Kongresni centri predstavljaju kamen temeljac kongresne industrije svake zemlje i grada. Posebno kada je reč o vidljivosti na globalnom kongresnom tržištu, velikim međunarodnim okupljanjima, udruženjima, punoj popunjenosti hotela i sličnog. Sve ove stvari prosto podrazumevaju postojanje odgovarajućeg kongresnog centra.

Mnoge zemlje i gradovi sprovode rekonstrukciju i izgradnju kongresnih centara kao meru privrednog razvoja ili oporavka. O otvaranju kongresnih centara u 2016. godini možete pročitati na https://www.seebtm.com/otvaranja-kongresnih-centara-u-2016-godini/.

Ta činjenica nam pruža uvid u veliku važnost i uticaj kongresnih centara, ne samo u okviru kongresne industrije i poslovnog turizma, već i po pitanju značajnih ekonomskih koristi za kompletnu destinaciju.

Hajde da pogledamo šta se na destinacijama širom sveta radi sa kongresnim centrima u poslednjih nekoliko godina.

Ludost ili mudrost?

Kada je reč o kvantitetu, Španija i Velika Britanija imaju po čak 13 kongresnih centara, dok ih u Nemačkoj takođe ima u velikom broju – 8 kongresnih centara.

S obzirom na to da Austrija nije preterano velika zemlja i da pri planiranju događaja na raspolaganju imate 7 kongresnih centara, navedena brojka je poprilično impresivna. S druge strane, tu i nema nekih iznenađenja – ove zemlje su lideri u kongresnoj industriji, ne samo u Evropi već i u celom svetu. Treba spomenuti i Holandiju i Belgiju, koje imaju po „samo“ 4 centra. Pitate se da li ove zemlje razmišljaju o kongresnim centrima kao važnom delu svojih ekonomskih strategija?

Halifax Ballroom
Halifax Ballroom

Poslednje investicije u kongresne centre širom sveta

U nastavku teksta možete da saznate više o tome šta su druge zemlje radile i šta trenutno rade sa svojim kongresnim centrima, navedeno hronološki od 2011. godine.

