Region kongresne industrije na jednom mestu – SEEbtm party

0
922
SEEbtm party ulaz

Kompanija The Best Solutions je od svog osnivanja, 2006. godine, specijalizovana za kongresni/poslovni turizam regiona jugoistočne Evrope, sa osnovnim ciljem objedinjavanja i razvoja kongresne industrije.

Od tada, The Best Solutions je razvio jedinstvene specijalizovane servise: internet portale www.kongresniturizam.com i www.SEEmice.net, katalog – vodič kroz kongresnu industriju regiona jugoistočne Evrope „SEEmice“ i zajedno sa više od 250 članova-ponuđača kongresne industrije kreira kongresno tržište regiona. Kompanija je krajem 2009. godine  pokrenula i prvi edukativno-informativni specijalizovani časopis za oblast poslovnih putovanja i kongresnog turizma SEE Business Travel & Meetings magazine čiji je cilj da približi čitaocima oblast kongresnog i poslovnog turizma, problematiku organizacije specijalnih dogadjaja, kongresne kapacitete, novosti, trendove.

U organizaciji The Best Solutions, a povodom uspešne saradnje sa svojim partnerima, kao i promocije drugog broja prvog domaćeg kongresnog časopisa SEEbtm organizovana je “Žurka kongresne industrije regiona”. Uz odličan koktel i muziku “za mrdanje kukovima” na poslednjem spratu PC Ušće okupilo se oko 250 profesionalaca iz regiona.

Ovom prilikom, nešto više o problematici organizacije i ciljevima SEEbtm partija, rećiće nam Miona Šljivančanin, direktorka marketinga & PR-a kompanije The Best Solutions i menadžer projekta SEEbtm party. Ona navodi da prilikom organizacije bilo kog dogadjaja postoji nekoliko pitanja na koje je potrebno odgovoriti.

SEEbtm party 2010

 

 

 

Zašto? „Početna faza u organizaciji događaja je svakako odgovor na pitanje zašto organizovati event, zašto uložiti vreme, energiju i resurse? Koji su ciljevi i koristi koje takav jedan poduhvat potencijalno obezbeđuje? Naravno da kada se podvuče crta, oni moraju biti veći od uloženih resursa da bi sam događaj bio prihvatljiv i da bi imao osnova da krene u sledeću fazu realizacije.

Kompanija The Best Solutions (BS) je nakon četiri godine rada na ujedinjavanju i razvoju kongresne industrije regiona i nakon lansiranja novog proizvoda – jedinstvenog magazina za kongresni turizam, odlučila da svoje partnere ugosti na nezaboravan i jedinstven način, i time im iskaže poštovanje i zahvalnost što podržavaju rad i veliku energiju koju kompanija BS ulaže u čitav sistem čiji su oni deo. Kako je jedan od ciljeva kompanije razvoj kongresne industrije regiona, smatrali smo da je neophodno da se naši partneri iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Rumunije i Bugarske međusobno upoznaju, da se napravi jedan odličan networking i postavi platforma za dalju i uspešnu saradnju“.

Ko? „Planiranje događaja podrazumeva i razmatranje ko će od delegata prisustvovati, koja je ciljna grupa učesnika i naravno njihov broj. Gosti SEEbtm partija su bili partneri i članovi portala kongresniturizam.com, tačnije predstavnici kongresnih biroa Srbije, Crne Gore, Hrvatske ali i kongresnih biroa Beograda, Zagreba, Dubrovnika, Opatije, Rijeke i ostalih, zatim menadžeri i direktori hotela, kongresnih centara i agencija iz svih zemalja regiona, kao i predstavnici pojedinih kompanija i medija, njih preko 250 učesnika“.

SEEbtm party 2010

Kako? „Naravno, nakon što se donese odluka da je događaj potrebno i opravdano realizovati, sledeće pitanje koje se nameće je pitanje budžeta. Da li budžet za tako nešto postoji, a ako postoji, koliki je? Budžet za organizaciju događaja je nešto što u najvećoj meri određuje kako, gde i na koji način će se cela priča dalje odvijati. Što je budžet veći, naravno veće su mogućnosti zakupa prostora, keteringa, rasvete, ozvučenja, muzike, dekoracije i ostalih propratnih usluga koje idu uz to. Naravno, uz sve to idu i veštine komunikacije, organizacije i pregovaranja.

Pošto smo želeli da ugostimo ljude koji su pre svega profesionalci u svom poslu, nismo imali ni malo lak zadatak da impresioniramo profesionalce u kongresnom i poslovnom turizmu. To znači da će oni najpre da primete kako visok kvalitet, tako i eventualne nedostatke u celokupnoj organizaciji, keteringu, izboru prostora, muzike i svega ostalog. Ideja je bila da u opuštenoj ali i ekskluzivnoj i živoj atmosferi sa pop i rok muzikom koja može da poveže sve generacije, stvorimo uslove za uspešan networking i dobru zabavu. Zato bih istakla da smo se veoma hrabro ali i sa entuzijazmom i ogromnom energijom upustili u ovu avanturu“.

