Medicinski i farmaceutski sektor kao kupci u kongresnom turizmu

0
4348

„Obzirom da je vrijeme krize, te je medicinska/farmaceutska industrija jedna od rijetkih koja barem na našem tržištu nije zabilježila značajan pad, pa je sigurno da nam je ova branša jedna od zanimljivijih, kako za tekuće tako i za buduće poslovanje“, podelio je sa nama mišljenje G-din Matija Radovčić, menadžer prodaje u MICE odeljenju hotela Radisson Blu u Dubrovniku. Ta izjava karakteriše odnos uglavnom svih učesnika (hotela i agencija) u kongresnom turizmu regiona prema medicinskom/farmaceutskom sektoru. Isto tako, G-din David Stanojević, menadžer hotela Tami Residence iz Niša, kaže: “S obzirom da se medicinski/farmaceutski sektor sve više razvija kao sektor, pa će u tom smislu,  potreba za prezentacijama i kongresima biti sve  veća, zato su nam ovi klijenti itekako bitni i utiču  na naše buduće poslovanje.“

Praksa pokazuje da se u vremenima krize broj upita od strane farmaceutskog sektora nije smanjio i da je čak i porastao usled verovatno većih prihoda koje ove kuće ostvaruju a koji su uslovljeni objavljivanjem raznih pandemija i većom potrošnjom farmaceutskih proizvoda. Podaci o potrošnji lekova u svetu pokazuju stalan porast od 7-10% godišnje. Do nedavno se smatralo da su za takav trend odgovorne marketinške aktivnosti farmaceutskih kompanija i kontinuirani porast cena lekova zbog troškova proizvođača. Ipak, analize kretanja potrošnje lekova pokazale su da na porast potrošnje najsnažnije utiče porast volumena (više bolesnika zbog boljih dijagnostičkih procedura i novih standarda lečenja, porast broja recepata po jednom bolesniku, nove kombinacije u lečenju), pa tek potom novi lekovi i inflacija.

Uglavnom hotelima sa 4 zvezdice koji imaju savremene, dobro opremljene i veće kongresne kapacitete ovaj sektor je jako značajan i čini preko 50% njihovog poslovanja. Iz Srbije, to su kapaciteti uglavnom iz Beograda, Zlatibora, Subotice, Niša, Vršca, iz Hrvatske, prvenstveno iz Dubrovnika, zatim Zagreba, sa Brača ali i cela Slavonija, Dalmacija, Istra, zatim, iz Slovenije, uglavnom Bled, Ljubljana,Portorož, a iz Crne Gore Bečići i Podgorica.
Kornelia Radić, menadžer prodaje iz Hotelsko, kongresno-poslovnog centra Galleria iz Subotice kaže: “Navedeni sektor, većinom organizuje višednevne događaje sa velikim brojem učesnika i sa složenim programom, što podrazumeva maksimalno angažovanje hotela, veću iskorišćenost svih sektora u hotelu, što doprinosi boljem i kvalitetnijem poslovanju.“
Hotelima i prostorima koji ovaj sektor čini nešto manji procenat poslovanja (8-25%), teže da taj procenat povećaju, obzirom da ga smatraju veoma značajnim za buduće poslovanje (po broju događaja to je 8-25%, ali u ukupnom profitu učešće ovog sektora je sigurno 30%).

Medicinski i farmaceutski sektor jedan je od najznačajnijih sektora za područje kongresnog turizma, koji još uvek ima dosta prostora za širenje“, naglašava G-din Zdenko Posavec, direktor hotela Antunović u Zagrebu.

Uglavnom je reč o višednevnim događajima, sa većim brojem učesnika, koja broje od 100 delegata pa naviše, i o klijentima koji imaju velike budžete, odnosno, obzirom da je u uslovima krize diskutabilno govoriti šta je veliki budžet, možemo reći da imaju veće budžete od proseka.

