Kako je sve počelo?

Na univerzitetima se u 19. veku, uporedo sa njihovim razvojem, javila potreba da se informacije dele u akademskim krugovima, što je dovelo do povećanog broja okupljanja, a samim tim je pojačana i potreba za većim javnim prostorima za ovu svrhu.

Istovremeno, sa razvojem železnice, hoteli su otvarani na velikim železničkim stanicama. Mnogi od tih hotela imali su sobe koje su iznajmljivali za takve specijalne prilike.

Na početku 20. veka, javila se povećana potreba za usavršavanjem ljudi unutar kompanija, naročito onih koji
su se bavili prodajom. I tako su osmišljeni edukacije i treninzi za unapređenje poslovnih veština.

Kako su gradovi postajali svesniji značaja organizovanja događaja, grupa poslovnih ljudi odlučila je da zaposli prodavca koji će pozivati na organizovanje događaja u njihovom gradu.
To se desilo 1896. godine, u Detroituu Mičigenu. Na taj način je uspostavljen prvi kongresni biro, i to je godina u kojoj je kongresna industrija zvanično počela sa radom.

Kako se sada stvari odvijaju?

Tokom decenija, organizacija događaja prolazila je kroz razne faze i načine poslovanja.

U međuvremenu, znanje i iskustvo učesnika se uvećavalo. Stoga su se, prirodno, javili i veći zahtevi za sticanjem iskustava i znanja. Na učestalost i format sastanaka takođe utiče i sve češća geografska dislociranost između zaposlenih, top menadžmenta i klijenata.

Prvi kongresni biro osnovan je 1896. godine u Detroitu, u Mičigenu.

Tehnologija ima važnu ulogu u načinu na koji se stvari odvijaju na polju event menadžmenta, i utire put za trendove i načine na koje će se stvari odvijati u budućnosti.

Značajne promene se mogu uočiti u određenim ključnim oblastima organizacije događaja – registracija, promocija, format događaja, angažovanje učesnika, dizajn i brendiranje događaja, dekoracija posluženja. Mogli bismo reći da su događaji u prošlosti bili opštiji i manje sofisticirani.

Danas imamo događaje koji su specijalizovani, u skladu sa razvojem, usavršavanjem i sve dubljom specijalizacijom industrije, odnosno ključnih kupaca u kongresnoj industriji.
Medicina danas razvija mnogo novih oblasti istraživanja, specijalizacija, pod-specijalnosti, i novih grana, nego što je to bio slučaj pre nekoliko decenija.

organizacija događaja
organizacija događaja

Postoji mnogo udruženja pojedinačnih grana, sa različitim ciljevima i metodama edukovanja. U vezi sa tim,
usavršavanje putem prenosa uživo, npr. operacije na srcu, je u prošlosti bilo nezamislivo.

U auto-industriji su se tokom godina, pored tehnološkog i vizuelnog izgleda vozila, razvili i novi načini prodaje, distribucije i promocije. Upravljanje lizingom i voznim parkom sada ima sopstvene odseke, projektne menadžere i potrebu za usavršavanjem.

Često svaki odsek ima svog projektnog menadžera koji razvija sopstvenu metodiku upravljanja i edukacije zaposlenih, pa u skladu sa tim i potrebe za organizacijom događaja.

Ovo su sve grubi primeri promena i razvoja koji su se desili tokom vremena, i mogu se dati za svaku industriju zasebno. To je važno, jer svaka od tih industrija je kupac tj. ključni organizator događaja u kongresnoj industriji.
Upravo te promene imaju direktan uticaj na trendove i načine na koji se stvari odvijaju u event menadžmentu.

Zbog svega navedenog, postoje i konkretni specijalizovani događaji za sve te sektore u industriji, tehnološki zahtevni događaji za dislocirane osobe, sa mogućnošću podržavanja novih vidova učenja, angažovanja, brendiranja i promocije; novi specijalni prostori i usluge koje treba da motivišu i zadive učesnike.

SHARE
Prethodni tekstNovi B4B paketi u ponudi Belgrade Art Hotela u Beogradu
Sledeći tekstKarneval
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.