SEEbtm party 2010Kada? „Obzirom da smo planirali da prvi put okupimo predstavnike kongresne industrije iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Grčke, što je događaj od međunarodnog značaja i sa međunarodnim učešćem, odlučili smo da datum SEEbtm partija vežemo sa početak Međunarodnog sajma turizma u Beogradu – IFT 2010, obzirom da je on svakako najveći sajam turizma u regionu i da većina naših partnera učestvuje na njemu, a ukoliko ne, svakako im je dodatna vrednost da uz networking na SEEbtm partiju iskoriste priliku i poslovno posete Sajam IFT. Ispostavilo se da je to bila veoma dobra odluka, obzirom da je odziv regionalnih partnera bio jako veliki“.

Gde? „Lokacija i prostor su najkrupnije odluke koje treba doneti nakon odluke da se događaj uopšte organizuje. Obzirom da je odlučeno da će se SEEbtm parti održati u Beogradu, ostalo je pitanje izbora adekvatnog prostora. Pri tome treba uzeti u obzir koji je tip događaja u pitanju, ko su učesnici, i koji su ciljevi samog eventa. I naravno, pre svega, budžet koji je na raspolaganju. Da li je to ozbiljan kongres, konferencija na kojoj je potrebno obezbediti sedenje svih delegata, promocija novog proizvoda, seminar ili proslava… svaki ima svoje specifičnosti koje treba uzeti u obzir. U našem slučaju, želeli smo ekskluzivan prostor, koji može da primi 250-300 ljudi, koji je lako dostupan, ima mogućnosti za postavku bine i dobre rasvete i tehničke podrške. Takođe, cilj nam je bio da gostima koji nisu iz Beograda, predstavimo ovaj grad na najbolji mogući način i kao metropolu, što on i jeste. Tako da smo se, nakon višemesečnog odabiranja, odlučili za 25. sprat u Poslovnom centru Ušće i imali prilike da naše partnere ugostimo na samom „krovu“ Beograda sa fantastičnim pogledom noću na reku i znamenitosti Beograda“.

Utisci partnera nakon SEEbtm partija

“Okupljanja ljudi na nivou bilo koje industrije je dobro i treba ga afirmisati u srpskoj poslovnoj praksi. Ako se radi o regionu, kao što je to slučaj sa SEEbtm-om, tim još bolje. Poslovno okruženje 21. veka je toliko brzo da često ne stižemo da uvidimo sva parnerstva i tržišne potencijale koji su oko nas. Zato sve pohvale ideji i organizacionom timu da SEEbtm party organizujete baš u vreme Beogradskog sajma turizma sto se poklapa sa atraktivnim izborom lokacije za sve one koji nemaju priliku da dolaze u Beograd često. Nadam da će sa godinama ona rasti i postati sastavni deo kalendara turističke industrije regiona.”

Milica Božanić, Asistent za film i turizam, Projekat konkurentnosti USAID

„Želela bih da čestitam Vama i Vašem timu na savršenoj orgnizaciji ove manifestacije. Po prvi put sam na sajmu IFT i na žurci SEEbtm i divno sam se provela sa svojim kolegama iz BW Hotel Šumadija i BW Hotel M. Lokacija je jedinsvena, ketering izvrstan, a konobari veoma prijateljski nastrojeni i profesionalni, muzika dobra (možda malo preglasna što je otežalo komunikaciju). Mi iz BEST WESTERN CENTRAL EUROPE ćemo sigurno uzeti učešća i sledeće godine! Pored toga, želela bih da istaknem koliko mi se dopada vaš dobro odrađen časopis i same teme! Dakle, želim vam puno uspeha i ubuduće uz uverenje da će se u vašoj zemlji posebno dobro razvijati sektor poslovnih putovanja i MICE.“

Marlies Rogen, BEST WESTERN CENTRAL EUROPE

“Događaj je bio odlično organizovan, svideo nam se prijem i doček gostiju, prostor je u potpunosti odgovarao vrsti događaja sa fantastičnim pogledom i konceptom programa i druženja koje je veoma originalno osmišljeno. Ideja o tradicionalnom okupljanju i druženju je sjajna, doprinosi učvršćivanju poslovnih veza i novih kontakata. Sve u svemu, “Odličan provod, žurka je bila extra!” – Zoltan, Marko i Kornelia.

