Možda je još rano da sumiramo efekte izbegličke krize na kongresni turizam u regionu i Evropi, ali trebalo bi na početku 2016. godine pogledati unazad i pomenuti prošlogodišnja dešavanja.

U istoriji će zasigurno 2015. godina ostati zapamćena kao godina rekordnih migracija ljudi u potrazi za sigurnošću i begu od ratova.

Koliko je migracija uticala na organizaciju i održavanje događaja po gradovima u Evropi, pitali smo kongresne biroe.
Iako je opšti utisak da nerado pričaju na ovu temu, neki od kongresnih biroa koji su dali svoj komentar su London & Partners, Kongresni biro Beča, Amsterdam Marketing, Kongresni biro Madrida, kao i Kongresni biro Srbije.
Većina pomenutih kongresnih biroa smatra da izbeglička kriza nema posebnih uticaja na kongresni turizam u njihovoj zemlji niti ima statistiku o otkazivanju događaja zbog ovog pitanja.
Takođe oseća se tendencija da se ovi događaji preokrenu u šanse, u prilike za dokazivanje sigurnosti destinacije, pre nego negativan uticaj.

„Previše je rano dati sud o tome da li su poslednje bliskoistočne migracije uticale na kongresnu industriju u Madridu; nije nerazumno mišljenje da ova kretanja stanovništva neće predstavljati krizni faktor za nas: mi smo zemlja koju migranti iz Severne Afrike tradicionalno biraju kao destinaciju i ova činjenica nikada nije usmeravala evoluciju ovog specijalizovanog turističkog segmenta. Zbog političke i bezbednosne situacije na Bliskom Istoku i severnoafričkim zemljama trebalo bi da iskoristimo okolnosti i postanemo prvi izbor kompanija i udruženja koji traže najbezbedniju mediteransku i južnoevropsku destinaciju“, navode iz KB Madrida.

bigstock-Team-of-friends-showing-unity--37117480

„Primetna je obazrivost klijenata u odabiru evropskih destinacija,” ističu iz Kongresnog biroa Srbije. Pojedini događaji, čak i velike konferencije se otkazuju, tj. dolazi do promene mesta njihovog održavanja. Na Srbiju se ovo odnosi u manjoj meri, budući da nas navedeni izazovi ne pogađaju u tako izraženoj meri kao druge države. Iako postoje naznake da bi ovakav razvoj događaja mogao da nam pogoduje, zbog odluke pojedinih organizatora da neke skupove premeste kod nas, činjenica je da dugoročna nestabilnost ne pogoduje nikome i da svi u industriji priželjkujemo brzo i trajno prevazilaženje tekućih neprilika”, zaključuju iz KB Srbije.

U međuvremenu, bezbednosna i sigurnosna pitanja su prevazišla kontrolu troškova kao glavni prioritet korporativnih rukovodilaca kada razmišljaju o razvoju poslovnih putovanja, tvrdi se u novom istraživanju kompanije American Express Global Business Travel (GBT). *

[quote_box_center]* The Barometer objavljen tokom 25. godišnjeg EVP događaja, koji je kompanija GBT organizovala u Parizu. Izveštaj The Barometer pripremio je Concomitance na osnovu intervjua sa 580 osoba koje se bave korporativnim budžetima za putovanja uz ukupnu potrošnju od 1,3 milijarde evra. Ispitanici su bili zaposleni u kompanijama sa sedištima u deset velikih evropskih gradova.[/quote_box_center]

Krajem 2015. godine desio se nažalost još jedan događaj koji je potresao čitav svet, ali i imao odraza na mnoge industrije, između ostalog i organizaciju događaja u Evropi.
Stravičan napad na Pariz u novembru izazvao je razuman strah i određenu nelagodnost prilikom organizovanja većih skupova.
Prema odgovorima ostalih Kongresnih biroa, njihovi gradovi nisu imali otkazivanja već dogovorenih događaja, dok je recimo, Amsterdam imao zahtev da se događaj za Mišelin za 550 osoba umesto u Parizu održi kod njih.
Evidentna su bila otkazivanja događaja u Parizu, ali ne u velikoj meri.

Pariz
Pariz

Svakako došlo je do otkazivanja muzičkih događaja, dok je koncert grupe U2 umesto u novembru bio pomeren za decembar.

Što se tiče filmske industrije, promocije filmova Jane Got a Gun sa Natali Portman, kao i Bridge of Spies gde je trebalo da se pojave Stiven Spilberg, Mark Rilanc i Ejmi Rajan, bile su otkazane.

Airbnb Open, konferencija koja s održava u Parizu i koju poseti više od 6.000 učesnika iz preko 100 zemalja iz celog sveta, ove godine je otkazana. Trenutno, kompanija ima više od 600 zaposlenih u gradu, kao i 5.000 Airbnb domaćina i super-domaćina u gradu koji su bili na konferenciji.
Organizatori su sada u potrazi za „sigurnim destinacijama” na kojima bi održali konferencije, kongrese ili sastanke, sa nešto većom obazrivošću nego inače.

bigstock-a-crowd-of-people-at-a-concert-80271962

Možemo zaključiti da su svi svesni i prate situacije u Evropi, i samim tim rade na promociji svoje destinacije kao sigurne za organizaciju događaja. Očekuju da se sve vrati u normalu, bez velikog uticaja na kongresni turizam. U prilog tome navodimo samo neke planove za 2016. godinu koje ističu iz Kongresnih biroa širom Evrope.
„Godina 2015. bila je fantastična za londonski kongresni sektor, imali smo mnogo novih i ponovljenih događaja u gradu. Među njima je kongres Evropskog društva za kardiologiju, koji je po broju prisutnih oborio sve rekorde, londonsku Nedelju tehnologije i evropsku Nedelju reklama.
Godina 2016. ima sve preduslove da bude jednako uspešna uz sjajne nove događaje u prestonici. Ovi događaji uključuju New Scientist Live, događaj koji će pokazati kako nauka i tehnologija mogu da unaprede život i oblikuju društvo, kao i AI samit, koji će istražiti moguće primene veštačke inteligencije u poslovne svrhe“, izjavila je Trejsi Halivel, direktorka za poslovni turizam i velike događaje u kompaniji London & Partners.

„Mi na tržištu kongresne industrije uvereni smo da će se nastaviti trend povećane aktivnosti u Madridu; generalno u oblasti podsticajnih putovanja i korporativnom sektoru, s obzirom na to da kompanije više ulažu nego u ovih poslednjih nekoliko godina ekonomske krize, a deluje kao da Madrid pobuđuje sve više i više interesovanja među organizatorima“, rekao je Dejvid Noak, direktor Kongresnog biroa Madrida.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.