Početkom godine, sve oči sveta bile su uprte u Davos, šarmantni gradić u Švajcarskim Alpima.

Razlog tome nije skijanje s obzirom na to da se radi o popularnom ski centru, najvećem u Švajcarskoj, već činjenica da su se tamo okupili svetski lideri i najuticajnije ličnosti iz svih oblasti koji imaju globalni uticaj na svetsku politiku i ekonomiju. Kaže se da se tamo kuju strateški planovi za budućnost koji imaju uticaja na ceo svet, ali mi ćemo ovom prilikom razmatrati kako ovaj mali grad organizuje jedan od najbitnijih događaja na svetu.

Odgovor na gore pomenuto pita­nje, nalazimo u najbitnijim stavka­ma, a to su infrastruktura i tradicija dobre prakse.

Svakako, lobiranje i odgovarajuća geo-politička pozicija se podrazu­mevaju, kao i činjenica da je sedište ove organizacije takođe u Švajcar­skoj, u Ženevi.

Zanimljivo je i, da u Klostersu, ski resortu nedaleko od Davosa, britanska kraljevska porodica
već decenijama provodi zimske praznike.

U Davosu ima oko 11.000  stanovnika, ali u vreme održavanja Svetskog ekonomskog foruma, ovaj gradić ugosti oko 30.000 ljudi.

Godišnji sastanak Svetskog ekono­mskog foruma već četiri decenije predstavlja najjaču pokretačku silu koja na početku svake godine an­gažuje svetske lidere u zajedničke aktivnosti koje oblikuju globalne, regionalne i industrijske planove.

Ovogodišnji sastanak održan je od 17. do 20. januara, na destinaciji Davos-Klosters, u Švajcarskoj.

Kongresni centar u Davosu, u kom se održava sastanak Svetskog ekonomskog foruma još od 1971. godine, kada je održan prvi SEF, predstavlja jedan od najmodernijih kongresnih centara u Alpima. Zauzima površinu od 12.000 m², sastoji se od tri nezavisne sale za sastanke, plenarne sale koja je predviđena za više od 1.800 delegata i dodatne 34 sale za sastanke. I do 7.000 delegata može da isko­risti ovu savršenu infrastrukturu za održavanje sastanaka.

Uz ovako velike kongresne kapaci­tete, neophodno je imati dovoljno smeštajnih jedinica.
Davos-­Klosters nudi preko 90 hote­la, kao i apartmane, privatne sobe, pa čak i seoske kuće.

Na ovom primeru se može videti koliko je važna saradnja svih dobav­ljača u kongresnoj industriji.

Pored toga što je Davos moderni kongresni centar sa jedinstvenom ponudom smeštaja, do njega je ve­oma lako doći, bilo putem ili že­leznicom, a nalazi se na samo dva sata od međunarodnog aerodroma Cirih, najbližeg većeg međunarodnog aerodroma.

Svakako, postoji i mogućnost sletanja helikopterom direktno u Da­vos, što je generalno praksa tokom održavanja Svetskog ekonomskog foruma.

Davos - Svetski ekonomski forum
Davos – Svetski ekonomski forum

Što se tiče be­zbe­dnosti, Švajcarska angažuje 4.500 pripadnika vojske i policije za potrebe obezbeđivanja Svetskog ekonomskog foruma. Bezbednosne mere obuhvataju i dva raketna sistema zemlja­-vazduh.
Takođe, oko 100 učesnika je bilo pokriveno posebnim merama obez­beđenja, a oko učesnika je bila ograda duga 46 km, što je 10% više nego tokom poslednjeg Foruma.

Zanimljivo je da je u Davosu sme­štena i Monstein pivara, najviša pivara na svetu, budući da je sagrađena na veoma visokoj nadmor­skoj visini.
Otvorena je za javnost, tako da žposetioci mogu da saznaju sve što ih zanima o proizvodnji piva i potrebnim sastojcima, a mogu i degustirati Monstein piva i druge specijalitete.

Davos 2017 u ciframa

  • 3.000 učesnika
  • 1.200 glavnih rukovodilaca ili direktora kompanija
  • 50 svetskih lidera

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.