Jedan od najprestižnijih i najcenjenijih festivala svetske kinematografije, Međunarodni filmski festival u Kanu 2015, ove godine će doživeti svoje 68. izdanje.

Festival će se održati od 13. do 24. maja, a na ovogodišnjem festivalu u glavnoj selekciji takmičarskog dela učestvovaće 19 filmova, dok će festival otvoriti film „Standing Tall”, režiserke Emanuel Berko.

Ove godine u selekciji filmova naći će se i dva srpska filma – „Panama“ reditelja Pavla Vučkovića i film „Zvizdan“ koji je hrvatsko-slovenačko-srpska koprodukcija.

Domaćin svečanog otvaranja i ceremonije dodele nagrada Kanskog festivala, kao i prošle godine, biće francuski glumac i pevač Lamber Vilson.

Godišnje, Kanski festival primi preko 1.500 prijava za filmove, a samo nekolicina ima priliku da se predstavi na festivalu i učestvuje u selekciji za neku od prestižnih nagrada.

Kanski festival obeležava 120 godina od kako su braća Lumiere izumeli kinetoskop, što se i smatra začetkom filmske industrije.

Festival u Kanu se održava u Palais des Festivals (Palata Festivala). Palata je za potrebe festivala sagrađena 1949. godine, na mestu današnjeg hotela JW Marriott Cannes, međutim kako se festival razvijao, 80-ih je izgrađena nova palata, koja je i danas mesto održavanja festivala.

Šetalište
Šetalište

Istorija festivala

Početak Kanskog festivala veže se za 30-e godine prošlog veka, kada se javio veliki rivalizam Francuza prema festivalu u Veneciji, jer se smatralo da su favorizovane zemlje Nemačka i Italija, kao i da samo njihovi predstavnici osvajaju nagrade.

Godine 1938. Žan Zej, ministar prosvete i likovnih umetnosti, pokrenuo je inicijativu za osnivanje kulturne manifestacije u Francuskoj kao konkurencija festivalu u Veneciji.

Francuska vlada je posle raznih pritisaka pristala na ideju Zeja za osnivanje Međunarodnog festivala kinematografije, čije otvaranje je bilo planirano za 1. septembar 1939. godine u Kanu, međutim samo dan nakon otvaranja festivala izbio je Drugi svetski rat. Godine 1946. festival je doživeo svoje novo izdanje.

Prvih par godina festival je održavan u septembru, zbog rivalizma prema festivalu u Veneciji koji se održava u to vreme, da bi od 1952. godine festival počeo da se održava u maju, što je tradicija i do danas.

Žiri festivala

Za izbor filmova koji će biti prikazani u selekcijama Kanskog festivala, kao i za izbor onih koji će odneti nagrade, zadužen je žiri festivala, koji svake godine postavlja odbor direktora Kanskog festivala. Za stručnjake iz filmske industrije koji zasluže mesto u žiriju, a naročito za predsednika žirija, to je posebna čast i prestiž.

Žiri se sastoji od četiri kategorije:
· igrani filmovi u glavnoj kategoriji
· kratkometražni filmovi
· Un Certain regard
· Camera d’Or selekcija

Čast da predsedavaju ovogodišnjim žirijem pripala je američkim rediteljima braći Džoelu i Itanu Koen. Čuvena braća Koen su 1991. godine osvojili Zlatnu Palmu za film „Barton Fink”.


Organizatori ističu i simboliku u ovogodišnjem predsedavanju braće Koen žirijem, jer Kanski festival obeležava 120 godina od kako su braća Lumiere izumeli kinetoskop, što se i smatra začetkom filmske industrije, pa će 68. festival u Kanu biti posvećen radu i zalaganju svih „cinema brothers“, koji su uticali na razvoj svetske kinematografije.

Zlatna Palma – Palme d’Or

Zlatna Palma predstavlja jednu od najznačanijih i najprestižnijih nagrada u filmskoj industriji. Zlatna Palma je kao glavna nagrada filmskog festivala u Kanu uvedena 1955. godine i pripala je reditelju Delber Manu za film „Marty“. Do tada se dodeljivala nagrada Grand Prix du Festival international du film, koja se danas dodeljuje kao zasebna nagrada i ima manji značaj od Zlatne Palme.

Women in Motion – nov program posvećen ulozi žene na filmu.

Za Zlatnu Palmu se svake godine u ma­ju takmiči oko 20 filmova. Žiri sastavljen od raznih stručnjaka kinematografije dodeljuje nagrade u kategorijama za najboljeg glumca, glumicu, najbolju režiju, scenario, veliku nagradu žirija kao i glavnu nagradu, Zlatnu Palmu.

Zanimljivo je istaći da su do danas Zla­tnu Palmu dva puta osvojili samo Alf Sjöberg, Francis Ford Coppola, Shohei Imamura, Emir Kusturica, Bille August, Michael Haneke kao i braća Luc i Jean-Pierre Dardenne.

Women in Motion

Na predstojećem 68. Filmskom festivalu u Kanu, biće predstavljen novi program posvećen ženi i ulozi žene na filmu. Ovaj program nazvan je „Women in Motion” i biće ostvaren u saradnji sa francuskom kompanijom „Kering”.

Kako su organizatori često bili na meti kritika zbog favorizovanja muškaraca, ovom selekcijom će pokušati da izmene ove predrasude i istaknu ulogu i doprinos žene na filmu. U okviru ovog programa planirano je da se održi nekoliko panela na temu uloge i pozicije žene u kinematografiji.

Takođe, biće dodeljene dve nagrade u ovoj selekciji – jedna će pripasti nekoj od ličnosti filmske industrije koja je značajna za doprinos žena u kinematografiji, dok će druga pripasti nekoj mladoj rediteljki.

Od kako postoji festival u Kanu, Zlatnu Palmu osvojila je samo jedna žena – australijanka Džejn Kempion za film „Klavir” (1993. godine). Ove godine, prvi put film jedne rediteljke će otvoriti festival i to film „Standing Tall”, rediteljke Emanuel Berko.

Pored velikog značaja u kinematografiji i filmskoj industriji, Kanski festival je jedan od najvećih medijskih manifestacija. Već po tradiciji, svetske filmske zvezde se posebno pripremaju za crveni tepih Kanskog festivala.
Veliki broj ljudi se svake godine okuplja kako bi bar na trenutak videli svoje omiljene filmske zvezde na crvenom tepihu.

Miroslava Jeremić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.