Budva je jedan od najstarijih urbanih centara Jadrana koji je nastao pre 2.500 godina. Prelepe plaže, mnoštvo restorana i hotela, bogat noćni život, mogućnosti za tim bilding i podsticajna putovanja čine Budvu jako privlačnom destinacijom kako za individualne goste tako i za organizatore događaja.

Istorija Budve ja jako duga, a u prilog tome govore i brojni antički i spomenici srednjeg veka. Prema istorijskim izvorima Budva je poznata pre više od 2.500 godina, kao „grad Ilirije”.

Prema legendi Budvu je osnovao Kadmo, sin feničanskog kralja Agenora i kraljice Telefose, koji je bio osvajač i vladar Beotije, pokrajine u Grčkoj. Kada je iz grada Tebe proteran sa svojom ženom Harmonijom, pronašao je utočište kod ilirskog plemena Enheleja.
Prema legendi Kadmo je došao sa volovskom zapregom u Budvu. Budva je otuda i dobila ime, s obzirom da bous na grčkom znači vo.

Budva je bila poznata i pod imenima Butua, Buthos, Butoba i Civitas Antique (Stari grad).

Šta videti

Stari grad je najpoznatiji deo Budve, sa brojnim malim uličicama u kojima se nalaze restorani, galerije, barovi, butici. Stari grad je opasan bedemima, kulama i kapijama. Tokom letnjih meseci mesto je održavanja brojnih predstava, koncerata i izložbi pa je tako postao i Grad Teatar, a tako se zove i festival koji se održava od 1987. godine.

Posebnu vrednost Starog grada predstavlja i Crkva Santa Maria in Punta, kao i crkve Sv. Ivana, Sv. Trojice i Sv. Save Osvećenog.

Statua Budvanske plesačice
Statua Budvanske plesačice

Pored crkve Sv. Ivana nalaze se ostaci ranohrišćanske bazilike, a na Citadeli ostaci crkve Sv. Marije. Između crkva je i scena za predstave Grada teatra.

U Starom gradu se mogu videti i zidovi najstarije kapije Budve, rimski piloni. Takođe, u Starom gradu se nalaze i Muzej grada Budve, u kojem je izložena arheološka i etnografska postavka, kao i Moderna galerija, i spomen dom Stefan Mitrov Ljubiša.

Statua Budvanske plesačice koja se nalazi na putu ka plaži Mogren, je postala jedan od simbola grada Budve pored koje zastane veliki broj turista kako bi se slikali.

[quote_box_right]Da li ste znali?
Budva je jedan od najstarijih gradova na Jadranskoj obali.[/quote_box_right]

Nekadašnja tvrđava Kaštel, a današnja Citadela je najmonumentalniji objekat koji se nalazi u sastavu budvanskih zidina. Citadela je određeno vreme bila i scena na kojoj se održavao i festival Grad Teatar. Danas je Citadela mesto sa ugostiteljskim sadržajima, koje predstavlja jedinstvenu lokaciju za održavanje raznih vrsta događaja.

Ulaz u tvrđavu Citadela
Ulaz u tvrđavu Citadela

Na koje plaže otići

Budva je poznata po plažama, a među najpoznatijim su Mogren, Ričardova glava, Pizana, Slovenska, i Bečićka plaža.

Mogren plaža je ime dobila po mornaru Mogrenu kojeg su talasi izbacili na obalu, nakon što je preživeo napad gusara. Zauzvrat, Mogren je sagradio crkvu Svetog Antuna, od koje su danas ostali samo temelji. Neki Budvani se i dalje drže običaja da se ne kupaju u moru pre 13. juna koji je dan Svetog Antuna.

Plaža Ričardova glava je jedna od najposećenijih plaža u Budvi, koja se nalazi ispod zidina Starog grada. Ime je dobila po glumcu Ričardu Vidmarku koji je tu snimao film „Dugi Brodovi” 1963. godine.

Pizana je najmanja plaža na Budvanskoj obali duga svega 50 metara. Pizana se kao i Ričardova glava nalazi u podnožju zidina Starog grada, a posetiocima pruža i prelep pogled na Ostrvo Sv. Nikole.

Za razliku od Pizane, Slovenska plaža je najduža plaža (duga 1.600 m) u Budvi koja je poznata po peščanom sprudu koji je povezuje sa ostrvom Sveti Nikola. Iznad ove plaže se nalazi budvansko šetalište. Plaža je ime dobila po prvim turistima iz Češke koji su na njoj boravili pre 80 godina, a ranije se zvala plaža Pod polje.

Bečićka plaža je proglašna za najlepšu plažu u Evropi, davne 1935. godine, a 1965. godine je proglašena za najlepšu plažu Mediterana. Plaža je duga oko 2.000 metara, a prepoznatljiva je po raznobojnom pesku. Takođe, Bečićka plaža je jedna od plaža sa najčistijom vodom.

Kongresni turizam Budve

Pored toga što je popularno letovalište koje turiste privlači svojim plažama, istorijskim obeležjima i luksuznim hotelima i restoranima, Budva je i najpoznatija kongresna destinacija Crne Gore.

U Budvi se nalaze mnogobrojni hoteli visoke kategorije, koji zahvaljujući kako smeštajnim, tako i kongresnim kapacitetima u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe organizatora najzahtevnijih događaja.

Blizina aerodroma u Tivtu, dodatno doprinosi odabiru Budve kao destinacije za događaj, zahvaljujući organizovanju čarter letova. Među hotelima koji se ističu po kvalitetu kongresne ponude su Hoteli Montenegro Stars grupe – Hotel MontenegroHotel Blue Star i Hotel Splendid Conference & Spa Resort u Bečićima, kao i Avala Resort & VillasHotel Queen of Montenegro, Hotel Mediteran Bečići. Kongresnu ponudu Budve upotpuniće i novootvoreni Hotel Budva, gde je u planu izgradnja konferencijskih sala.

Marina u Budvi
Marina u Budvi

Budva može biti i odlična destinacija za organizaciju tim bildinga i podsticajnih putovanja. Pa se tako na plažama mogu organizovati razne igre za zaposlene, kao što su sportska nadmetanja na pesku i u sportovima u vodi, potraga za blagom, a oni malo smeliji mogu uživati u čarima ronjenja ili ribolova.

Zahvaljujući postojanju marine za grupe se mogu organizovati krstarenja ili pak jedrenja, putem kojih će upoznati Budvu i njenu okolinu iz potpuno drugačijeg ugla.

Za grupe koje su željne planinskog avanturizma, zahvaljujući blizini planina mogu se organizovati i sjajne biciklističke i planinarske ture.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.