IMEX 2010 – veći broj kupaca sa dalekih destinacija (long-haul buyers)

0
890

IMEX u Frankfurtu predstavlja ključni svetski sajam kongresnog turizma. U 2010. godini predstavljeno je 3.500 izlagača iz 157 zemalja  preko nacionalnih i regionalnih turističkih predstavništava, vodećih lanaca hotela, aviokompanija, kompanija za upravljanje destinacijama (DMC), pružaoca usluga, trgovačkih udruženja i drugo. Preko 3.800 gostujućih kupaca (hosted buyers) sa više od 60 svetskih destinacija je posetilo IMEX 2010, dajući doprinos ukupnom broju od približno 9.000 posetilaca u toku tri najposećenija dana u istoriji ovog sajma.

Brojke obrađene po završetku sajma i objavljene danas pokazuju da je IMEX 2010 koji predstavlja vodeći svetski sajam u oblasti kongresne industrije zabeležio povećan broj prisutnih kupaca sa dalekih destinacija, uz značajan broj kupaca sa kongresnih tržišta u razvoju.

Ove brojke nam ukazuju da kupci sa dalekih destinacija čine približno 25% ukupnog miksa kupaca na IMEX-u, što predstavlja rast od 10% u poređenju sa 2009. godinom. Broj kupaca iz istočne Evrope se takođe povećao sa 11,5% na 14% od ukupnog broja. Tek preko 60% kupaca je prisustvovalo iz tradicionalnih i razvijenih evropskih tržišta. Ukupan broj posetilaca, uzimajući u obzir i gostujuće kupce i posetioce, iznosi 8.905.

Ovogodišnjim sajmom su delom dominirale „zelene priče“, a mnogi izlagači su uveli načela održivosti kao sastavni deo marketinškog pristupa. Međutim, iste te principe su promovisali i organizatori ali nisu uspeli da ih sprovedu u praksi sem što su se udružili sa „Zelenim“ savetom kongresne industrije (The Green Meeting Industry Council) i dodelili „zelene“ nagrade.

Statistika IMEX-a 2010.

* Izlagači

Ukupan broj kompanija izlagača 3.500

Ukupan broj zemalja 157

Ukupna površina izlaganja (m2) 17.500

* Kupci – ukupan broj gostujućih kupaca i posetilaca 8.905

Gostujući kupci

Ukupan broj gostujućih kupaca 3.870

Ukupan broj zemalja 63

Gostujući kupci po zemljama

Nemačka
UK

SAD

Rusija
Francuska

Italija

Švajcarska

Španija

Belgija

Holandija

Poljska

Brazil

Švedska

Austrija

Kina

Indija

Ostalo

17%

11%

9,5%

7,5%

6%

5,5%

4%

3,5%

3,5%

3%

3%

3%

2,5%

2,5%

2%

1,5

15%


* Posetioci 5.035

Ukupan broj zemalja 90

Ukupno 3.870 gostujućih kupaca je prisustvovalo IMEX-u 2010. iz 63 zemlje uključujući i daleke destinacije kao što su Argentina, Australija, Kanada, Egipat, Hong Kong, Indonezija, Izrael, Japan, Jordan, Liban, Malezija, Meksiko, Filipini, Katar, Saudijska Arabija, Singapur, Južna Afrika, Sirija, Tajland, Urugvaj, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venecuela između ostalih.

Sa razvijenijih evropskih tržišta kupci iz Nemačke čine 17 procenata ukupnog broja, UK 11 procenata, Francuska 6 procenata, Italija 5,5 procenata, Švajcarska 4 procenta, Španija i Belgija po 3,5 procenata i Holandija 3 procenta.

Udeo kupaca-Asocijacija je i dalje izražen, a zabeležio je i blag rast sa 12 procenata 2009. godine na 13 procenata ove godine. Od preostalog broja kupaca, agencije čine 70 procenata, a korporativni klijenti 17 procenata.

Posetioci (negostujući kupci) u ovoj godini su zabeležili ukupan broj od 5.035, a predstavili su 90 različitih zemalja. Posetioci iz Nemačke su opet dominirali, čineći 68 procenata, dok ukupan broj negostujućih kupaca iz UK iznosi 4,5 procenata.

Utisci izlagača sa IMEX-a 2010.

