Neobični prostori – Mistični zamkovi u Rumuniji za hrabre delegate

0
6034
Zamak Hunedoara
Zamak Hunedoara

ZAMAK HUNEDOARA (ZAMAK CORVINESTI) – Predstavlja zamak u gotskom stilu sagrađen na rimskim ruševinama iz XIV veka.

Vlad Tepes je kao mlad bio zatočen u njemu 7 godina.

Ovaj zamak je tvrđava od čvrstog kamena koju su sagradili turski zatvorenici. Ona nosi 3 ogromne šiljate kule, pokretni most i visoke zidine, ima 5 mermernih stubova koji delikatnim rebrastrim svodom nose dve sale, kao i Vitešku salu.

Zamak je služio kao tvrđava do sredine XIV veka, kada postaje rezidencija vladara Transilvanije, Iancu de Hunedoara. Iancu je poboljšao utvrđenje i ono je uskoro postalo poznato kao najlepši zamak u Transilvaniji.

Zamak Bran
Zamak Bran

Danas su tu Galerija, Kula buzdovana, Viteška dvorana, Dvorana Saveta, Kapela, kao i 100 stopa dvorišta. Raskošna dvorana zamka, Viteška dvorana može da ugosti sastanak do 300 gostiju.

ZAMAK BRAN – Poznat kao “Drakulin zamak”, prvobitno je sagrađen 1212. godine kao tvrđava za vitezove Tevtonce, a kasnije su ga Saksonci dogradili u XIII veku kako bi odbranili grad Brosov.

Neke verzije pominju zamak Bran kao sedište Vlada Tepesa. To je jedan od najživopisnijih zamkova u Rumuniji, na brdu sa koga se pruža veličanstven pogled.

Sadrži zbirku starog nameštaja iz XIV – XV veka i etnografski muzej pod vedrim nebom o starim seoskim građevinama sa izložbom nameštaja, kućnih stvari i odežde.

DVORAC PELES – Sa prirodnom pozadinom od Karpatskih planina, Dvorac Peles je remek delo nemačke renesansne arhitekture.

Dvorac Peles
Dvorac Peles

Nekada je dvorac bio letnja rezidencija i utočište rimskim velikodostojnicima.

Sada je 160 prostorija Dvorca ukrašeno najlepšim primercima evropske umetnosti, sa kristalnim lusterima od Murano stakla, prozorima od nemačkog vitražnog stakla, zidovima prekrivenim kožom iz Kordobe, porcelanom iz Majsena i Sevra, sa skulpturama od abonosa i slonovače.

Njegova zbirka srednjevekovnih mačeva i viteških oklopa je prosto zapanjujuća.

TVRĐAVA FAGARAS – Sagrađena u XV veku od strane prinčeva Transilvanije, jedna je od najbolje očuvanih srednjevekovnih zamkova u Rumuniji.

Tvrđava ima 80 soba, a okružuje je dubok i širok šanac.

Citadela se svrstava među najjače u Transilvaniji, odolevala je i turskim i tatarskim invazijama.

Tvrđava Fagaras
Tvrđava Fagaras

Pristup je mostom preko odbrambenog jarka a u centru tvrđave se nalazi zamak.

On ima tri nivoa (podrum, prizemlje, prvi sprat) i pet kula (Crvena kula, Crna kula, Zatvorska kula, kula Tomori i Šarena kula).

Unutra se nalazi Muzej pokrajine Fagaras; sastoji se od arheološkog odeljka, gde se prikazuje evolucija varoši Fagaras; istorijskog odeljka, gde se izlažu artefakti iz Rimskog doba pored zbirke srednjevekovnog oružja i etnografskog odeljka, koji se bavi umetničkim i narodnim rukotvorinama te oblasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.