Tema broja: Igraj se i uči

Da li ljudi koji su se u detinjstvu više igrali, ili se igraju i u zrelim godinama, imaju razvijeniju kreativnost, sposobnost adaptacije i socijabilnosti? Uverena sam da je odgovor potvrdan, a
postoje i brojna istraživanja koja idu u prilog ovoj tezi. Ne samo to, sposobnost odlučivanja, brzog razmišljanja, pamćenja,takmičarskog duha, motivacije da se bude još bolji, razvijaju se, od ranog doba, kroz igranje.

Miona Milić
Miona Milić

Navedene osobine i još mnogo ostalih, složićete se, vrlo su važne u poslu kao i svakodnevnom životu. Da li se ljutimo kada izgubimo? Da li imamo problem da prihvatimo odgovornost za svoje postupke? Da li logički umemo da rastavimo neki veliki problem na više manjih kako bismo ga lakše rešili? Da li umemo da predvidimo budući potez konkurencije odnosno saigrača? Da li umemo da se suzdržimo od trenutnog zadovoljenja da bismo na kraju dobili veću nagradu? Da li umemo da iskoristimo ono čime raspolažemo, naizgled neupotrebljivo i napravimo nešto novo i originalno? Na kraju krajeva, ali ne najmanje važno – da li umemo da se zabavljamo?

Sve ovo učimo od najranijeg uzrasta kroz razne igre koje su vam i pale na pamet dok ste čitali ova pitanja. Igranje je jedan od krucijalnih alata za razvoj intelektualnih i psihosocijalnih karakteristika svakog deteta i kasnije, naravno, čoveka. Ovde mislim prvenstveno na društvene igre, koje se igraju licem u lice, koz interakciju sa drugim ljudima. One nas uče komunikaciji kao i svim vrstama inteligencije (logičkoj, socijalnoj, samointeligenciji, vizuelno-prostornoj, jezičkoj, muzičkoj, fizičkoj,prirodnjačkoj).

Tim bilding igre su jedan od primera upotrebe igara i igranja za razvoj i jačanje timskog
duha. Ali igre se mogu koristiti i za sve gore navedeno, a u praksi na poslu i za podizanje koncentracije, produktivnosti, opuštanja i generalno pozitivnog stava prema poslu i životu. Ovaj broj SEEbtm magazina posvećen je buđenju onog dečijeg u nama.

Zato, pozovite društvo i kolege i igrajte se!

I još jedan savet, nemojte svoju decu stalno puštati da pobeđuju kada se igrate sa njima.
Razmislite i shvatićete i sami čemu ih na taj način učite. Osnovni zadatak svakog roditelja treba da bude osposobljavanje deteta za samostalan i realan život i razvijanje sposobnosti da se trudi, napreduje i da se bori za sebe i svoj uspeh.

„Nađi vremena za igru,
to je tajna večne mladosti“

Miona Milić,
glavni i odgovorni urednik

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.