75% ispitanika kaže da ovaj sektor uglavnom često menjaju prostor i lokaciju održavanja skupova, pogotovo kada je reč o većim skupovima i simpozijumima, ali se, kako kaže Marija Šebalj, direktorka prodaje hotela Croatia, Cavtat -Dubrovnik, vraćaju na svakih nekoliko godina, dok je iskustvo grupacije Terme Čatež iz Slovenije da se vraćaju na svakih 5 godina.

Klijenti iz ove oblasti nastoje, koliko su u mogućnosti da održe tradiciju organizacije okupljanja na istom mjestu, naravno, ukoliko su zadovoljni uslugom. Međutim, vrlo često, primorani su da iz godine u godine mijenjaju lokaciju okupljanja, zbog različite strukture gostiju koje pozivaju (ovdje se prvenstveno misli na mjesta u kojim velike farmaceutske/medicinske kuće imaju svoja predstavništva, a samim tim i zaposlene)“, naglašava Milena Brajović, menadžer prodaje i marketinga hotela Queen of Montenegro iz Bečića.

25% ispitanika imaju iskustvo da ovaj sektor ne menja lokaciju, ukoliko su zadovoljni uslovima i uslugom, mada tu je reč uglavnom o manjim okupljanjima, više lokalnog karaktera.

Tradicionalne i velike događaje uglavnom organizuje medicinski sektor gde se radi o stručnim lokalnim i međunarodnim kongresima iz specijalizovanih oblasti medicine, dok farmaceutski sektor uglavnom organizuje brojnije, ali nešto manje događaje, workshopove, prezentacije i promocije. Tu je uglavnom reč o promovisanju novog leka ili prezentacija novih tendencija u medicini, kako kaže Jovana Aleksić, korporativni biznis i marketing menadžer hotela Holiday Inn iz Beograda.

Ispitivali smo i koji su to faktori koji su, po iskustvu profesionalaca iz oblasti kongresnog turizma, najbitniji medicinskom i farmaceutskom sektoru prilikom organizacije događaja.

Kongresni sadržaji, tehnička opremljenost kao i funkcionalnost i opremljenost sala, su po mišljenju ispitanika najvažniji, sa učešćem od 22%. Tu se podrazumevaju savremene, prostrane, klimatizovane i po mogućnosti, kongresne sale sa dnevnim svetolom, mirom i tišinom za nesmetan rad, kao i besprekoran rad tehničke opreme. Kvalitet i izbor hrane, kao i brza i kvalitetna usluga u restoranu su na drugom mestu, sa 14%, kao i sama usluga u hotelu sa 12%. Iskustvo, fleksibilnost i profesionalnost u organizaciji događaja kao i dopunski sadržaji hotela (wellness & spa i sl.) su takođe veoma bitni, sa po 10%. Atraktivnost destinacije i njeni sadržaji su značajni za animiranje gostiju (6%), a među značajnim faktorima se spominju naravno i odgovarajući kapacitet objekta, odnos cene i kvaliteta, kvalitet samog smeštaja, obezbeđen parking, kao i internet konekcija, ekspresan check-in, odgovarajuća lokacija hotela (udaljenost od aerodroma, kongresnog centra ili druge relevantne ustanove i sl. ) i postojanje izložbenog prostora. Po rezultatima istraživanja, značaj cene kao faktora jeste bitan, ali ne i presudan.

Među agencijama iz regiona koje su učestvovale u istraživanju, izdvojamo njih nekoliko čije se poslovanje zasniva uglavnom na medicinskom/farmaceutskom sektoru (50-90% ukupnog poslovanja). Za njih je ovaj sektor vrlo značajan jer jedini nije podlegao „krizi“, pa su svi planirani veći skupovi u 2009. i 2010. bili i organizovani i podržani od strane sponzora i izlagača, kako kažu iz Gulliver travel-a iz Dubrovnika. Kongresi, simpozijumi i stručni seminari su vrste događaja koje ovaj sektor  organizuje u najvećoj meri, slažu se svi intervjuisani. Da vidimo kakva su ostala iskustva ovih agencija u organizaciji događaja u medicinskom i farmaceutskom sektoru.

