Beograd kao centar kongresne industrije u regionu

0
4264

Jasna Dimitrijevic1. Danas sve više slušamo o potencijalima Beograda kada je reč o kongresnom odnosno poslovnom turizmu. Šta je po Vama najveći adut za razvoj ovog vida turizma i šta je najvažnija korist koju grad dobija ukoliko se razvije u svetsku kongresnu destinaciju?

Prednost Beograda kao mesta za održavanje poslovnih skupova je u tome što smo nova destinacija.

Pored toga dobre reference i kapacitete imamo, investira se u nove, pre svega, hotelske kapacitete,  a geografski smo interesantni za mnoge sa drugih kontinenata koji su naš region zaobilazili u predhodnoj deceniji. Pristupačnost tj. udaljenost aerodroma  samo 15km od centra grada, kao i kongresni centar sa još uvek najvećom plenarnom salom u regionu su takođe važni.

Poznati su višestruki ekonomski efekti koje ostvaruje ova grana turističke privrede i njen značaj za grad i, kada se o tome priča, misli se uglavnom na one koji se mogu meriti poput  potrošnje na usluge boravka, smeštaja i čitave organizacije događaja. Za nas je u tom pogledu veoma važna  tzv. ROI analiza (Return on Investment) kako bismo utvrdili i one dodatne efekte koji su od ovelikog značaja a koji čine ROI piramidu, čime ćemo se u budućnosti intezivno baviti u cilju podsticaja kongresnog turizma u Beogradu i većeg razumevanja njegovog značaja za razvoj ne samo privrede grada, već i nauke i obrazovanja pre svega.

2. Kongresni Biro Beograda je oformljen 2007, a od 2008. godine Vi vodite Turističku Organizaciju Beograda. Obzirom da je to kratak vremenski period za ozbiljan zadatak pozicioniranja Beograda na svetskoj turističkoj mapi, na šta ste se prvenstveno fokusirali kada ste se počeli rad na promovisanju Beograda i koliko je uspelo da se postigne za ovaj period?

Poces formiranja  Kongresnog biroa Beograda, odnosno službe za obavljanje kongresne  aktivnosti (MICE)  pri TOB-u , počeo je jos polovinom 2005. godine,  u okviru  projekta Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge, a uz pomoć SEDP-a (USAID). Sve  naše  aktivnosti na ovom planu  polaze od osnovnog cilja – razvoja i promocije Beograda kao kongresne destinacije radi  obezbeđivanja što većeg broja međunarodnih kongresa, konferencija, seminara, izložbi, glavnih događaja (sportskih, kulturnih) i podsticajnih (incentive) putovanja za  grad Beograd.

Kongresni biro Beograda, od svog osnivanja pozicionira Beograd kao međunarodnu kongresnu destinaciju, obezbeđujući profesionalnu pomoć organizacijama koje prave ponudu, ili organizuju kongrese, korporativne sastanke, podsticajna (tzv.incentive) putovanja ili izložbe u Beogradu. Događaji i kongresi  koje ste pomenuli, a i mnogi drugi, u  velikoj meri su  rezultat toga, bilo da je KBB učestvovao direktno u kandidaturi Beograda ili pak kada se radi o tzv. državnim skupovima ili velikim događajima u njihovoj  realizaciji .

Kandidatura destinacije za dobijanje kongresa podrazumeva širok spektar veština da biste bili uspešni. Ovo uključuje strategijsko planiranje, organizacione sposobnosti, liderstvo, kreativnost, lobiranje i veštine prezentovanja. Sposobnost da se ostvari uspešno partnerstvo sa klijentom je takođe od vitalnog značaja. Zaposleni u  Kongresnom birou Beograda  poseduju sva profesionalna znanja i veštine kao i iskustva za to. Stoga verujemo da će paralelno sa adekvatnom i snažnom promocijom Beograda kao kongresne destinacije, ubrzanim razvojem infrastrukture i kongresnih kapaciteta grada  kao i edukacijom svih u kongresnoj industriji, Beograd u vrlo bliskoj budućnosti postati lider u ovoj oblasti u regionu.

Konkretnije , naš posao je da  stalno analiziramo tržište kongresne industrije. Da imamo dovoljno informacija o aktivnostima naših naučnih i stručnih asocijacija koje su najzaslužnije za najveći broj skupova u Beogradu. Da im pružamo podršku u lobiranju i dobijanju kongresa, da  prepoznavanjem pravih partnera obezbedimo dovoljno informacija i argumenata  da  partneri  dođu u Beograd, a onda da prosledimo profesionalnim organizatorima kongresa i agencijama poslove koji su u njihovoj profesionalnoj nadležnosti. Asocijacije, predstavnici bordova i stručnjaci iz raznih oblasti, garantuju kvalitet i stručno naučni kredibilitet skupa.

Zadatak Kongresnog biroa Beograda je i da služi kao platforma kongresne industrije Beograda, zastupa interese ove industrije u Srbiji  i inostranstvu. U tom smislu imamo redovno azurirane baze podataka o svim kongresnim potencijalima u Beogradu ( hoteli, konferencijski kapaciteti, tehnička podrška, saobraćaj i druga prateća infrastruktura), kao i o kretanjima na tržištu kongresne industrije u Regionu i Evropi, pre svega.  Mnogo je urađeno na međunarodnoj promociji i plasmanu kongresnih potencijala Beograda, a u saradnji sa Kongresnim biroom Srbije.

