Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE – Organization for Security and Co-operation in Europe) najveća je svetska regionalna sigurnosna organizacija, koja broji 56 država članica.

Glasnogovornica OSCE-a Mersiha Causevic-PodzicUspostavljena kao regionalni aranžman skladno Poglavlju VIII Povelje Ujedinjenih nacija, OSCE je forum za političke pregovore, s naglaskom na prevenciji konflikta, upravljanje u kriznim situacijama i postkonfliktnom oporavku.

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, sklopljen u Dejtonu i potpisan u Parizu krajem 1995. godine, a koji je okončao gotovo četiri godine sukoba, oblikuje rad Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Ovim Sporazumom Misija OSCE-a određena je kao jedna od organizacija odgovornih za pružanje pomoći u osiguranju trajnog mira u Bosni i Hercegovini što podrazumeva i pružanje pomoći u oporavku države nakon sukoba, kako bi postala stabilna, sigurna i demokratska država.

OSCE ima sveobuhvatan pristup pitanju sigurnosti: objedinjuje vojno-političku, ekonomsku, ekološku i ljudsku dimenziju sigurnosti. Aktivnosti Organizacije obuhvataju kontrolu naoružanja, mere izgradnje poverenja i uspostavljanja sigurnosti, ljudska prava, nacionalne manjine, demokratizaciju, strategije policijskog rada, protivterorizam, kao i ekonomske i ekološke aktivnosti.
Za organizaciju i sprovođenje aktivnosti Organizacije potreban je odgovoran i profesionalan tim ljudi. Kako bi čitaocima SEEbtm magazina predstavili aktivnosti OSCE-a i šta je sve potrebno za organizaciju uspešnih seminara, konferencija i ostalih događaja, vodili smo razgovor s gospođom Mersihom Čaušević-Podžić, glasnogovornicom Misije OSCE-a u BiH, koja je bila ljubazna da odgovori na par pitanja.

1. Koliko je u poslovanju Vaše organizacije bitna organizacija i prisustvo na seminarima i konferencijama?

U cilju sprovođenja aktivnosti i programa u okviru našeg mandata, izuzetno nam je važno prisustvo na seminarima i konferencijama. Također, trudimo se ispuniti potrebe za obukom uposlenih Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te prema potrebama naznačenim u našem godišnjem planu, organiziramo interne treninge.

2. Koliko često organizujete skupove (prezentacije, okrugle stolove, seminare, konferencije)?

Tokom čitave godine organiziramo različite prezentacije, okrugle stolove, seminare ili konferencije – nekad i više događaja sedmično (ovisno o važnosti tema i potreba u okviru mandata Misije OSCE-a u BiH, što varira od nekoliko puta mjesečno do jednom sedmično).

3. Koliko unapred planirate organizaciju nekog događaja? Da li organizaciju obično prepuštate eksterno nekoj agenciji ili je za planiranje i realizaciju zadužena osoba iz OSCE-a ?

Organizaciju ne prepuštamo eksternim agencijama, a period planiranja zavisi od kompleksnosti programskog sadržaja koji sprovodimo i “veličine” skupa. Pripremna faza nekog događaja  ponekad traje od dvije sedmice pa do nekoliko mjeseci, što ovisi o zadatim ciljevima, broju učesnika, mjestu, itd…

4. Šta Vam je najbitnije prilikom izbora lokacije, prostora i agencije za organizaciju događaja?

Učesnici na okruglom stolu na temu krivična dela počinjena iz mržnje, 30. jun 2010. godinePrilikom izbora lokacije, prostora i agencije dosta elementa je bitno, a konkretan redoslijed prema važnosti zavisi od konkretnog događaja i varira prema tome. Naravno da kapacitet, tehnička opremljenost, lokacija, parking, usluge u hotelu moraju odgovarati našim potrebama za datu konferenciju.

Uz to, naravno da je jako važna profesionalnost osoblja, sigurnost, kvalitet/sigurnost hrane i ponuđenih sadržaja, kao i cijena (OSCE ne bira visoke kategorije hotela, više prema sredini kategorizacije). Kada su u pitanju interni treninzi stalno koristimo sve naše raspoložive resurse, uključujući sale za treninge kao i osobe koje pružaju trening.

5. Koliko obično traju događaji koje organizujete? Da li se radi o jednodnevnim ili višednevnim događajima?

Događaji su najčešće jednodnevni, a najduže do tri dana trajanja. Duži događaji od navedenog izuzetno su rijetki.

6. Gde u regionu uglavnom organizujete kongrese i okupljanja? Zašto je baš ta lokacija/prostor Vaš izbor?

Naše događaje organiziramo u BiH. Konkretan izbor najčešće je u funkciji minimiziranja vremena putovanja učesnika, tj. smanjenja troškova/trajanja događaja.

7. Možete li nam reći par reči o okvirnom planu aktivnosti za 2011.godinu?

U cilju implementacije programa aktivnosti za 2011, OSCE planira organizaciju velikog broja okruglih stolova, prezentacija i radionica, kao i određen broj višednevnih seminara i konferencija. Detaljan plan prikazan je u planovima programskih aktivnosti nasih programa, a svi uposleni upoznati su detaljno s tim planovima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.