo mnoge šanse za zajedničko delovanje lokalnog stanovništva i posetilaca, kao i da učesnici nečim uzvrate lokalnim zajednicama na koje su nailazili. Predata je donacija jednoj lokalnoj školi, a grupa učesnika je poklonila i fudbalsku opremu igračima lokalnog tima, od kojih većina nikada čak nije imala ni sopstvene kopačke. Reckitt Benckiser je takođe supruzi lokalnog poglavice poklonio kravu i time uvećao njihovo stado. Sve u svemu, ovo incentive putovanje uspešno je stvorilo moćni osećaj zajedništva između učesnika i lokalnog stanovništva, a obe strane su imale ogromne koristi od mogućnosti da komuniciraju sa ljudima koji pripadaju različitoj kulturi.

Drugi dobitnik Kristalne nagrade za 2009. godinu bila je kompanija Carlson Marketing Worldwide za događaj u 2008. – «SunRise», koji su osmislili za kompaniju Sun Microsystems. SunRise je globalni program nagrađivanja i odavanja priznanja kompanije Sun Micosystems koji se održava svake godine u čast zaposlenih sNative_Malagasy_Peoplea najboljim rezultatima. Ovaj trodnevni događaj, baziran u Honolulu na Havajima, osmišljen je tako da se u potpunosti uklapa u principe korporativne socijalne odgovornosti same kompanije Sun Microsystems. Tokom ovog događaja, uloženi su najveći napori u poštovanje principa održivosti, time što će se uticaj incentive aktivnosti na životnu sredinu svesti na najmanju moguću meru. Ali nije zaboravljena ni socijalna sredina, pa je nakon SunRise-a, veliki deo materijala koji su korišćeni tokom ovog događaja doniran lokalnim organizacijama. Na primer, nameštaj kupljen za ovu priliku doniran je lokalnoj Hrišćanskoj zajednici mladih, 20 tabli koje su korišćene za pisanje jelovnika otišlo je jednoj lokalnoj školi, a biljke i cveće za dekoraciju je poklonjeno lokalnom domu za stara lica – stanovnike Havaja.

Ovi primeri kako incentive putovanja mogu ostaviti socijalno nasleđe predstavljaju deo šireg trenda organizatora podsticajnih putovanja i njihovih klijenata koji pokazuje njihovu spremnost da ove događaje iskoriste kako bi dali nešto zauzvrat siromašnima koji žive na destinacijama gde se ova putovanja odvijaju. Taj trend je dobrodošao, pošto na svim destinacijama, uključujući i evropske zemlje, postoje vredne dobrotvorne ustanove i organizacije koje zaslužuju podršku onih koji imaju više sreće od njih.

Autor Rob Davidson

SHARE
Prethodni tekstBiH: Ambasador Japana F. Motai na petom seminaru o eko turizmu
Sledeći tekstKongresni centar Mediteran – PRVI KONGRESNI CENTAR U CRNOJ GORI
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.