  • Koliko događaji ovog tipa broje učesnika i kolika je dužina trajanja (u danima), u proseku?

Smart travel, Beograd: 100 – 2.500  učesnika,  2 – 4 dana je dužina trajanja događaja

Gulliver travel, Dubrovnik: Broj sudionika ovisi o tipu događanja, pa tako kada je riječ o kongresima taj broj varira između 100 i 350, na simpozijima najčešće sudjeluje do 100, a na radionicama do 50 osoba. Događanja u prosjeku traju tri do četiri radna dana.

Panacomp Travel Tourism And Trade, Novi Sad: Broj učesnika je od 150-600, a dužina trajanja 2-3 dana.

  • Da li se može izdvojiti period godine kada je organizacija ovakvih događaja najbrojnija?

Smart travel, Beograd: Februar, mart, april, maj, jun, septembar, oktobar, novembar

Gulliver travel, Dubrovnik: Periodi godine kada je organizacija ovakvih događanja aktuelna kao i općenito u MICE segmentu, znači, najintenzivija su proljeće i jesen

Panacomp Travel Tourism And Trade, Novi Sad: Da, to su uglavnom proleće i jesen.

  • Da li klijenti iz ove oblasti tradicionalno održavaju neka okupljanja i da li i koliko često menjaju lokaciju i prostor?

Smart travel, Beograd: Da i to uglavnom Beograd, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka banja.

Gulliver travel, Dubrovnik : U ovom sektoru su svakako uobičajena tradicionalna okupljana, a isto tako su pojedini medicinski skupovi, koji se održavaju periodično, tradicionalno vezani za određene destinacije. Kako ipak dolazi do zasićenja destinacijom svakih četiri do pet godina, postoji mogućnost promjene.

Panacomp Travel Tourism And Trade, Novi Sad: Ima onih koji svoje skupove održavaju na jednom mestu, ali je više onih koji menjaju lokaciju skupova.

  • Procentualno, na koliko upita koje dobijate od ovih klijenata imate realizovane događaje?

Smart travel, Beograd: Kongresi se ne rade na upite, već organizatori unapred utvrde mesto i termin, a učesnici se prijavljuju na osnovu programa i tema, i u odnosu na poslat broj obaveštenja, prijavi se u proseku oko 35%.

Gulliver travel, Dubrovnik : Kad se radi o upitima novih klijenata realizacija je iznad 40%. U slučajevima upita već postojećih klijenata govorimo o stopostotnoj relizaciji što smatramo pokazateljem ocjene našeg rada, zadovoljstva klijenata kvalitetom usluge i profesionalnošcu te razine povjerenja s kojom nam se obraćaju pri ponovnoj suradnji.

Panacomp Travel Tourism And Trade, Novi Sad: 80%

  • Šta je jednom takvom klijentu, iz Vašeg iskustva, najbitnije prilikom organizacije događaja?

Smart travel, Beograd: Dobra saobraćajna povezanost, dobri uslovi za rad – radni prostor i tehnička podrška i kvalitetan smeštaj i dobri dopunski sadržaji.

Gulliver travel, Dubrovnik : Klijentu su važni atraktivnost destinacije (jer na taj način može privući što više sudionika), kvalitetan smještaj i tehnička opremljenost, blizina zračnih luka i dobra prometna povezanost te kvalitetna logistika. Upravo su logistika i atraktivnost destinacije naše jake točke.

Panacomp Travel Tourism And Trade, Novi Sad: Bezrezervno poverenje između naručioca i organizatora,  apsolutna posvećenost organizatora ispunjavanju zahteva naručioca, po jasno definisanim nalozima, kao i spremnost na uspešno ostvarivanje naloga koji nastaju u toku skupa, bez prethodne najave.

