GRAD vs PRIRODA

Utakmica između urbanog i ruralnog okruženja

0
6129
rural

urban vs ruralMesto održavanja prvenstveno zavisi od vrste događaja, teme, kao i ciljne grupe.

Lične preferencije svakog od organizatora su različite, neki više vole grad i urbana okruženja, a neki prirodu. Taj odnos je 50 prema 40 u korist grada. Ostalih 10% smatra urbano i ruralno okruženje podjednako dobrim, i podjednako ih praktikuju i kombinuju.

U praksi, kada se zanemare lične preferencije, procenat organizovanja događaja u urbanom okruženju je još veći, tačnije, 60% njih je odgovorilo da je to slučaj. Razlozi za to su uglavnom praktične prirode, manje opterećenje zaposlenih u smislu vremena koje je potrebno izdvojiti za odlazak i povratak sa udaljenih skupova, lakše i „brže“ organizovanosti, bolja povezanost, lakša logistika. Za goste iz inostranstva, blizina aerodroma i brz transfer su važni razlozi za izbor grada kao destinacije. Uz to, mogu da se vide kulturne i istorijske znamenitosti grada, kao i da se obavi dobar šoping.

Oni koji organizuju događaje u prirodnom okruženju, njih 30%, kao razloge navode izolaciju od svakodnevnih uticaja sa kojima se Beautiful-urban-womansusreću poslovni ljudi. Udaljenost od užurbanog grada, radne okoline i obaveza, pa su učesnici opušteniji i posvećeniji datom događaju, bolje se upoznaju i zbližavaju. Prednost ruralnih okruženja, oni vide i u tome, što je to nešto novo i drugačije, u odnosu na gradsku sredinu, sa raznim sadržajima karakterističnim za prirodu i konkretno lokalno područje.

„Cilj je da se napravi neprimetni prelaz sa poslovnog na neobavezno i zanimljivo, a da se ipak učesnici događaja ne opterete informacijama i budu voljni da posle izleta nastave rad. Priroda je primamljiva, ali je mogućnost dolaska do mesta održavanja nažalost ograničena. To daje prednost gradovima, pre svega prestonici i mestima koja su u neposrednoj blizini aerodroma, radi lakšeg transfera učesnika iz inostranstva“, smatra Anđelka Milić, Project West Balkan.

Uršula Kovač ispred Pošte Slovenije, kao dobitnu kombinaciju, ističe kombinaciju smeštaja u gradu, čija je prednost dobrih avionskih konekcija i ostalih infrastruktura, sa organizacijom dodatnih aktivnosti u prirodi u vidu kraćih izleta u blizini.

ruralNakon održanog seminara, kao dodatne aktivnosti, se najčešće organizuju obilazci znamenitosti i atraktivnih mesta na lokaciji gde se održava događaj.

Što se tiče dodatnih aktivnosti, neki od učesnika u anketi su bili više nego ljubazni, i podelili sa nama neke od njih u kojima su učestvovali i/ili organizovali, a koji su im ostali posebno u sećanju.

Mirna Arapović iz kompanije Ledo iz Hrvatske smatra da manje sredine nude različite zanimljive sadržaje koje zaposleni često nemaju priliku da posete ili vide u privatnom aranžmanu, pa je praksa pokazala da su lokalna područja sa lokalnim običajima vrlo interesantna. Kao jednu od mnogobrojnih interesantnih stvari koje je organizovala, g-đa Arapović izdvaja posetu privatnom gazdinstvu koji se bavi lončarstvom. Cela grupa je imala kratak kurs kako se radi sa glinom, nakon čega su imali zadatak da naprave posudu i svi su probali da vrte „kolo“ kao jedan od najstarijih zanata. Nakon 2 nedelje, poštom su im poslali ispečene radove koje su im ostale kao uspomena. Kao posebnu draž ove organizacije, g-đaBusiness Outdoor Training Arapović ističe to što je cela grupa bila sačinjena, ni manje ni više, nego od muškaraca.

Spomenka Miljković ispred Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske pamti poslovni sastanak u nacionalnom parku, koji se održao na otvorenom – u sred šume.

Nataša Jakovljević iz Apatinske pivare je navela neke od aktivnosti koje oni organizuju, i to, u skoro svim vidovima ruralnog okruženja. Na jezeru su organizovali takmičenje u providnim loptama na naduvavanje, u kojima učesnici gaze po vodi od tačke A do tačke B. Na moru, g-đa Jakovljević izdvaja „igre bez granica”, dok su na planini organizovali „zimske olimpijske igre“, koje su, pored ostalih aktivnosti, podrazumevale spuštanje na gumama, sankanje sa kliskom i skijanje na kartonu.

Ipak, u budućnosti, njih 40% prepoznaje ruralnu sredinu kao trend za organizaciju događaja, najviše zbog raznih sadržaja koje je nemoguće dobiti u gradovima, kao i potrebe za izolacijom i bekstva iz svakodnevnice. Urbano okruženje, kao trend u budućnosti, vidi njih 35%, dok 25% smatra oba izbora podjednako zastupljenim, i to gradove za konferencije i poslovna okupljanja, a za tim bilding aktivnosti ruralnu sredinu.

M.M.

SHARE
Prethodni tekst„Profesionalni spavač” – novo zanimanje u hotelu
Sledeći tekstOdomorite se dok čekate avion
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.