Kornelia Radić, Sales Manager , Hotel Galleria, Subotica

„SEEbtm party zasigurno je ugodno iznenađenje za sve nas koji smo prvi put došli u Beograd. Pravo događanje dizajnirano prema industriji koju predstavlja. Vrijeme i mjesto održavanja je pogođeno jer se rade velika preslagivanja, kako u Europi tako i u našoj regiji.

Živa, ležerna okupljanja kao SEEbtm party idealna su prilika na poboljšanje komunikacije, utvrđivanje ”gradiva” i platforma za plasman novih ideja.

U svakom slučaju, vrhunski tulum.“

Ante Tolj, Rathanea DMC Dubrovnik

 

USPEŠNO ZAVRŠEN NETWORKING – OKUPLJEN REGION NA JEDNOM MESTU!

Ovom prilikom organizator SEEbtm partija osmislio je i animaciju za sve goste, igricu za netwoking, čiji je cilj bio da podstakne druženje, stvaranje novih kontakata, posla i prijateljstva. Zadatak  koji su svi prisutni imali a koji je najavljen na početku večeri, bio je da se kroz druženje i zabavu pronađu pet osoba, pod jednim uslovom – da svi budu iz različitih zemalja jugoistočne Evrope. S obzirom na okupljen region, na kolege i partnere koji su došli iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Grčke i Bugarske, cilj nije bilo teško dostići. Bilo je dovoljno da se prošetate do drugog stola, odete do podijuma ili produžite do kraja sale odakle se pružao jedinstven pogled na Beograd, i da polako okupite svoju petorku.

Ivan Liović , ANTUNOVIĆ HOTEL & KONGRESNI CENTAR ZAGREB, Ljiljana Lukšić, PRINCESS hotel Bar, Rudi Gubenšek CITY HOTEL Ljubljana, Sanja regojevic, Euroline agencija, Banja Luka i Ivan Vitorovic, Hotel Mona Zlatibor

Ovom igricom potvrđena je ideja samog okupljanja SEEbtm partija, fokusirana na spajanje regiona kongresne industrije na jednom mestu, a koju je kroz četvorogodišnje poslovanje kompanija The Best Solutions uspešno dostigla.

Pobednik ove igre za networking je bila raspoložena petorka  koja se veoma brzo javila sa uspešno završenom misijom večeri. Zajedno okupljeni pokazali su primer uspešnog networkinga i druženja sa kolegama i partnerima iz regiona, što je potvrda uspeha i SEEbtm partija, i kompanije The Best Solutions.

U toku večeri, su se takođe delile nagrade prisutnima, tako da su izvučeni bili Hotel Bristol iz Opatije, Agencija Bon Voyage iz Novog Sada, kao i Hotel Tulip Inn Putnik, kojom prilikom su svi oni nagrađeni nekim od alata za unapređenje prodaje koje je The Best Solutions razvio.

 

ČISTA PETICA ZA NETWORKING PETORKU

ANTUNOVIĆ hotel │ Hrvatska
Ivan Liović , direktor prodaje i marketinga

ANTUNOVIĆ HOTEL & KONGRESNI CENTAR ZAGREB – Poslovni hotel 4* sa 158 soba, 20 modernih, multifunkcionalnih i HI-FI opremljenih kongresnih dvorana od 5 do 1000 osoba, pristupačnom lokacijom, garažom, restoranima i barovima s vrhunskom ponudom svjetskih gastro trendova , wellness centrom i nadasve profesionalnim i uslužnim osobljem. Jedinstveni doživljaj – www.hotelantunovic.com !

MONA hotel │ Srbija
Ivan Vitorović,  direktor prodaje i marketinga

HOTEL MONA – Renovirani hotel Zlatibor MONA je počeo sa radom 2007. godine. U ponudi, izdvajaju se 4 celine – smeštaj, u vidu komfornih soba, studia i apartmana; restorani, internacionalni retoran Vila, gde se služe pansionski obroci na bazi bide stola i gde je svako veče tamatsko i restoran Perun sa a la card nacionalnom kuhinjom, kao i nezaobilazni Lada bar; kongresni prostor sa plenarnom salom od 220 mesta i još tri pomoćne sale; wellness centar na 900m2 sa bazenom, saunama, fitnes salom, prostorima za masažu, relax sobom, hamamom…

PRINCESS hotel │ Crna Gora
Ljiljana Lukšić,  Prodaja i Marketing

HOTEL PRINCESS – Smješten na najatraktivnijoj lokaciji u Baru, uz samu obalu mora, hotel “Princess” pruža vrhunski komfor i visoku uslugu svojim gostima. Hotel posjeduje 108 soba,  15 junior  i 12 deluxe apartmana.  Za potrebe poslovnog svijeta u ponudi imamo konferencijski centar sa 2 manje (max 50 pax) i jednom većom salom za rad (max 150 pax), koje su opremljene sa savremenom audio-vizuelnom opremom.  Za trenutke opuštanja nudimo usluge našeg wellness i spa centra (unutrašnji i spoljašnji bazen, saune, tursko kupatilo, solarijum, masaže). Pored porodica i poslovnih ljudi, hotel “Princess” rado posjećuju i sportske ekipe.

