MINHENSKI OKTOBERFEST 2012

Tradicija duga 180 godina

0
4518
Nr. D 1353 Trommler beim Trachten und Schuetzenzug Foto Frank Bauer

Nr. 934 Frauenkirche und Muenchner Oktoberfest Foto B. RoemmeltMinhenski Oktoberfest, najveći narodni festival na svetu, vodi poreklo od svečanosti povodom ženidbe prestolonaslednika Ludviga, kasnije kralja Ludviga I Bavarskog, sa princezom Terezom Saksen-Hildburghauzen godine 1810.

Organizator Oktoberfesta, procenio je broj posetilaca na oko 6,4 miliona. Posetioci Oktoberfesta 2012 popili su ukupno 6,9 miliona litara piva.

Organizacija

Grad Minhen organizuje i radi na razvoju Oktoberfesta zadnjih 180 godina. Diter Rajter, direktor i predsedavajući član Minhenskog gradskog veća odgovoran je za planiranje, vođenje i realizaciju ovog svetski poznatog festivala.

Sve važne odluke vezane za Oktoberfest donosi Ekonomska komisija minhenske skupštine opština na osnovu stručnog mišljenja Ditera Rajtera i njegovog tima. Oktoberfest predstavlja značajan privredni činilac za grad kojem donosi zaradu u vrednosti od oko milijardu evra.

Za festival je angažovano oko 12.000 ljudi.

Poslovi u okviru OktoberfestaNr D 1276 Bierzelt Hippodrom Foto S. Mueller

Festival obiluje firmama koje nude zabavu, ringišpile, streljaštvo i gađanje, razne atrakcije za decu i starovremenske vrteške. Svake godine oko 600 firmi bude primljeno na festival. Pored 14 festivalskih hala – popularno nazvanih „pivske šatre“ – koje drže vodeće minhenske pivare i druge velike ugostiteljske kuće, tu je još 114 srednjih i malih ugostiteljskih preduzeća, zatim kiosci za prodaju slatkiša, sladoleda, voća, suvenira i kafe i štandovi za mleko i milkšejkove.

Najveći šator – Hofbrojhaus – ima sedećih mesta za 10.000 gostiju.

Pres služba

Podeljeno je 409 dozvola za snimanje i fotografisanje raznim filmskim i televizijskim ekipama, kao i online službama. Pre i nakon festivala, distribuirano je oko 9.000 izjava za štampu.

Pres služba je zabeležila oko 3.292 domaćih i međunarodnih pres kontakata.

 

Kulinarski specijaliteti

Prodaja standardnih proizvoda festivala ostala je nepromenjena u odnosu na W 11 Wiesnbedienung Hackerzelt Foto B. Roemmeltprethodnu godinu. Poznata festivalska „trojka“ – piletina, pecivo i pivo i dalje je veoma popularna. Tokom popularnog Podnevnog Oktoberfesta gosti su imali prilike i da uživaju u bavarskim specijalitetima kao što je srneći gulaš, pečurke u sosu sa pečenjem, sve po sniženim cenama.

Ove godine pojedeno je 116 volova i 57 teladi.

Oktoberfest i ekologija

Pored ekološki kompatibilnih koncepata kao što su sprečavanje otpada i reciklaža vode, svim prodavcima na Oktoberfestu 2012 obezbeđena je „zelena“ struja. Nova kampanja „Prijatelji Vizn klime“ omogućila je da se gosti na Oktoberfestu upoznaju sa vodećom ulogom Minhena u svetu u klimatskom i ekološkom upravljanju. Dodatni učinak ove kampanje bilo je motivisanje ljudi da postanu aktivniji u smanjenju sopstvene emisije ugljendioksida.

Pozdravi iz celog sveta

Kao i prošle godine, pošta je primila oko 130.000 pisama i paketa iz raznih Nr. D 1353 Trommler beim Trachten und Schuetzenzug Foto Frank Bauerdestinacija širom sveta.

Izgubljeno/nađeno

Na kraju Oktoberfesta, Služba za izgubljeno i nađeno evidentirala je oko 4.500 predmeta, uključujući 1.000 odevnih predmeta, 950 ličnih karti, 570 novčanika, 400 ključeva, 480 mobilnih telefona, 300 naočara, 280 tašni, ruksaka i torbi, 80 kamera, 100 satova i delova nakita, kao i 45 kišobrana i štapova.

Čuvari su u šatorima i na glavnim kapijama festivala oduzeli oko 111.000 pivskih krigli od lovaca na suvenire.

S.G.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.