Kongresni biro Srbije, G-din Mlađan Miškeljin

Na IMEX 2010 Srbija se predstavila na standu od 52 m2 sa 12 izlagača. Pre samog sajma na štandu Srbije zakazano je 168 individualnih Pre Schedule sastanaka kao i 7 grupnih prezentacija destinacije ili ukupno 175 sastanaka, što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bilo ukupno 154 sastanaka. Od ovog broja najveći broj sastnaka zakazan je sa kongresnim biroima i agencijama što je u skladu sa očekivanjima s obzirom da smo “nova” destinacija na međunarodnom tržištu pa je i najviše upita došlo od strane inostranih agencija i odnosili su se na opšte informacije o dostupnosti/pristupačnosti destinacije, mestima pogodnim za održavanje događaja, infrastrukturi kao i o lokalnim pružaocima usluga. Iako je ova vrsta sastanaka činila većinu, sajam je pružio i odličnu priliku da se produbi saradnja u vidu konkretnih upita sa internacionalnim klijentima sa kojima je već postojala komunikacija sa prethodnih međunarodnih događaja.

Za nas kao kongresni biro najinteresantiniji sastanci su bili sa predstavnicima 9 međunarodnih asocijacija koji su izrazili spremnost da neki od svojih narednih događaja održe u Srbiji.

Gulliver travel, G-đa Vera Drobnić

Gulliver travel se već godinama predstavlja na IMEX-u, sa pozitivnim pogledima prema budućim sezonama, ove godine smo imali više ugovorenih sastanaka i više većih klijenata koji su zainteresirani za Hrvatsku kao destinaciju. Što veseli iz razloga da, u nekim zemljama kriza ako nije u potpunosti gotova nazire se kraj, i kompanije sve više planiraju putovanja. Mogu reći da sam ovogodišnjim nastupom na sajmu zadovoljna, vjerujem da će sledeće godine biti još bolje i mi ćemo nastaviti da izlažemo kao i do sada.

Naravno, što se tiče Hrvatske, najviše se traži Dubrovnik jer je on definitivno brend, a i za ovaj segment turizma ima najviše kapaciteta – ima 9 hotela sa  5 zvjezdica od ukupno 14 koliko se nalazi u Hrvatskoj, osim toga ima izvrsne kongresne mogućnosti u hotelskim objektima, na žalost još uvek nemamo kongresnu dvoranu ali se nadamo da će se to uskoro promeniti. Nakon Dubrovnika, dosta se traži Splitska regija, pa čak i Hvar, bez obzira što je on više za laisure turizam. Međutim upravo zato što je u tom segmentu ostvario nekakav svoj imidž traži se i za MICE.

The Regent Esplanade Zagreb, G-din Roko Palmić

Mi smo imali više sastanaka sa hosted buyer-ima nego godinu prije koji baš ciljano žele da dođu u Zagreb. Imali smo sastanke sa Amerikancima, Englezima, Njemcima, Francuzima… Imamo pet upita koji su jako ozbiljni. Što se tiče Hrvatske uvek se traži Dubrovnik, ali i Zagreb kao destinacija, ali koliko vidim one svetske destinacije poput Beča, Lisabona, Praga, Budimpešte su već mnogo puta viđene pa se traže nove, neistražene destinacije, a tu se Hrvatska dobro pozicionirala. Traži se i Opatija. Zagreb je u prednosti u odnosu na Dubrovnik zbog bolje razvijenog avio saobraćaja. Što se kongresa u našem hotelu tiče, prošle godine smo imali oko 2000 MICE posetilaca a na veliko interesovanje je naišao i pokazao se kao odličan “daily delegate package”.

Spektar Holidays, G-din Stjepan Zovko

Što se tiče izlagača, ispunjena su mi očekivanja, uglavnom su svi tu, pojavili su se, to je baš lepo što gaje tu tradiciju IMEX-a, međutim, ja sam razočaran a mislim da je i većina drugih, sa hosted buyer-ima, jer nema konkretnih upita, nema konkretnih razgovora. Posjete ima, brojka je tu, ali kvalitetnih buyer-a nije bilo. Buyeri nisu ni upoznati sa destinacijom, nisu to pravi buyeri.

Radisson Blu Dubrovnik, G-din Matija Radovčić

Za razliku od EIBTM-a, gdje se većina sastanaka svodila samo na razgovor te čisto informiranje o Resortu, na IMEX-u se ipak pričalo o konkretnom poslu. Iskreno se nadam da je ovo dobar predznak kako za Radisson BLU Resort & Spa, Dubrovačke Vrtove Sunca, tako i za cijelu Destinaciju te Regiju – da je tržište opet živnulo, te da su pred nama uspješne MICE sezone.


SHARE
Prethodni tekstHotel Splendid Conference & SPA Resort – Centar crnogorskog biznis turizma
Sledeći tekstKongresi iz oblasti zdravstva – region Jugoistočne Evrope
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.