 • U Lozani se nalazi jedan od najvećih prostora u Švajcarskoj, kongresni i izložbeni centar Beaulieu.
  Ovaj centar obuhvata 30 zasebnih prostora za događaje, uključujući Južne holove, koji su prošli rekonstrukciju 2011. godine.
  Centar Beaulieu u Lozani će nastaviti svoj razvoj renoviranjem Sever­nih holova u bliskoj budućnosti i, nakon toga, južnog krila glavne zgrade, sa hotelskim kompleksom, a sve to u sklopu projekta „Beaulieu 2020“.
 • Nakon niza zemljotresa u septembru 2010. godine u Krajstčurču, drugom gradu po veličini na Novom Zelandu, i još jačih koji su se dogodili u februaru 2011. godine, izrađen je Centralni plan za obnovu Krajstčurča (Christchurch Central Recovery Plan (CCRP)), u kom je izložen budući razvoj grada.
  U sklopu Centralnog plana predviđen je projekat izgradnje Okruga kongresnih centara, kongresnog centra svetskog ranga koji će u Krajstčurč privući poslove, događaje i konferencije.
  Centar će moći da služi kao lokacija nekoliko događaja istovremeno, počevši od prostora za do 2.000 ljudi. Otvaranje centra predviđeno je za kraj 2018. godine.
 • Kongresni centar Adelaide predstavlja veliki kongresni centar u Adelejdu u Australiji. U pitanju je prvi namenski izgrađeni kongresni centar u Australiji.
  Poslednje veliko proširenje najavljeno je 2011. godine, a prati ga investicija od 350 miliona dolara.
  Najnoviji dodatak centru, Zapadna zgrada, završen je i pušten u rad 2015. godine i već je poslužio kao lokacija za vrtoglavih 560 događaja u periodu od 12 meseci. Povrh toga, originalna plenarna zgrada centra, koja je izgrađena 1987. godine, porušena je kako bi se obezbedio prostor za izgradnju nove Istočne zgrade, čije otvaranje je planirano za 2017. godinu.
Međunarodni kongresni centar Royal (Royal ICC)
Međunarodni kongresni centar Royal (Royal ICC)
 • Takođe u Australiji, od otvaranja pre tri godine u martu 2013., najnoviji kongresni centar u Brizbejnu – Međunarodni kongresni centar Royal (Royal ICC) – brzo je stekao reputaciju zahvaljujući tome što pruža personalizovano, luksuzno iskustvo održavanja događaja.
  Razvoj centra Royal ICC obuhvatio je i izgradnju hotela sa četiri zvezdice i 200 soba – Rydges hotela – koji se nalazi u centru i koji je otvoren u februaru ove godine.
 • Kongresni i sajamski centar Busan, poznatiji pod imenom BEXCO, je kongresni i izložbeni centar koji se nalazi u Sentum Sitiju, Haeundaegu, Busan, Južna Koreja.
  Obuhvata više od 46.500 m2 izložbenog prostora i 53 sale za sastanke. U junu 2012. godine BEXCO je proširen za salu sa 4.002 mesta za sedenje i nov izložbeni centar.
 • Hala 12 belgijskog centra Brussels Expo je 2013. godine potpuno transformisana u vrhunsku koncertnu salu i prostor za nastupe koji ima i funkciju kongresne sale sa velikim kapacitetom.
  Brussels Expo centar je 2015. godine najavio dodatne značajne investicije u renoviranje infrastrukture.
Kongresni i izložbeni centar BEXCO
Kongresni i izložbeni centar BEXCO
 • U oktobru 2014. godine, posle preko 12 godina truda, sedam godina projektovanja i tri i po godine građevinskih radova, kongresni centar ICE Kraków otvorio je svoja vrata u Poljskoj. Krakov je 2015. godine bio drugi po redu grad u Poljskoj u pogledu broja organizovanih okupljanja i događaja, prema podacima iz izveštaja koji je pripremio Kongresni biro Poljske „Kongresna industrija u Poljskoj u 2016. godini“.
  Kongresni centar ICE Kraków je u značajnoj meri doprineo ovome – 68% okupljanja i događaja u Krakovu čine konferencije i kongresi.
 • Na kraju 2014. godine, završena je nova treća kula hotela Gothia Towers, koji je deo Švedskog izložbenog i kongresnog centra u Gotenburgu.
  Zahvaljujući tome, ovaj centar je postao najveća evropska lokacija sa potpuno integrisanim hotelskim i kongresnim prostorima pod jednim krovom.
  Ceo kompleks se prostire na 180.000 kvadratnih metara i poseduje kapacitet za 9.500 ljudi.
  Obuhvata ukupno 1.200 hotelskih soba, 63 sale za sastanke, 41.000 kvadratnih metara izložbenog prostora i arenu za nastupe.
  Svake godine oko 1,8 miliona ljudi iz svih delova sveta dođe zbog posla, zabave i doživljaja. Kompletni centar je toliko velik da postoji mobilna aplikacija za snalaženje po njemu.
Kongresni centar SWISSTECH
Kongresni centar SWISSTECH
 • U septembru 2015. godine ACC Liverpool otvorio je svoj novi prostor na 8.100 kvadratnih metara – Izložbeni centar Liverpool.
  Kompanija ACC Liverpool Group obezbedila je 126 miliona funti ekonomske koristi za Liverpul i okolni region u 2015. godini. A od otvaranja 2008. godine, kompanija ACC Liverpool Group generisala je milijardu funti ekonomske koristi za lokalnu privredu.
 • U oktobru 2015. godine započeta je razvojna investicija vredna 5 miliona dolara u London kongresnom centru, koji se nalazi u kanadskom gradu Londonu.
 • U aprilu 2016. godine, Rotterdam Ahoy u Holandiji je posle velike renovacije arene Ahoy (završene 2011. godine) najavio izgradnju potpuno novog kongresnog centra. Multifunkcionalni prostor za organizaciju događaja sada renovira svojih 20.000 m2 sala za izložbe i događaje i proširuje se za veliki međunarodni kongresni centar koji nosi naziv Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC), uključujući potpuno nov hotel sa 250 soba.
 • Austria Center Vienna – najveći kongresni centar u Austriji sa ukupnim kapacitetom za 20.000 delegata, 24 sale za predavanja od 100 do 4.320 učesnika, 180 sala za sastanke i 22.000 m² izložbenog prostora – u jesen 2016. godine dobiće još 520 kvadratnih metara prostora za pet novih sala za sastanke.
ACC Liverpool
ACC Liverpool
 • Kongresni centar Halifax u Nova Skotiji u Severnoj Americi obuhvata više od 11.000 kvadratnih metara fleksibilnog prostora za održavanje događaja, uz ukupnu vrednost građevinskih radova od 164,2 miliona dolara. Otvaranje ovog kongresnog centra planira se za početak 2017. godine.
 • Krajem maja, i Dubai je najavio planove za izgradnju novog kongresnog centra Al Jaddaf blizu Dubai Creek-a.
  Novi kongresni centar će zauzimati površinu od 55.000 m2 i moći će da smesti 10.000 ljudi. Otvaranje je planirano za 2 godine a investicije koje će biti uložene iznose 432 miliona evra. Novi kongresni centar deo je pripreme grada za World Expo 2020 koji će se održati u Dubaiju.

Velika ulaganja u američke kongresne centre

U naredne tri godine (2016-2018), kongresni centar Miami Beach, kojim upravlja kompanija Spectra Venue Management, proći će renovaciju i proširenje vredne 515 miliona dolara koji će postaviti nove standarde.
Kongresni centar Los Anđeles najavio je ukupno 470 miliona dolara za renovacije, rekonstrukciju i proširenje, koji su započeti ove godine i čiji je kraj planiran za decembar 2020. godine.

O tome koji kongresni centri će biti otvoreni tokom 2016. godine možete pročitati na https://www.seebtm.com/otvaranja-kongresnih-centara-u-2016-godini/ .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.