Pojedinac čini tim!

Male izmene znače velike promene

0
2306

Nije lako biti tim lider. Pored obaveza koje imate u smislu koordinacije i delegiranja posla, treba da vodite računa i o zaposlenima.

O njihovoj produktivnosti, kvalitetu posla koji obavljaju, brzini kojom se posao obavlja, ali i o tome kako se zaposleni osećaju za vreme radnog dana. Opšte je poznata činjenica da su produkvnost i kvalitet obavljenog posla u direktnoj sprezi sa atmosferom koja u timu vlada. Ukoliko su članovi ma nezadovoljni, frustrirani i neraspoloženi na poslu, ne možete očekivati ni dobre rezultate.

Nije važno da li ste deo manjeg ili većeg kolekva, da li radite u malom, srednjem preduzeću ili velikoj kompaniji, očekivanja sa jedne i druge strane su uvek ista, i donekle važe ista pravila – sastanci su definivno neizbežna stavka. Zbog toga uvek možete da počnete da se koriste
malim trikovima koji će vam pomoći da atmosferu opuste i pokažete kolegama koliko cenite i vrednujete njihov rad i zalaganje. S tim u vezi, da li ste se nekada zapitali kako bi izgledao jedan personalizovan sastanak? Šta on podrazumeva? I kako ga organizova? Pročitajte naš predlog u tekstu koji sledi.

Čak je i poslovne sastanke moguće prilagodi merama, željama i interesovanjima učesnika. Potrebno je samo malo vremena, strpljenja, mašte i dobra komunikacija sa zaposlenima. Naravno da svaki poslovni sastanak ima unapred utvrđene teme i tačke o kojima treba da
se razgovara. I naravno da nije ideja da sastanak, zbog personalizacije, potpuno izgubi svoj smisao. Ali, male promene mogu da naprave velike rezultate!

Napravite plan tako da svi učestvuju

Prvo je potrebno da napravite plan sastanka i odaberete teme o kojima treba da se razgovara. Ukoliko ste zaposleni u velikoj kompaniji, i niste u prilici da pričate sa baš svakim zaposlenim, naš je predlog da osmislite dodatna pitanja i napravite upitnik za sve koji treba da prisustvuju sastanku, a koji ćete im posla nekoliko dana ranije. Na primer, ako je tema sastanka organizacija godišnjeg tim bilding putovanja, možete im u upitniku ponudi nekoliko opcija za lokaciju, pita ih koji tip tim bilding akvnosti bi im najviše odgovarao, da im više opcija u izboru restorana, hrane (pita da li ima vegeterijanaca, vegana ili da li neko posti) kakvu vrstu muzike bi želeli uz večernja, neformalna, druženja. Naravno, sve ponuđene opcije treba da budu u okvirima unapred opredeljenog i definisanog budžeta koji je kompanija za to odvojila.

A čak i tim bilding akvnosti možete donekle personalizovati. Puno je primera igara koje se ubrajaju u ovu kategoriju, a koje su, zapravo, personalizovane prirode. Evo primera. Jedna od igara može da bude ona u kojoj članovi ma pogađaju o kojoj se osobi radi dok neko čita grupi osobine i situaciju vezanu za nju. Može se krenu od najopštijih stvari, poput, „radi se o muškarcu“ ili „radi se o ženskoj osobi“. Nadalje se mogu nabrajati neke specifičnosti: „znamo da voli samo sladoled od jagode“, „kafu uvek pije bez mleka“, „stalno je nasmejan/a“, „nikada ne kasni i vodi računa o tome da drugi ne probijaju rokove“, „uvek je rad/a da pomogne ako treba“ itd. Mogu se čak navodi i smešne situacije koje su se desile, a kojima su kolege prisustvovale.

Neka početak bude zabavan

Zar ne bi bilo zabavno da na početku sastanka svakog na stolu dočeka šolja sa kafom ili čajem sa imenom ili nadimkom? Možda i slikom iz neke komične situacije koja se desila u kancelariji ranije? Ili lapsusom koji je nekada imao/la, a po kome ga/je ostale kolege pamte?
Svako od nas se bar jednom našao u toj situaciji ☺. Ako vam, na primer, na sastanak dolaze saradnici ili kolege koji ne rade sa vama, možete im napravi bedževe sa njihovim imenom i prezimenom i dati im iste pre sastanka.

Drugačije može biti bolje

Ukoliko spadate u malo „fleksibilnije“ kompanije ili podržavate opušteniju atmosferu na poslu, početak sastanka možete zakazati onda kada većini to odgovara, a ne kada se obično zakazuju – ujutro. A verovali ili ne, postoje istraživanja, sprovedena od strane psihologa, koja nam pokazuju da sastanci pred kraj radnog vremena mogu bi zabavniji od jutarnjih jer ljudi znaju da nakon toga idu kući. Plus, većina se potrudi da sve svoje obaveze završi pre nego što sastanak počne pa su tog dana i produkvniji i obave veći deo posla nego inače!

Možete i da kolegama na volju da, npr, izaberu stolicu na kojoj će sede. Nekome je udobna regularna kancelarijska stolica, a neko bi možda radije sedeo na hoklici ili nekom tronošcu. Neko voli da sedi pored prozora, neko se sigurnije i komfornije oseća ako su blizu njega
vrata. Ako znate kojim redom će ići izlaganja tokom sastanka, možete čak i unapred napraviti slajdove koji najavljuju onog ko sledeći treba da prezentuje tako što će na istom bi ispisano njegovo ime. A ako ste kreavni, i imate malo više vremena na raspolaganju, možete se „poigrati“ i u taj slajd ubaciti i neke zanimljivosti o toj osobi ili neki detalj koji ostatak ma vezuje za nju.

Iskoristite priliku da svakog od kolega koji prisustvuju sastanku pitate da li bi imao još nešto da doda ili kaže, pogotovo ako se radi o polju u kom je on stručan. Može vam dati dragocene smernice, a može vam i ukazati na nešto što ste slučajno zaboravili ili prevideli.
Svakako, na ovaj način pokazujete da vam je stalo do tuđeg mišljenja i da ste spremni da čujete savete kolega i saradnika.

Ovo su neki od predloga koji vam mogu poslužiti u svrhu personalizacije sastanaka. Opcija ima puno, samo treba porazmisliti na ovu temu. Sve ovo predstavlja ulaganje u tim kojim rukovodite jer, na kraju, ne zaboravite da pojedinac čini tim!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.