Hrvatska među 20 najčistijih zemalja sveta

0
1743

Croatia_clean countryAmerički časopis Forbes je Hrvatsku svrstao na 20. mesto najčistijih zemalja sveta sa 84.6 bodova.

Forbes je objavio spisak najčistijih zemalja sveta na osnovu Indeksa performanse zaštite životne sredine (Environmental Performance Index – EPI) koji su ustanovili Centar za međunarodnu informacionu mrežu geoloških nauka Univerziteta u Kolumbiji i Centar za pravo i politiku zaštite životne sredine Jejl univerziteta.

Švajcarska predvodi na listi sa ukupnim EPI rezultatom od 95.5 bodova od maksimalnih 100. Među 20 najčistijih zemalja sveta nalazi se 14 evropskih zemalja.

Naučnici su rekli da informacije koje su korišćene za razvoj skale dolaze od lokalnih izvora i mogu da imaju kvalitet manji od idealnog, naročito u zemljama u razvoju. Oni su rangirali 149 zemalja, a 50 nisu stavili na spisak zbog nedovoljnog broja podataka.

U izveštaju o Hrvatskoj, Forbes kaže: “Hrvatska prepoznaje vrednost turizma i sebi za prioritet postavlja cilj da održava čiste plaže. Ova zemlja, koja se prostire duž Jadranskog mora od Italije, posetiocima nudi obilne, zdrave zalihe ribe za ribarstvo i oslobođena je bolesti koje se prenose vodom.”

SHARE
Prethodni tekstPamela gradi eko-hotel u Crnoj Gori
Sledeći tekstKina smanjuje emisiju CO2
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.