SOČI 2014 – ZIMSKE OLIMPIJSKE I PARAOLIMPIJSKE IGRE

Novi, glamurozan i blistav Olimpijski grad

0
5387

Organizacioni komitet Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Sočiju 2014 formiran je 2. oktobra 2007. god., ubrzo posle završetka tendera. Osnovao ga je Olimpijski komitet Rusije, Ministarstvo sporta, turizma i omladine, kao i uprava grada Sočija. Predsednik i Glavni izvršni direktor Organizacionog komiteta igara 2014 u Sočiju je Dimitrij Černjišenko.

Ljudi, deo igara u Sočiju 2014

Do 2014. godine, tim Organizacionog komiteta igara u Sočiju 2014, brojao je više od  1.900 stalno angažovanih, i oko 6.000 privremeno angažovanih lica.

XXII Zimske olimpijske igre i XI Zimske paraolimpijske igre u Sočiju 2014 uključiće 25.000 volontera: oko 13.000 opštih volontera, 8.000 volontera profesionalaca angažovanih u posebnim oblastima i oko 4.000 volontera sportista.

Time što će biti domaćin Zimskih igara 2014, Rusija će dobiti svoj prvi međunarodni centar za zimske sportove.

Organizacioni komitet igara u Sočiju 2014, uspešno primenjuje Program Ambasadora, koji za cilj ima da promoviše sve aspekte projekta Olimpijskih igara, vrednosti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, mlade sportiste, sportiste sa invaliditetom i zdrav stil života uopšte. Do 2014. godine, broj Ambasadora dosegao je cifru od 38 lica.

Grad Soči

Grad broji oko 430.000 stanovnika, a uključuje preko 100 različitih etničkih grupa. Grad Soči pripada Krasnodarskom regionu, koji naseljava 5,1 milion ljudi.

Soči se nalazi u jedinstvenoj klimatskoj zoni na obali Crnog mora, u podnožju planinskog regiona Zapadnog Kavkaza.

Soči je poznat po jedinstvenoj kombinaciji mediteranske i alpske klime. Prosečna visina snežnog pokrivača u planinskoj oblasti je 2 metra. Tokom zime, temperatura je ispod nule, ali jaki mrazevi nisu uobičajena pojava.

Soči 2014 – Proba

Program probnih dešavanja koji prethodi igrama u Sočiju 2014, tri puta je veći od onog u Vankuveru, i uključio je više od 70 dešavanja iz svih Olimpijskih i Paraolimpijskih sportova. Od ukupnog broja dešavanja, više od 30 je bilo međunarodnog karaktera.

Više od 150 dana treninga i takmičenja tokom ove sezone Probnih dešavanja ujedno predstavlja i najintenzivniju fazu radova u susret Igrama.

U svim Olimpijskim i Paraolimpijskim sportovima održano je ukupno 21 međunarodno sportsko takmičenje.

Oko 3.100 sportista i 2.600 posetilaca iz 60 zemalja, oko 2.800 reprezentativaca iz Federacija, sudija i tehničkog osoblja, kao i preko 5.300 volontera koji su radili ukupno u 50.000 smena, učestvovalo je u Probnim dešavanjima.

Kada je u pitanju obim projekta i dešavanja, Probna dešavanja su poslužila kao generalna proba Igara pošto su se odvijala u realno vreme, pod realnim uslovima i na lokacijama na kojima će se odigrati Igre, sa angažovanjem svih učesnika i organizatora.

Organizacioni komitet igara u Sočiju 2014, bio je prvi koji je u potpunosti testirao sve funkcije i usluge koje će biti primenjene tokom Igara.

Legat Zimskih olimpijskih igara

Time što će biti domaćin Zimskih igara 2014, Rusija će dobiti svoj prvi međunarodni centar za zimske sportove.

Centar obuhvata:

Sagrađena su 4 skijaška centra, planirana da ugoste 42.000 turista, a ukupna dužina skijaških staza prelazi dužinu od 150 km.

– Obalski klaster: Ledena kupola „Boljšoj“, Arena „Šaiba“, Centar za umetničko klizanje, i dvorana za klizanje „Ajsberg“.

– Planinski klaster: Sankaški centar “Sanki”, staze za bob i sankanje, kao i staze za nordijsko skijanje.

