65. Međunarodni kongres Evropskog udruženja za kardiovaskularnu hirurgiju održaće se u Beogradu, u periodu od 21. do 24. aprila 2016. godine.

Beograd će po drugi put, nakon 40 godina biti mesto održavanja ovog kongresa, čime će se pridružiti još nekolicini gradova koji su ovaj kongres organizovali po dva puta.

Prof. Dr Lazar Davidović,
Prof. Dr Lazar Davidović,

U susret kongresu imali smo čast da razgovaramo sa Prof. Dr Lazarom Davidovićem, koji je predsednik lokalnog organizacionog komiteta i jedan od najzaslužnijh za odabir Beograda kao mesta održavanja kongresa.

1. Ove godine održaće se 65. ESCVS kongres. Možete li nam reći nešto više o samom kongresu?

Evropsko udruženje za kardiovaskularnu hirurgiju (ESCVS), osnovano je 1951. godine u Torinu. Prvi kongres ovog udruženja održan je u Strazburu sledeće 1952. godine. Njemu su prisustvovali predstavnici samo 11 evropskih zemalja. Jedan od njih bio je i Prof. Dr Vojislav Stojanović kao nacionalni delegat tadašnje SFRJ. Prof. Stojanović je sledeće dve i po decenije bio veoma aktivan u ovom udruženju postavši u međuvremenu i njegov Potpredsednik. Zahvaljujući njemu prvi jubilarni – 25. kongres ovog udruženja, održan je u Beogradu 1976. godine. Sadašnja generacija srpskih vaskularnih i kardijalnih hirurga ima svoju šansu i privilegiju. Naime, 65-ti Kongres ovog udruženja održaće se u Beogradu od 21. do 24. aprila 2016. godine.

Da li ste znali?

Evropsko udruženje za kardiovaskularnu i endovaskularnu hirurgiju je najstarije svetsko udruženja ovog tipa.

Osnivačka ideja Evropskog udruženja za kardiovaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, kao najstarijeg svetskog udruženja ovog tipa je da promoviše istraživanje i proučavanje kardiovaskularnih oboljenja kao i da koordinira prenošenje naučnih znanja. Jedna od najznačajnijih uloga ESCVS je oduvek bila da omogući razmenu ideja u oblasti oboljenja srca i krvnih sudova putem naučnih skupova i preko ličnog kontakta između kardio i vaskularnih specijalista.

2. U okviru Kongresa, trudite se da afirmišete mlade hirurge, kao i da proširite mogućnosti učestvovanja. Na koji način to postižete?

Mladi kardijalni i vaskularni hirurzi, ali isto tako kardiolozi, anesteziolozi, medicinske sestre i tehničari će imati mogućnost da mnogo nauče prisustvujući ekspertskim predavanjima tokom kongresa. Naime, na kongresu će predavače po pozivu činiti skoro sto eksperata (kardiohirurzi, vaskularni hirurzi, anesteziolozi, kardiolozi…) iz Evrope.

Neki od njih su svetski lideri u oblastima kojima se bave. Njihova predavanja biće organizovana u okviru plenarne sesije kongresa, specijalizovanih kardiohirurških i vaskularnih simpozijuma, seminara, radionica i lunch simpozijuma. Kardiolozi predvođeni Prof. Dr G. Milašinovićem i Prof. Dr P. Seferovićem organizovaće dodatne zajedničke sesije posvećene akutelnim problemima iz oblasti pejsmejker terapije i lečenja srčane slabosti.

cardiology_ehr_system

Svoje sesije imaće kardiovaskularni anesteziolozi (organizator Prof. Dr M. Jović), medicinske sestre i tehničari uključujući i one koji se bave perfuzijom. Po treći put biće organizovana zajednička sesija ESCVS i evropskog udruženja vaskularnih hirurga (ESVS). Drugi put za redom na ESCVS kongresu biće organizovana UNESCO sesija posvećena bioetičkim problemima u kardiovaskularnoj medicini.

Na kongresu će učestvovati oko 100 predavača po pozivu, od kojih su neki svetski lideri u oblastima kojima se bave, kao i 500 do 600 učesnika.

Jedna od aktivnosti koja će prethoditi kongresu biće i redovni godišnji sastanak saradnika velike multicentrične randomizirane ACST2 studije posvećene lečenju karotidne bolesti koji će se održati 20. i 21. aprila. Ovaj sastanak je organizovan u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, a više nego značajno učešće imaju Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KCS, odnosno Klinika za vaskularnu hirurgiju Instituta „Dedinje“. Na ovom sastanku će učestvovati oko 100 učesnika iz elitnih evropskih centara koji se bave lečenjem ovih oboljenja, od kojih će većina učestvovati i na Kongresu.

Na samom kongresu mladi hirurzi će imati i mogućnosti da prikažu svoje znanje. Konkretno moći će da svoje radove koji prođu slekciju, prezentiraju na 22 abstrakt sesije iz oblasti kardijalne i vaskularne hirurgije, odnosno kardiovaskularne anestezije.

