MERCATOR D.D. – ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH NA PRVOM MESTU

0
805

Client satisfaction in practise - Mercator-d.d.-01Sa ciljem da predstavimo kako kompanija Mercator d.d. iz Slovenije organizuje edukacije za svoje zaposlene, kao i odnos kompanije prema zaposlenima, imali smo prilike da porazgovaramo sa Sašom Širca iz sektor ljudskih resursa u kompaniji Mercator d.d.

1. Kao najveći poslodavac u Sloveniji, kompanija Mercator d.d., veliku pažnju posvećuje svojim zaposlenima. Možete li nam reći koje su aktivnosti kompanije usmerene na zadovoljstvo vaših zaposlenih?

Većina aktivnosti sektora ljudskih resursa usmerena je na veće zadovoljstvo naših zaposlenih. Mercator je 2007. godine dobio osnovni sertifikat za Porodici prijateljsku kompaniju, a 2010. godine je nadgrađen i sa punim sertifikatom. Kompanija je čak i pre dobijanja sertifikata uvela nekoliko mera, kojim smo posebnu pažnju posvetili zaposlenima i njihovim porodicama. Jedan uspešan projekat je Promocija zdravlja, u okviru kojeg težimo ka boljim uslovima rada, organizujemo preventivne zdravstvene kampanje i podstičemo zdrav život.

Takođe imamo i Sportsko i kulturno udruženje Mercator, koje članovima nudi mogućnost za rekreaciju, učestvovanje u kulturnim manifestacijama, kao i popuste pri kupovini u našim poslovnicama.

Značajno je da pomenemo i nekoliko aktivnosti koje umnogome doprinose većem zadovoljstvu naših zaposlenih. To su definitivno team building aktivnosti održane u Vogelu, tradicionalni kolegij ključnih kadrova, gde se jednom godišnje sastaju svi ključni kadrovi sa članovima uprave, godišnji razgovori, interne novine i Intranet, koji su važni primeri interne komunikacije.

2. Pri organizaciji edukacija, koji su Vaši osnovni kriterijumi Client satisfaction in practise - Mercator d.d. 02vezani za izbor hotela i sam prostor za edukacije?

Većina obuka u kompaniji Mercator se vrši u našim prostorijama. Ako se obuka odvija van naših prostorija, izboru lokacije posvećujemo veliku pažnju. Većina obuka ima formu radionica, tako da je za nas vrlo važno da sala bude dovoljno velika za potrebe radionice i da ima dnevno svetlo. Sala mora biti opremljena tehničkom opremom potrebnom za obuku (LCD projektor, računar, flip chart, internet pristup). Ponekad se predavanja održavaju u dve grupe, tako da lokacije koje imaju na raspolaganju dve sale imaju prednost.

Prilikom izbora lokacije takođe je važno da je ona lako pristupačna i da je dosta blizu glavnih puteva, kako naši zaposleni ne bi gubili previše vremena.

3. Šta na Vas najviše utiče da budete zadovoljni održanom edukacijom?

Pored sadržaja predavanja i samih predavača, od ključnog značaja za zadovoljstvo učesnika jeste i lokacija održavanja date edukacije. Budući da je raspored održavanja edukacija prilično gust, veoma je važno da je prostor dovoljno prostran, svetao i da ima dosta svežeg vazduha. Organizacija celokupne edukacije može imati značajan uticaj na zadovoljstvo učesnika, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smeru.

4. Ukoliko dođe do određenih propusta u organizaciji od strane hotela, na koji način ih rešavate? Možete li nam navesti nekoliko primera, čime najčešće budete nezadovoljni?

U našoj praksi, nije bilo mnogo grešaka od strane hotela, pošto vršimo prethodne provere i vraćamo se na lokacije sa kojima smo najviše bili zadovoljni. U slučaju bilo kakve greške, rešavamo ih na licu mesta, jer je važno, zbog edukacija, da se te greške uklone što je pre moguće.
Dešavalo nam se da nam tehnika zakaže, ali mi uvek nosimo rezervni laptop, Client satisfaction in practise - Mercator d.d. 03tako da taj problem može brzo da se eliminiše. Većina hotela nam je na raspolaganje stavljala tehničku pomoć tokom našeg događaja, tako da su problemi rešavani veoma brzo.
S obzirom da se mnogo vremena posvećuje izboru hotela, prethodnim posetama i koordinisanju  aktivnosti sa naše strane, propusti se u principu ne dešavaju.

5. Možete li nam bliže predstaviti jednu od organizovanih edukacija za koju smatrate da je bila odlično organizovana i kojom ste bili posebno zadovoljni?

Četiri godine zaredom, organizovali smo Međunarodnu poslovnu akademiju Mercator, koja se odvija u sedam modula na različitim lokacijama. Obično biramo četiri različite lokacije i svaka lokacija treba da ugosti jedan ili dva modula. Tamo učesnici imaju dva dana predavanja, radionice i večernje aktivnosti. Zbog programa u takvoj složenoj formi bitno je da je prostor dovoljno veliki, svetao i prozračan.

Izabrani hoteli su u potpunosti razumeli naše potrebe i zahteve, tako da se naši polaznici u njima osećaju prijatno. Kao organizatorima, važno nam je da se hoteli pridržavaju dogovora i da su u stanju da brzo reaguju, da su fleksibilni u slučaju bilo kakve neočekivane promene.

Svake godine, proveravamo zadovoljstvo učesnika izborom lokacije. Njihova povratna informacija nam predstavlja pomoć pri izboru hotela za sledeće edukacije.

S.G.

SHARE
Prethodni tekstRoštilj za Ginisovu knjigu rekorda
Sledeći tekstDANI ČOKOLADE U OPATIJI
Avatar
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit. Vestibulum ac vehicula leo. Donec urna lacus gravida ac vulputate sagittis tristique vitae lectus. Nullam rhoncus tortor at dignissim vehicula.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.