3.  Beograd je jedan od retkih gradova Evrope i sveta u kome je broj poseta stranih turista porastao u toku 2009. godine. Šta je po Vašem mišljenju, najviše doprinelo tome i kakav razvoj situacije očekujete u 2010. godini?

Pre svega je doprinela činjenica da smo za mnoge nova destinacija. Turistička kretanja u svetu se kreću u pravcu potrebe za otkrivanjem novih odredišta. Beograd je na turističkoj mapi sveta novo mesto. Ovo se pre svega odnosi na mlađu populaciju. Na drugoj strani, oni koji su dolazili pre deceniju i više u naš grad i zemlju, imaju potrebu da se podsete, vrate i  nakon toliko vremena izolacije naše zemlje, ponovo dođu. Takođe, uspešna promocija Beograda – kao grada kulture, sporta, city break mesta, kongresne destinacije  za budućnost i Srbije na međunarodnom planu, doprineli su boljoj informisanosti građana Evrope i sveta o našoj turističkoj ponudi.

4. Beograd je u kratkom vremenskom periodu proglašen za „kul“ grad i  Grad broj 1 za provod. Zalažete se dosta za promovisanje Beograda kao destinacije za City Break. Kakav je odziv ponuđača (hotela, agencija, aviokompanija) da se kreira konkurentna cena na međunarodnom tržištu?

Mislim da je trenutni splet poslovnih okolnosti, otvorenog neba, sve veće konkurencije na svakom planu – hoteli, agencije, aviokompanije – doveo do toga da možemo govoriti o povoljnim uslovima kreiranja konkurentne cene na međunarodnom tržištu. Svi navedeni partneri su zainteresovani za saradnju i ne vidim da tu ima nerazumevanja.

Mi smo u Turističkoj organizaciji Beograda dosta toga uradili u prethodnom periodu na uspostavljanju međusobne partnerske saradnje na ovom planu.

To možemo meriti i prikazati kroz konkretne rezultate  ubuduće, a pre svega vidljive u   broju dolazaka i noćenja u narednom periodu kao i u ukupno ostvarenom turističkom prometu .

5. Postoje veliki potencijali i planirani projekti za razvoj nautičkog turizma. Koliko je kongresni turizam u uzajamnoj sprezi sa nautičkim, i da li se može očekivati dolazak neke „incentive“ grupe čak i rekom u Beograd, (kada znamo da se u 2010.godini očekuje oko 60 hiljada stranih turista koji će pristići brodom?)

Mada za sada konkretnih najava za dolazak ovih specijalnih, „incenitive cruise“ grupa u Beograd nemamo, obzirom na rastuću potražnju za ovakvim putovanjima u svetu kao i Beograda kao kongresne i „incentive“ destinacije, može se očekivati njihov dolazak.

Naime, zahteva za podsticajna (tzv.Incentives) putovanja je bilo znatno manje u predhodnoj godine nego ranije, što odgovara i postojećem svetskom trendu, zbog smanjivanja troškova korporacija radi prevazilaženja ekonomske krize.

Najpoznatije svetske destinacije za ova putovanja su Karibi, Meksiko i Aljaska. Novi i savremeni brodovi mogu pružiti uslove za sastanke članova  Board-a korporacija od 8 i više članova kao i za održavanje većih konferencija u trajanju od 3 do 5 dana. Kada su u pitanju podsticajna putovanja i tzv ”Team building” programi, obično se nude paketi  na bazi ”all-in-one”, što utiče i na manji budžet korporacija za ova putovanja jer se izbegava sezonalitet u cenama hotela i destinacijama. Ljudi vole da krstare a ovo je prilika da obiđu više destinacija i dožive nešto novo i totalno različito po boljim cenama. Nadamo se da će naše DMC agencije po ugledu na Austriju ili našeg suseda Mađarsku naći interes i ponuditi više programa za ova putovanja iz Beograda.

6. Beograd je do sada privukao velike međunarodne konferencije, događaje od velikog značaja (EBRD, Eurosong, Univerzijada, Kongres Ginekologa (ESGO), IHRA kongres …) te iza sebe ima „dobre reference“ koje mogu potvrditi kvalitet organizacije mnogih događaja i u budućnosti. Da li vidite Beograd kao centar kongresne industrije u regionu?

Da. Ponavljam, kongresni kapaciteti, raspoloživa infrastruktura i profesionalno iskustvo u ovoj oblasti nam daju za pravo da govorimo o sve boljoj konkurentskoj poziciji u ovoj oblasti. Naša saradnja na protekloj Berzi kongresne industrije jugoistočne Evrope – Conventa , u Ljubljani, takođe govori o potrebi izdvajanja prednosti našeg regiona u kongresnoj industriji, a samim tim i o potencijalima Beograda u okviru regiona .

Činjenica da na nastupima KBB na najvećim sajmovima kongresne industrije u svetu kao što su IMEX, EIBTM i CONVENTA, od ukupnog broja sastanaka na zajedničkom štandu, najveći broj upita se odnosi na Beograd kao destinaciju za organizovanje sastanaka asocijacija i kongresa, što govori da smo postali ponovo prepoznatljivi na ovom planu i namera nam je da u saradnji sa lokalnim partnerima i KB Srbije to iskoristimo na najbolji način, pre svega kroz zajedničku kandidaturu Beograda, promociju, lobiranje, razmenu iskustava sa kongresnim biroima susednih zemalja, i aktivnijim podsticajem domaćih asocijacija da se uključe u proces kandidovanja Beograda.

SHARE
Prethodni tekstRegionalna konferencija o zdravstvenom, wellness i spa turizmu
Sledeći tekstKongresni biro Beograda
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.