Odgovorno poslovanje – Svetski ekonomski forum u Davosu 2017

0
3486

James Trevor Oliver, poznatiji pod imenom Jamie Oliver, jedan od najpoznatijih kuvara u Velikoj Britaniji, ali i u svetu, popularnost je stekao u TV seriji ,,Goli ručak’’.

Rođen je u Klaveringu, gradiću u Engleskoj 1975. godine, gde su njegovi roditelji imali restoran i pab ,,The Cricketers’’ te je on od najmlađih dana provodio vreme u kuhinji. Upravo tu je napravio svoje prve specijalitete.

Kako su njegovi roditelji primetili da ga kuvanje posebno zanima, već su mu od sedme godine davali jednostavne kulinarske zadatke u kojima je on uživao poput ljuštenjenja krompira. Obožavao je da gleda kuvare dok pripremaju razna jela za goste restorana, stalno zapitkivao o namirnicama koje su koristili za pripremu, čak je i umeo da napravi dobru atmosferu među gostima. Jednostavno, svi su znali da će on jednog dana biti izvanredno dobar ugostitelj.

Kako je njegova prva emisija ,,Goli ručak’’ potukla sve rekorde gledanosti, Jamie se okrenuo pisanju knjige recepata, koja je, za čudo!, samo par meseci nakon izlaska iz štampe proglašena best seller-om! Ovo je bila njegova odskočna daska ka zvezdama, pa je čak kuvao i za nekadašnjeg premijera Velike Britanije, Tony Blair i kraljevsku porodicu. Sve ostalo je istorija…

Ovogodišnja tema susreta najuticajnijih ljudi na svetu na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcaraskoj bila je ,,Odgovorno poslovanje’’, a jedan od učesnika bio je i sam Jamie Oliver. Kako je pre nekoliko godina počeo sa svojom ,,Food Revolution’’, razgovarao je sa Arianna-om Huffington, osnivačem Hafington Post-a, na temu indutrije hrane. Naime, Jamie radi na edukaciji ishrane mladih, kao u Velikoj Britaniji, tako i u svetu, uči ih kako da sade i uzgajaju organsko voće i povrće, kako da kuvaju i koliko to čini dobrog za njihovo zdravlje.

Prema njegovoj proceni, deca od četiri do 16 godina se jako loše hrane u školskim kantinama, obroci su nezdravi i loše pripremljeni, a njihovo zdravlje je jako ugroženo što dovodi do povećanja broja gojazne dece. Zajedno sa Vladom svoje države, radio je na kreiranju nacionalne strategije protiv gojaznosti, koja, na žalost, nije ugledala svetlost dana, ali je zato jedan od njegovih predloga usvojen – predložio je da se uvede poseban porez na pića koja sadrže šećere, što je britanska Vlada i učinila.

,,Kada prepoznate da nešto predstavlja problem, više nemate taj luksuz da ga ignorišete. Morate se uhvatiti u koštac sa njim i probati da ga rešite. U suprotnom, počeće sve više i više da vas muči’’, izjavio je Jamie. ,,Došao sam u Davos da bih se sreo sa svojim problemom, da se upoznam sa svojim neprijateljima i onima koji podržavaju ovo što ja radim.’’ 

U ovom razgovoru je napomenuo da smatra da je najvažnije napraviti dobar balans između tehnologije i tehničkog napretka čovečanstva i znanja koje postoji hiljadama godina unazad. Kada se ta ravnoteža uspostavi, čovek će biti primoran da ravnotežu unese i u svoj život, pre svega u ishranu. ,,Nije potrebno puno napora za ovako nešto. Ja sam primer za to. Umrežavao sam farmere koji uzgajaju organsku hranu i upućivao restorane i škole sa svojim kantinama da od njih kupuju hranu koju će pripremati u svojim restoranima. Na ovaj način će i lokalna zajednica bolje funkcionisati, hrana će biti jeftinija, a svi će jesti zdravije.’’

Kao dobar primer ovakve prakse naveo je Kanadu, zemlju koja je napravila nacionalnu strategiju protiv gojaznosti, a treba da bude implementirana u najskorijem periodu i pozvao sve da se ugledaju na nju.

,,Planetu nasleđuju naša deca, te je moramo ostaviti u boljem stanju od onog u kom smo je zatekli. A to nije nešto što trenutno radimo. Situacija je takva, da čak i u najrazvijenijim državama, imamo prve generacije koje žive kraće od svojih roditelja’’, navodi Jamie. Mislite o tome. I delujte u skladu sa tim.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.