Prof. Dr Davidović nominovan je za Predsednika ESCVS u periodu 2016.- 2018. godine što je najveće međunarodno zvanje koje je do sada imao jedan srpski kardiovaskularni hirurg

Na kongresu će biti organizovan tradicionalni Cardiovascular Resident Forum. Na njemu će predavanja imati po tri mlada kardijalna i vaskularna hirurga. Posebnu šansu za mlade hirurge predstavljaće mogućnost učešća na takmičarskim sesijama kardijalnih i vaskularnih hirurga mlađih od 35 godina. Oni najbolji biće i novčano nagrađeni od stručnog žirija. U okviru predstojećeg kongresa prisutni će moći da vide i trikove najvećih evropskih eksperata koji će biti prikazani u okviru bioskop sesije – Cardiovascular cinema.

3. Beograd će po drugi put, posle 40 godina, biti mesto održavanja ESCVS kongresa. Koliko je bilo zahtevno dobiti organizaciju ovog događaja po drugi put?

Zahvaljujući ovom kongresu Beograd će se pridružiti nekolicini evropskih gradova, koji su ovaj kongres organizovali dva puta (Moskva, Istanbul, Venecija i Budimpešta). Već sam rekao da je profesor Stojanović dve i po decenije bio veoma aktivan u ESCVS. Posle nekoliko decenija takva se šansa i privilegija ukazala meni i Dr Končaru. Naime, ja sam 2008. godine izabran za člana izvršnog komiteta ESCVS.

U njemu sam imao do sada funkcije specijalnog savetnika za vaskularnu hirurgiju, odnosno Predsednika naučnog komiteta za vaskularnu hirurgiju. Na toj funkciji organizovao sam naučni vaskularni program tokom godišnjih kongresa ESCVS u Moskvi 2011.g., Dubrovniku 2012.g., Regenzburgu 2013.g. i Nici 2014.godine. U Nici sam nominovan za Predsednika ESCVS u periodu 2016.-18. godine što je najveće međunarodno zvanje koje je do sada imao jedan srpski kardiovaskularni hirurg.

60. ESCVS kongres, Moskva 2011. - Dr Končar sa nagradom za najbolji rad iz kategorije mladi vaskularni hirurzi
60. ESCVS kongres, Moskva 2011. – Dr Končar sa nagradom za najbolji rad iz kategorije mladi vaskularni hirurzi

Istovremeno Dr Končar je od 2011. do 2015. godine bio prvi Predsednik Junior Committee ovog udruženja čiji je glavni zadatak popularizacija udruženja među mladim kardijalnim i vaskularnim hirurzima. Ovaj komitet je pored ostalog, pokrenuo i „Letnje-zimsku školu” sa temom „Kako napisati stručni rad?”. Do sada škola je oraganizovana u Aosti, Italija 2012.g., Izmiru, Turska 2013.g., Beogradu 2014.g. i Kritu, Grčka 2015. godine. Dr Končar je sada savetnik izvršnog komiteta ESCVS.

Mislim da je ova naša višegodišnja aktivnost glavni razlog da Beograd dobije organizaciju 65. godišnjeg kongresa ESCVS 2016. godine. Konkretno ovom kongresu prethodilo je osam godina moje, a pet godina aktivnosti Dr Končara u udruženju.

4. Koji broj učesnika i iz kojih zemalja očekujete na kongresu?

Kao što sam spomenuo, na kongresu biti skoro 100 predavača po pozivu. Kada govorimo o broju učesnika očekujemo da će kongresu prisutvovati od 500 do 600 učesnika. Najveći broj činiće učesnici iz evropskih zemalja imajući u vidu karakter kongresa, ali već sada učešće su nam potvrdili hirurzi iz USA, Azerbejdžana, Kazahstana, Južne Koreje, Kine, Japana, Brazila…

5. Prema Vašem mišljenju, koliki je značaj kongresa za kardiovaskularnu i endovaskularnu medicinu Srbije, ali i za Srbiju kao kongresnu destinaciju?

Prema mom iskustvu organizacija ovakvih događaja značajna je i za najveće zemlje u svetu. Zbog toga se neki od najznačajnijih međunarodnih sastanaka iz oblasti kardiovaskularne hirurgije svake godine organizuju u najvećim svetskim metropolama (Njujorku, Londonu, Parizu, Rimu…). Zbog svega toga je ovaj kongres od velikog značaja ne samo za srpsku kardiovaskularnu medicinu, već za i čitavu medicinu. Pored velikog stručnog postoji i ekonomski interes.

„Ovom kongresu prethodilo je osam godina aktivnosti Prof. Dr Davidovića, a pet godina aktivnosti Dr Končara u udruženju.″ 

Beograd kao kongresna destinacije se sve bolje kotira na svetskom tržištu i verujem da će organizacija ovog kongresa doprineti daljoj afirmaciji naše prestonice. Smatramo da će ovaj događaj dodatno doprineti promociji Beograda i naše zemlje na međunarodnom planu. Zahvaljujući kongresu Beograd će posetiti mnogi već afirmisani, ali isto tako i mladi hiruzi po prvi put. Istovremeno mišljenja sam da će predstojeći kongres doprineti ukupnom razvoju vaskularne i kardiohirurgije hirurgije i kardiologije u našoj zemlji i regionu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.