Kada putujete na kraće destinacije, ponekad se može desiti da cena avio karte bude ista kao i trošak koji imate za gorivo i putarine.

U ovom broju magazina smo odlučili da vam objasnimo na osnovu čega avio kompanije formiraju cene i usled kojih faktora one variraju i menjaju se. Da bismo došli do toga, prvo moramo razgraničiti šta je klasa, a šta tarifa.

Nova usluga portala Kongresniturizamavio karte za poslovne putnike 

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko pronalaženja najboljih konekcija, vremena letova i cena, iskoristite novu uslugu portala Kongresniturizam. Naš avio sektor čine profesionalci koji će vam u najkraćem mogućem roku dostaviti ponudu. Upit možete poslati na avio@kongresniturizam. com ili kontaktirati naše agente na +381 11 40 99 343.

Značenje klase je svima manje više poznato – na letu postoji ekonomska (najjeftinija klasa), biznis (malo skuplja) i prva klasa (najskuplja). Naravno, nemaju sve avio kompanije mogućnost da putnike prevoze u prvoj klasi jer ona zahteva posebnu opremljenost, veličinu aviona i još puno drugih stvari, te su na komercijalnim letovima često u prodaji samo ekonomska i biznis.

Na svakom letu postoji više tarifa unutar klase, bilo da je reč o najčešće korišćenoj ekonomskoj ili pak biznis ili prvoj klasi. Tako, na primer, ekonomska klasa može imati i preko deset različitih tarifa. Svaka kompanija ima svoje oznake za pomenute tarife i one se označavaju slovima. Agenti koji rade prodaju avio karata, kroz sistem tačno vide koliko je mesta raspoloživo na letu po svakoj tarifi koja postoji. U zavisnosti od avio kompanije, tarife se mogu razlikovati u smislu da niže mogu biti „restriktivnijeʺ od viših tarifa. To se pre svega odnosi na sledećih nekoliko najznačajnijih stavki:

  •  Na uslove otkazivanja avio karte i povraćaja sredstava
  •  Na uslove menjanja datuma putovanja
  •  Na maksimalan period važenja avio karte
  •  Na minimalnu dužinu ostanka na destinaciji
  •  Na samo trajanje rezervacije pre kupovine

Ono što je zanimljivo jeste da je nivo usluge u avionu za sve putnike koji putuju na istoj klasi identičan. Tako se može desiti da je na sedištu pored vas putnik koji je kartu platio duplo više ili čak i manje u odnosu na vašu. Iz marketinških razloga avio kompanije najčešće kreću sa prodajom mesta po najnižoj ceni, ali je po njoj dostupno samo nekoliko sedišta. Kako se približava datum leta, svako sledeće sedište je obično sve skuplje. Rezervacija karte jedino garantuje mesto na letu, ali nikako i cenu.

Veoma često se desi da radnim danima možete kupiti avio kartu za manje novca.

Avio kompanije svake noći u ponoć obnavljaju tarife, a samim tim i cene, te može doći do promene u istoj. Najčešće, promene nema. Ali, poskupljenja se mogu desiti usled mnogo okolnosti, poput poskupljenja goriva, promene kursa, isteka tarife itd. Samo trajanje rezervacije upravo zavisi od tarifa unutar klasa i datuma putovanja. Slikovito rečeno, ako pravite rezervaciju za let koji treba da bude za šest meseci, vreme tra janja rezervacije će biti duže, nekada i nekoliko dana, ali uko liko se radi o putovanju koje tre ba da se realizuje za dan ili dva, ona može biti validna čak i samo nekoliko sati. 

Poslovni putnici čine veliki deo prometa u avio saobraćaju. Pogotovo oni koji lete na destinacije na kojima se zadržavaju dan ili dva. Zbog toga su u skorije vreme neke avio kompanije poput Air Serbia-e, Lufthansa-e i Swiss Airline-a, uvele podtarfe koje putniku omogućavaju da putuje samo sa ručnim prtljagom i, ukoliko mu naknadno zatreba
čekirani prtljag ili neka dodatna usluga na letu poput biranja određenog sedišta, obroka, prioriteta ukrcavanja itd, iste može nakon same kupovine karte doplatiti. Ukoliko putnik misli da će mu čekirani prtljag ipak biti možda potreban, naš savet je da ga svakako kupi odmah jer ukoliko to bude radio na licu mesta, na aerodromu, cena tog dodatog prtljaga može biti dosta skuplja.

Mnogi profesionalni „lovci“ na jeftine karte tvrde da je utorak najbolji dan za putovanje.

Kako svi volimo da vidimo sniženja i popuste, to je moguće i u avio industriji, u vidu promotivnih cena avio karata. Avio kompanije „otvoreʺ promotivne tarife unutar svojih klasa i daju određeni rok do kada se kar te moraju kupiti, kao i za koji period putovanja promocija važi. Za određene periode u toku godine avionske karte za sve destinacije znatno su skuplje i ovo se pre svega odnosi na jul i avgust, kao i na termine od sredine decembra do sredine januara jer su to sezonski meseci. Tada je povećan broj putnika na letovima jer se tada ide na godišnje odmore i putuje za praznike. Samim tim, teže je i naći mesto na letu pa je naša preporuka da, ako znate da ćete tada putovati, što pre obezbedite sebi mesto.

Low cost kompanije nekada prodaju avio karte koje za određene destinacije koštaju ispod 10 EUR.

Dakle, kao što vidimo, letenje ne mora uvek biti skupo. Zato, sledeći put kada budete razmišljali da li na put ići automobilom, proverite prvo sa svojim agentom cenu avio karte i planirajte svoj put na vreme 🙂

Avio sektor portala Kongresniturizam,

Jovana Ljuboja i Bojana Vučenović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.