Food Waste program u Courtyard Belgrade City Center Hotelu

0
1284

U hotelu Courtyard Belgrade City Center predstavljeni su rezultati projekta HotelKitchen koji se bavi borbom sa otpadom od ostataka hrane tzv. food wast-om.

Konferenciji su prisustvovali Robert Gasser, generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, Olivera Škorić marketing menadžer hotela, Deni Porej, direktor WWF Adrije, Fabijan Peronja projektni službenik WWF Adrije, a konsultanti na projektu bili su Robert Ripli, Ana Balić i Pantelija Pekić u ime kompanije Gastronomadi.

„Srbija godišnje baca oko 250.000 tona hrane, dok ta brojka na teritoriji EU dostiže 88 miliona tona, od toga čak 40 miliona tona voća i povrća bačenog samo zbog nepravilnog izgleda, a sve to košta vrtoglavih 140 milijardi eura. Nepravilnim odlaganjem tog otpada ispušta se metan, izuzetno štetan plin, a uz to potrebne su ogromne količine zemljišta, vode i energije za proizvodnju te prekomerne količine hrane. Smatra se da je čak 70% biološke raznolikosti izgubljeno zbog krčenja šuma i prirodnih staništa da bi se prenamenili u farme i poljoprivredna zemljišta. Osim ekološkog problema, food waste predstavlja i društveni problem jer u jednu ruku bacamo hranu, a u drugu imamo gladne. Naime, trenutno na svijetu imamo 9 miliona gladnih, a čak 800 miliona na rubu siromaštva I gladi. Projekat je izvrsna prilika za hotele da podignu standarde u industriji te da budu zeleni pioniri u borbi s otpadom od ostataka hrane. Vrlo smo ponosni da su hotel Courtyard Belgrade City Center i hotel Esplanade u Zagrebu prvi krenuli sa programom, ali već sada imamo još zainteresovanih“, izjavio je Fabijan Peronja iz WWF Adria.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.