KOJI SU PROBLEMI KOD PANEL DISKUSIJA?

Kreiranje uspešnih panel diskusija

0
7077
Panel

Tokom 2014. godine sprovedeno je istraživanje „The 2014 Panel Report” od strane Quality Process Consultants, čija je autorka Kristin Arnold.

Koliko je panel efikasan?
Koliko je panel efikasan?

Prema sprovedenom istraživanju, 99% učesnika na događajima, u prethodnih 12 meseci, je prisustvovalo nekoj panel diskusiji.

Od njih, 63% navodi da su panel diskusije jedva „ok”, loše (poor) i veoma loše. Ipak, ostatak od 37% navodi da su paneli bili veoma dobri, čak sjajni.

Ta činjenica, smatra autorka izveštaja, Kristin Arnold, govori da sam format nije obavezno loš, nego da treba popraviti pripremu i izvođenje panel diskusije.

Najveći procenat ispitanika (72%), kao uzroke nezadovoljstva panelima, ukazuje na problem sa moderatorima, uključujući nedovoljnu pripremljenost, uvode koji su predugi, propusti da se postave dobra pitanja, previše priče, sopstvena promocija, loše upravljanje razgovora panelista i loše upravljanje vremenom.

Takođe, panelisti i moderatori se ne biraju isključivo zbog svoje stručnosti, talenata, veštine prezentovanja ili harizme, već, kako navodi Arnold, često iz političkih razloga.

Najčešći problemi u panel diskusijama:
· Problemi sa moderatorima
· Panelisti van kontrole
· Problemi u vezi sa temom
· Loš odabir panelista
· Audio vizuelna pitanja

S obzirom da je utvrđen visok stepen korelacije između efektivnosti moderatora i celokupnog izvođenja panel diskusije, Arnold kaže da taj podatak ne treba da iznenađuje, i ističe: „Kada imate sjajnog moderatora, verovatno ćete imati i sjajan panel. Loš moderator = loš panel.”

Značajne primedbe se tiču panelista (66% ispitanika je istaklo ovaj problem), kojih ili ima previše, ili odlutaju sa teme, suviše koriste tu priliku za samopromociju ili promociju sopstvenih proizvoda i usluga, ne slušaju pitanja ili sagovornike.

Probleme sa temom panela, istaklo je 54% ispitanika, a primedbe su da je tema preširoka, ili pak, da nema dovoljno materijala.

Ostale zamerke su vezane za previše ili pak premalo A/V elemenata, a spominje se i nedostatak učestvovanja publike, kao i nedostatak fokusa na publiku.


9 najvećih zamerki panel diskusijama
9 najvećih zamerki panel diskusijama

Saveti za odličan panel

 

· Moderacija je ključ.

Odaberite stručnog moderatora, zatražite preporuke i reference. Uspeh (ili neuspeh) panela zavisi od toga.

· Odaberite interesantnu temu i dodatno je „začinite“.

Tema bi trebala da bude interesantna za publiku kojoj je namenjena. Zabavite ih. Načinite temu zabavnom, u trendu i interesantnom.

 

· Odaberite 3-4 panelista koji su temeljni (engl. DEEP).

Odaberite zanimljive i temeljne („DEEP”) paneliste:

Različit (engl. Diverse): imaju različite tačke gledišta i predstavljaju publici raznolikost.

Iskusan (engl. Experienced): to su stručnjaci i praktičari dobro obrazovani u oblasti zadate teme.

Elokventan (engl. Eloquent): iako i na dobar način izražavaju svoje ideje na javnim forumima.

Pripremljen (engl. Prepared): voljni su da izvrše pripreme dajući publici podršku i ispunjavajući očekivanja.

· Podstaknite pripremu.

Moderator i panelisti treba da urade više od samog „pojavljivanja“. Pre događaja, moderator treba da  do kraja utanači formu i agendu, da ispiše reči dobrodošlice, uvodnu reč i ključna pitanja, kao i da sa panelistima utvrdi detalje.
Takođe, oni treba da formulišu ključne poruke i razviju kratke priče ili anegdote kojima će pojasniti poentu.

Panel se sastoji od dobro organizovane diskusije koja se vodi između nekoliko
eksperata u okviru kompanije i/ili industrije pred publikom, u trajanju od 45-90 minuta.

Isto tako, mogu porazgovarati sa kolegama panelistima kako bi ispitali i saznali nešto o njihovom obrazovanju, preporukama i stavovima vezano za temu, tako da se odmah mogu uključiti u živu diskusiju.

· Načinite da panel bude razgovor.

Panel NE TREBA da predstavlja seriju prezentacija, već živu i informacionu diskusiju između pametnih ljudi koji na taj način razmenjuju svoje stavove i mišljenja, u krajnju korist publike.

Panel diskusije
Panel diskusije

· Uključite i angažujte publiku.

Ne morate da čekate da dođete do formalnog dela „pitanja i odgovori“ (Q&A), koji nastupa na samom kraju, da biste uključili publiku! Uključite ih i pre toga, tokom i posle sesija, putem tehnologije davanja glasova i društvenih medija.

· Otarasite se dugačkog stola prekrivenog draperijom.

· Kad su u pitanju moderatori, on može biti „ona“!

Na osnovu ovog izveštaja, može se doći do jednostavnog zaključka – za uspešne panel diskusije samo treba izabrati sjajnog moderatora i zanimljive, stručne paneliste.

IZVORKompletan izveštaj
SHARE
Prethodni tekstATLAS DMC – NIŠTA NIJE NEMOGUĆE
Sledeći tekstHerceg Novi od 2017. godine mesto luksuznog letovališta Portonovi
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.