Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE – Organization for Security and Co-operation in Europe) najveća je svetska regionalna sigurnosna organizacija, koja broji 56 država članica.

Glasnogovornica OSCE-a Mersiha Causevic-PodzicUspostavljena kao regionalni aranžman skladno Poglavlju VIII Povelje Ujedinjenih nacija, OSCE je forum za političke pregovore, s naglaskom na prevenciji konflikta, upravljanje u kriznim situacijama i postkonfliktnom oporavku.

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, sklopljen u Dejtonu i potpisan u Parizu krajem 1995. godine, a koji je okončao gotovo četiri godine sukoba, oblikuje rad Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Ovim Sporazumom Misija OSCE-a određena je kao jedna od organizacija odgovornih za pružanje pomoći u osiguranju trajnog mira u Bosni i Hercegovini što podrazumeva i pružanje pomoći u oporavku države nakon sukoba, kako bi postala stabilna, sigurna i demokratska država.

OSCE ima sveobuhvatan pristup pitanju sigurnosti: objedinjuje vojno-političku, ekonomsku, ekološku i ljudsku dimenziju sigurnosti. Aktivnosti Organizacije obuhvataju kontrolu naoružanja, mere izgradnje poverenja i uspostavljanja sigurnosti, ljudska prava, nacionalne manjine, demokratizaciju, strategije policijskog rada, protivterorizam, kao i ekonomske i ekološke aktivnosti.
Za organizaciju i sprovođenje aktivnosti Organizacije potreban je odgovoran i profesionalan tim ljudi. Kako bi čitaocima SEEbtm magazina predstavili aktivnosti OSCE-a i šta je sve potrebno za organizaciju uspešnih seminara, konferencija i ostalih događaja, vodili smo razgovor s gospođom Mersihom Čaušević-Podžić, glasnogovornicom Misije OSCE-a u BiH, koja je bila ljubazna da odgovori na par pitanja.

1. Koliko je u poslovanju Vaše organizacije bitna organizacija i prisustvo na seminarima i konferencijama?

U cilju sprovođenja aktivnosti i programa u okviru našeg mandata, izuzetno nam je važno prisustvo na seminarima i konferencijama. Također, trudimo se ispuniti potrebe za obukom uposlenih Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te prema potrebama naznačenim u našem godišnjem planu, organiziramo interne treninge.

2. Koliko često organizujete skupove (prezentacije, okrugle stolove, seminare, konferencije)?

Tokom čitave godine organiziramo različite prezentacije, okrugle stolove, seminare ili konferencije – nekad i više događaja sedmično (ovisno o važnosti tema i potreba u okviru mandata Misije OSCE-a u BiH, što varira od nekoliko puta mjesečno do jednom sedmično).

3. Koliko unapred planirate organizaciju nekog događaja? Da li organizaciju obično prepuštate eksterno nekoj agenciji ili je za planiranje i realizaciju zadužena osoba iz OSCE-a ?

Organizaciju ne prepuštamo eksternim agencijama, a period planiranja zavisi od kompleksnosti programskog sadržaja koji sprovodimo i “veličine” skupa. Pripremna faza nekog događaja  ponekad traje od dvije sedmice pa do nekoliko mjeseci, što ovisi o zadatim ciljevima, broju učesnika, mjestu, itd…

4. Šta Vam je najbitnije prilikom izbora lokacije, prostora i agencije za organizaciju događaja?

Učesnici na okruglom stolu na temu krivična dela počinjena iz mržnje, 30. jun 2010. godinePrilikom izbora lokacije, prostora i agencije dosta elementa je bitno, a konkretan redoslijed prema važnosti zavisi od konkretnog događaja i varira prema tome. Naravno da kapacitet, tehnička opremljenost, lokacija, parking, usluge u hotelu moraju odgovarati našim potrebama za datu konferenciju.

Uz to, naravno da je jako važna profesionalnost osoblja, sigurnost, kvalitet/sigurnost hrane i ponuđenih sadržaja, kao i cijena (OSCE ne bira visoke kategorije hotela, više prema sredini kategorizacije). Kada su u pitanju interni treninzi stalno koristimo sve naše raspoložive resurse, uključujući sale za treninge kao i osobe koje pružaju trening.

5. Koliko obično traju događaji koje organizujete? Da li se radi o jednodnevnim ili višednevnim događajima?

Događaji su najčešće jednodnevni, a najduže do tri dana trajanja. Duži događaji od navedenog izuzetno su rijetki.

6. Gde u regionu uglavnom organizujete kongrese i okupljanja? Zašto je baš ta lokacija/prostor Vaš izbor?

Naše događaje organiziramo u BiH. Konkretan izbor najčešće je u funkciji minimiziranja vremena putovanja učesnika, tj. smanjenja troškova/trajanja događaja.

7. Možete li nam reći par reči o okvirnom planu aktivnosti za 2011.godinu?

U cilju implementacije programa aktivnosti za 2011, OSCE planira organizaciju velikog broja okruglih stolova, prezentacija i radionica, kao i određen broj višednevnih seminara i konferencija. Detaljan plan prikazan je u planovima programskih aktivnosti nasih programa, a svi uposleni upoznati su detaljno s tim planovima.

SHARE
Prethodni tekstCEO SVET ZAJEDNO NAJLUĐE NOĆI U GODINI
Sledeći tekstKAKO KONGRESNI CENTRI I PROSTORI KORISTE DRUŠTVENE MEDIJE KAO MARKETINŠKE ALATE
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.