EUROLINE  agencija │ Bosna i Hercegovina
Sanja Regojević,  Prodaja

AGENCIJA EUROLINE – Agencija “Euroline Travel” iz Banjaluke je osnovana 23.06.2004. godine. Imamo subagentske ugovore sa vodećim tur-operatorima u regionu i Evropi. Specijalnost nam je inostrani turizam, prodaja avio-karata, organizacija kongresa, seminara, kulturnih i sportskih događaja… Takođe radimo tzv. “tailoring” programe/ture po narudžbi grupe ili kompanije sa posebnim zahtjevima. Između ostalog organizujemo odlaske na sajmove, kongrese, seminare ili sportske i kulturne događaje u inostranstvu. Akreditovana smo IATA agencija, te smo u mogućnosti da obezbijedimo avio-karte kao i hotelski smještaj za bilo koju destinaciju po najpovoljnijim uslovima. U našoj ponudi također imamo i organizaciju seminara, kongresa i sajmova. Naši klijanti su pretežno vladine kao i nevladine organizacije poput  Telekoma RS, Uprava za indirektno oporezivanje, Ministarstvo Finansija RS, Vlada RS, Ministarstvo Zdravlja RS, kao i privatne firme.

CITY HOTEL │ Slovenija
Rudi Gubenšek , direktor prodaje i marketinga

CITY HOTEL LJUBLJANA – City Hotel Ljubljana Vam je na raspolaganju sa: 201 sobe i 3 deluxe apartmana, parkingom sa 25 mesta u hotelskoj garaži, 4 konferencijske sale, bibliotekom, terasa-barom, internet kutkom, barom i restoranom. U konferencijskom centru se mogu organizovati različiti događaji (konferencije, seminari, press konferencije, sastanci, prezentacije) i može primiti 10 do 50 posetilaca, u 4 sale. Uklanjanjem pojedinačnih zidnih panela dobijamo mogućnost proširenja prostora na ukupno 116 m2 za 200 ljudi. Svaka prostorija je opremljena savremenim multimedijalnim uređajima, koji su uključeni u cenu za izdavanje konferencijske sale. Vama i Vašim gostima, rado ćemo izaći u susret raznovrsnim dodatnim aktivnostima.

 

Pitali smo pobednike Networkinga kakav je do sada bio odziv regiona na njihove usluge i kakve su tendencije za buduće animiranje i dolazak gostiju iz susednih zemalja. Svi se slažu da je učešće gostiju iz regiona u porastu i da je vrlo značajan faktor promocije poseta sajmovima u gradovima regiona.Od samog otvaranja, veliki postotak naših gostiju dolazio je iz regije, kao i iz tradicionalno nama partnerskih zemalja“ – kaže Ivan Liović iz ANTUNOVIĆ hotela.

Na SEEbtm partiju ova petroka se veoma lako okupila. Zadatak nije bio težak, ali je bio veoma interesatan. Ljiljana iz hotela PRINCESS navodi:Zanimljivo je što nas je bilo samo dvoje za stolom na početku večeri, da bi nas na kraju bilo dvadesetak! U toj zanimljivoj grupi ljudi bilo je kolega iz tri različite države iz regiona. Uz nimalo oklevanja, prihvatili smo izazov, i potražili kolege iz još dve zemlje želeći da pokažemo, između ostalog, da su komunikativnost i dobra volja odlike svakog turističkog radnika, a turizam grana privrede koja spaja ljude”. Svi se slažu da im je “networking u krvi”, a kolega Gubenšek iz CITY HOTELA kaže da, su uz energiju koja je vladala tamo, mogli da pomaknu Triglav…SEEbtm party 2010

A na kraju svakog druženja ostaju nam doživljeni utisci i novi ostvareni kontakti. Saradnja između kolega se svakako očekuje i u budućnosti. “Ostali smo u kontaktu i produbljujemo našu saradnju.  Želim da napomenem da mi je samo prisustvo na SEEbtm party bilo vrlo prijatno iskustvo i nadam se da će biti još prilika za nešto slično” kaže Sanja iz EUROLINE agencije. Ivan Vitorović iz hotela MONA naglašava da će ostati u kontaktu i sa nagrađenom petorkom, ali i sa svima sa skupa i popularno dodaje “TO BE CONTINUED…”

A kompanija organizator se slaže!

Vidimo se i sledeće godine.

SHARE
Prethodni tekstHemofarmLogica: zdrava logica sinergije znanja i umenja
Sledeći tekstMICE (Meetings, Incentives, Conferences, and Exhibitions)
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.