Etički kodeks za turizam

0
6357
Global Code of Ethics for Tourism
Svetska turistička organizacija
Svetska turistička organizacija

Četrnaest eminentnih španskih turističkih kompanija se potpisivanjem obavezalo da će poštovati Globalni etički kodeks za turizam, niz načela koja podržava Svetska turistička organizacija UN (UNWTO) i koji je osmišljen tako da vodi razvoj industrije dovodeći socioekonomske pogodnosti do maksimuma i svodeći negativne uticaje na minimum.

,,Ako društveno odgovorni turizam  treba da postane opipljiva stvarnost u našem svetu, od suštinske je važnosti da privatni sektor, poput njihovih kolega u javnim institucijama, prigrli načela etičkog, održivog i univerzalno pristupačnog turizma”, rekao je Generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai, prema saopštenju za štampu koji je agencija objavila.

Do potpisivanja globalnog etičkog kodeksa je došlo tokom prvog Međunarodnog kongresa o etici i turizmu koji je okupio više od 450 turističkih zvaničnika visokog profila, poslovnih lidera, međunarodnih organizacija i stručnjaka u Madridu, u Španiji. Između ostalog, okupljeni su raspravljali o načinu garantovanja održivog turizma, kao i o njegovoj ulozi u suzbijanju siromaštva, jednakosti polova, i borbi protiv eksploatacije u javnom i privatnom sektoru.

Kao jedan od najvećih privrednih sektora na svetu, turizam stvara radna mesta i bogatstvo za milione ljudi, ali može da postavi i ozbiljne izazove. Na takvoj podlozi, Globalni etički kodeks za turizam – niz smernica i načela za međunarodni turistički sektor – osmišljen je tako da svede na minimum negativne uticaje turističke delatnosti na destinacije i zajednice-domaćine.

Global Code of Ethics for TourismEtički kodeks daje ton debatama na Međunarodnom kongresu o etici iturizmu, sa sesijama fokusiranim na odgovorni turizam, sajamski turizam i suzbijanje siromaštva, jednakost i eksploataciju. Uloga privatnog sektora u odgovornom i održivom turizmu je takođe spomenuta, sa sesijom o korporativnoj društvenoj odgovornosti koja karakteriše vodeće turističke kompanije.

Većina kompanija je potpisala i Kodeks ponašanja za zaštitu dece od seksualne eksploatacije u putovanjima i turizmu, obavezujući se na preduzimanje konkretnih mera za zaštitu dece. Kodeks je sačinila ECPAT International, globalna mreža za eliminisanje dečije prostitucije, dečije pornografije i trgovine dece u seksualne svrhe, koju finansira Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) a podržava UNWTO.

Do potpisivanja je došlo baš uoči Svetskog dana turizma, čija je ovogodišnja tema bila ,,Turizam – povezivanje kultura’’. Gospodin Rifai je prethodno istakao ovo kao priliku za turizam da doprinese ciljevima Saveza civilizacija UN, inicijative pokrenute 2005. godine od strane Španije i Turske pod pokroviteljstvom UN za promovisanje boljih interkulturalnih odnosa širom sveta.

Globalni etički kodeks za turizam je sveobuhvatni niz načela osmišljenih tako da vode ključne igrače u razvoju turizma. Podjednako namenjen Vladama, turističkom sektoru, kao i zajednicama i turistima, on teži tome da pomogne pri dovođenju prednosti sektora do maksimuma svodeći na minimum njegov potencijalno negativan uticaj na životnu sredinu, kulturno nasleđe i društva širom Zemljine kugle. Usvojen 1999. godine od strane Generalne skupštine UNWTO, Etički kodeks je zvanično priznat od strane Ujedinjenih nacija 2001. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.