  • Da li je u poslednje 2 godine broj njihovih događaja opao zbog uticaja krize? Da li zbog toga postoje promene u njihovim zahtevima i prioritetima?

Smart travel, Beograd: kongresi se odvijaju po određenoj dinamici, na dve, tri ili četiri godine i uglavnom po utvrđenoj dinamici, i prioritet je stručni deo, a manje dodatne aktivnosti.

Gulliver travel, Dubrovnik : Većina planiranih događanja se održala, ali uz nešto manje budžete, pa je shodno tome ili smanjen broj sudionika ili trajanje događanja ili je reduciran društveni program. Razlika koju primjećujemo u odnosu na prošlu godinu je kasno potvrđivanje bookinga (uslijed očekivanja nižih cijena dobavljača, prvenstveno hotela) koji ranijih godina u ovom segmentu svakako nije bio uobičajen.

Panacomp Travel Tourism And Trade, Novi Sad: Da, opao je.

“Doktori, farmaceutske kompanije su jako specifični putnici i traže jako puno pažnje, oni jako puno putuju i vrlo su im bitni detalji. Sa njima važe posebni uslovi, ne samo što se tiče turizma več i posebni kodeksi ponašanja, jer oni do toga jako drže. Od farmaceutske industrije mogu se očekivati svakakvi uvjeti. Oni su puno putovali, prošli sve i svašta i žele naći nekakva drugačija rešenja, inspiratiuvnija i onda je na nama, agencijama, akcenta da damo dobre i drugačije ideje prilagođene naravno njima koje će dati određenu svježinu, novinu na njihovim putovanjima. Oni su specifična “publika” koja ne može da konzumira sve vrste zabave, hrane i sl. Mora se biti sa njima “up to date”.” Stjepan Zovko, Spektar Holidays


Iskustva sa medicinskim/farmaceutskim sektorom, podelila je za čitaoce SEEbtm magazina, i Dragana Babović, koordinator za kongresni turizam Kongresnog Biroa Beograda.

1.      Koliko % Vaših klijenata spada u medicinski / farmaceutski sektor?

Prema upitima na specijalizovanim berzama kongresne industrije u kojima Kongresni biro Beograda učestvuje,  oko 60% .

2.      Da li klijenti iz ove oblasti tradicionalno održavaju neka okupljanja i da li i koliko često menjaju lokaciju i prostor?

To  zavisi od Organizatora tj. Asocijacije koja organizuje skup, ali uglavnom se mesto održavanja menja, i to ako je skup Evropski unutar evropskih gradova,  a ako je internacionalni onda i kontinenata, s tim da, ukoliko skup ima dugu tradiciju pojedini gradovi mogu biti  i, uglavnom,  do tri puta, domaćini  istom skupu.

Ukoliko je u pitanju domaći tj.nacionalni skup, lokacije se mogu menjati unutar države (mada se kod nas uglavnom tradicionalno održavaju na istoj lokaciji), a ukoliko je u pitanju uvek  ista lokacija, skup se može održavati svaki put u drugom prostoru zavisno od broja učesnika, veličini prateće izložbe, koje su karakteristične za ove skupove, raspoloživog budžeta tj. cene prostora i sl. Ista ova pravila vezana za prostor važe i za evropske i internacionalne skupove.

3.     Šta je jednom takvom klijentu, iz Vašeg iskustva, najbitnije prilikom organizacije događaja?

Najviši nivo kvaliteta proizvoda i usluga od  prostora, hotela, do društvenog programa, a obzirom da ih uglavnom zastupaju veliki profesionalni organizatori kongresa (PCO) tzv. core PCOs , iz  inostranstva , ukoliko ti uslovi nisu ispunjeni, na njihovu preporuku biraju druge lokacije. Ovo se odnosi na proces kandidovanja destinacije.

M.Š.

SHARE
Prethodni tekstRakija fest
Sledeći tekstAdaptacija Hotela Terme
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.