Zimske igre 2014 pomažu i u podizanju procenta zaposlenosti u Rusiji. Ukupan broj radnih mesta stvorenih i podržanih od strane Olimpijskog Projekta prelazi 560.000, u različitim sektorima privrede Rusije.

Objekti i infrastruktura

Zimske igre u Sočiju 2014 biće najpotpunije u celokupnoj istoriji Zimskih igara. Izgradnja je uključila 206 objekata. Od toga, samo 30 su direktno povezana sa sportskim događajima. Preostalih 176 objekata predstavljaju tehničku i turističku infrastrukturu, i namenjene su razvoju grada Sočija kao planinskog centra.

Lokacije u sklopu igara u Sočiju 2014, podeljene su na dva dela: Obalski klaster i Planinski klaster.

Olimpijski park u Obalskom klasteru može da primi oko 75.000 gostiju istovremeno. Sve lokacije u okviru Parka, njih 60, nalaze se na pešačkoj razdaljini jedna od druge.

Među njima je i Olimpijski stadion „Fišt“, na kome će se odigrati svečane ceremonije Otvaranja i Zatvaranja igara, kapaciteta 40.000 gledalaca. Zatim, Ledena kupola „Boljšoj“ gde će se igrati hokej i čija je građevina zapanjujuće konstrukcije. Odabir boje fasadnog stakla je takav da tokom dana pruža spektakularan prizor igre svetlosti, dok uveče postaje potpuno transparentna i omogućava prolaznicima da uživaju u enterijeru.

Ima još veličanstvenih lokacija vrednih pomena: Arena „Šaiba“ koja prima 7.000 gledalaca i čiji eksterijer udružuje formu snežnog kovitlaca ili paka u pokretu; Karling centar „Ledena kocka“ koji prima 3.000 gledalaca i jedina je sportska arena na svetu sagrađena u toj veličini, a da je projektovana specijalno za kuglanje na ledu; Dvorana za klizanje „Ajsberg“ koja prima 12.000 gledalaca; Adler Arena koja prima 8.000 gledalaca i mnoge druge lokacije uključujući i Olimpijsko selo.

Lokacije Planinskog klastera nalaze se na mestu Krasnaja Poljana, što je manje od sat vremena vožnje od Olimpijskog Parka, novom železnicom. Tamo se nalaze lokacije za održavanje sportskih disciplina na snegu, planinska olimpijska sela, hoteli i ostali sadržaji.

Novi međunarodni aerodromski kompleks u Sočiju, koji je otvoren u maju 2010. godine, predstavlja jedno od ključnih lokacija Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Sočiju 2014. Kapacitet aerodroma tokom igara u Sočiju dostići će 3.800 putnika na sat.

Prema minimalnim IOC uslovima, do 2014. godine, Soči će raspolagati sa 41.467 hotelskih soba, namenjenih posetiocima i učesnicima igara. Oko 25.600 novih hotelskih soba zagarantovano je Programom za izgradnju olimpijskih objekata.

Kao deo priprema za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Sočiju 2014, ukupno 47 lokacija transportne infrastrukture izgrađeno je ili modernizovano kako u Sočiju, tako i u okolini. Do 2014. godine, izgrađeno je preko 367,3 km puteva i mostova, a položeno je i više od 201 km železničke pruge.

Srpska kompanija izgradila preko milion kvadrata za Zimske igre u Sočiju 2014

Za samo tri godine srpska kompanija Putevi Užice izgradila je i opremila desetinu kapitalnih objekata među kojima su najznačajniji: Međunarodni Ruski olimpijski univerzitet, površine 92.000 m2, u čijem sastavu su: Univerzitet, hotel sa 5 zvezdica Pullman-Accor, Kongresni Centar Pullman, hotel sa 4 zvezdice Mercure-Accor, Olimpijsko selo Imiritinka, površine 76.000 m2, 1.160 stanova, hotelski kompleks sa 4 zvezdice Roza Hutor – Accor, površine 39.000 m2, Swisshotel Kamelija sa 5 zvezdica, površine 56.000 m2, četiri mosta na Krasnoj poljani kao i nekoliko stambenih kompleksa povrsine 637.000 m2. Ukupna površina izvedenih objekata za ZOI SOČI 2014 je preko 1 milion m2. Zanimljivo je pomenuti da su Putevi Užice za izvođenje svojih projekata u najvećoj meri koristili proizvode srpskih proizvođača koji su zadovoljili visoke međunarodne standarde kvaliteta.

S.G.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.