ICCA statistika 2016 – Sve veća konkurencija po broju učesnika i održanih događaja

Predstavljeni novi rezultati rangiranja zemalja i gradova

0
3475

Ovogodišnji ICCA statistički izveštaj za 2016. godinu, koji se kreira na osnovu broja održanih kongresa na svetskom nivou i broja učesnika na tim događajima, pokazuje manje promene u odnosu na prethodni.

Kada se radi o kotiranju zemalja u našem regionu, Mađarska je, zajedno sa svojom prestonicom, i dalje veoma visoko kotirana u svetu, tačnije nalazi se na 33. mestu sa ukupno 129 održanih međunarodnih kongresa, što predstavlja bolju poziciju nego prošle godine kada je bila na 36. mestu sa 112 događaja. Budimpešta je čak napredovala tri mesta ove godine – sa 19. pozicije sa 95 kongresa na 16 sa 108 kongresa.

Promene u regionu su neznatne, razlika je u jednom do dva mesta na rang listi, ali većinom imaju lagan pad. Tačnije, Hrvatska i Srbija su ove godine neznatno pale na ICCA listi, za dve pozicije. Zanimljivo je da se u odnosu na prethodnu godinu broj događaja u Hrvatskoj smanjio za 11, a u Srbiji se neznatno povećao, za dva događaja, a obe zemlje su doživele pad na listi. To nam govori da je konkurencija ove godine veća po broju održanih događaja i broju učesnika na njima. Neznatan pad su doživele i Rumunija i Bugarska, dok je Bosna i Hrecegovina skočila za 5 mesta, kao i Crna Gora.

Najveći rast od zemalja u regionu, pored Mađarske i Budimpešte, doživela je Slovenija, koja se popela za dve pozicije sa 8 međunarodnih događaja više, a pogotovo njena prestonica Ljubljana koja se popela za 7 mesta i sada je preuzela vođstvo u regionu, ukoliko ne računamo Budimpeštu.

Hrvatska je sa 41. mesta i 96 kongresa pala na 43. mesto i 75 organizovanih događaja. Zagreb je sada na 81. poziciji i 32 sastanka, a u odnosu na prošlu godinu pao je 17 mesta i tada je imao 41 kongres. U Dubrovniku je organizovano 19 kongresa, pa se nalazi na 134. poziciji, dok je prošle godine bio na 109. sa 25 sastanka.

Odmah nakon Hrvatske, dolazi Slovenija, koja je na poziciji 44 sa 73 međunarodna događaja, što je napredak u odnosu na prošlu godinu kada je bila na 46. mestu sa 65 kongresa. Ljubljana kao destinacija ove godine je napreodvala pa se vodi na 47. poziciji sa 54 konferencije, dok je prošle godine bila na 64. mestu sa 41 organizovanim sastankom.

U Rumuniji se situacija nije mnogo promenila što se tiče pozicije – trenutno je na 45. u odnosu na prethodnu godinu kada je bila na 44. poziciji. Međutim, ove godine je organizovano 69 međunarodnih događaja, dok je prošle godine bila je na 44. poziciji sa 77 kongresa. Glavni grad, Bukurešt, doživeo je veći pad     te se nalazi na istom mestu kao i Zagreb, 81., sa 32 međunarodne konferencije. Prošle godine bio je na boljoj poziciji, 55., sa ukupo 47 događaja.

ICCA
ICCA

Srbija je sa prošlogodišnjeg 47. mesta i 64 kongresa došla na 48. sa ukupnim brojem organizovanih konferencija 66.

Beograd je sa 52. mesta i 52 kongresa, ove godine dospeo na 51. mesto i dva događaja manje – 50. U Novom Sadu bilo je 9 sastanaka međunarodnog karaktera, pa je sada na 279. poziciji, dok je lane bio na 301. sa samo 2 sastanka manje.

Bugarska se nalazi na 64. mestu i 31 kongresom koji su tamo održani, dok je prošle godine bila na 61. mestu, a imala je samo jedan kongres više. Kada se radi o Sofiji, ona je sa 132. mesta  i 19 sastanaka, koliko ih je bilo u protekloj godini, sada na 186. sa 14 konferencija.

Bosna i Hercegovina bolje je rangirana u poređenju sa prethodnim ICCA izveštajem – trenutno je na 77. poziciji sa 13 kongresa, što je skok sa 82. mesta i samo jednim kongresom manje. U Sarajevu, glavnom gradu ove države, bilo je ukupno 11 međunarodnih sastanaka i nalazi se na 239. poziciji, što je boljitak u odnosu na prethodni izveštaj kada je bio na 276. mestu i 8 sastanaka.

U Crnoj Gori bilo je 8 konferencija, te se nalazi na 92. mestu, što predstavlja skok u poređenju sa statistikom od prošle godine kada je bila na 98. mestu sa 6 kongresa. Zemlja u našem regionu koja je u odnosu na proteklu godinu ima najveći negativan skok je Makedonija. Sa 91. mesta i 8 održanih kongresa, ove godine nalazi se na 113. poziciji i samo 5 događaja međunarodnog tipa. Skoplje kao grad bio je na 373. mestu gde je bilo održano 5 sastanaka, dok ga ove godine nema u zvaničnim podacima zbog zanemarljivog broja organizovanih kongresa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.