Poslednjih godina se sve više govori o važnosti praktičnog iskustva i znanja, pored teorijskog znanja koje studenti stiču na fakultetima. Praktično znanje i učenje na realnim primerima iz prakse pomažu studentima da bolje razumeju kako će, zapravo, izgledati njihov posao i šta ih čeka na budućem radnom mestu.

Rešavanje realnih problema je od izuzetne važnosti, pogotovo za studente menadžmenta i informacionih tehnologija, kako je iz ovih oblasti besmisleno učiti teoriju koja nije povezana sa realnim poslovnim svetom i poslovnim problemima. Iz ovih razloga, u svetu se već godinama aktivno primenjuje metodologija poslovne studije slučaja.

Fakultet organizacionih nauka (FON) je postao pionir uvođenja pomenute metodologije u redovnu nastavu i, na taj način, uveo inovaciju u tradicionalni način obrazovanja u Srbiji. Na inicijativu prof. dr. Vesne Damnjanović, pored primene navedene inovacije u redovnoj nastavi, izučavanje studije slučaja je zastupljeno i kao vannastavna aktivnost. Rezultat toga je prilika za istaknute studente da se takmiče i ostvaruju uspehe na svetskim takmičenjima u rešavanju poslovne studije slučaja. Kruna uspeha je osnivanje svetskog studentskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja – Belgrade Business International Case Competition (BBICC) u Beogradu 2013. godine. Ove godine se takmičenje BBICC održava osmi put zaredom u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka i studentske menadžment konsalting organizacije – Case Study Club. BBICC će i ove godine ugostiti studentske timove i mentore čak 20 prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola od 29. marta do 4. aprila u Beogradu.

Šta je studija slučaja?

 “Studija slučaja je interaktivna metoda učenja nastala na Unvierzitetu Harvard, a primenjuje se u raznim granama nauke, poput medicine, prava i slično, a mi je konkretno primenjujemo u biznisu. Kako to funkcioniše? Sama studija slučaja predstavlja problem ili izazov jedne organizacije, koja može biti mala organizacija, velika kompanija ili čak nevladina organizacija. Ti izazovi se postavljaju pred studente koji se stavljaju u ulogu donosioca odluke. Oni analiziraju podatke, identifikuju probleme i daju predloge.” – ističe prof. dr Vesna Damnjanović sa FON-a, generalni direktor svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja BBICC i dugogodišnji mentor ove metode učenja na FON-u i u Case Study Club-u.

BBICC je i ove godine rangiran među 10 najboljih takmičenja ovog tipa u celom svetu, po kriterijumima eminentnog Univerziteta u Oklandu, pionira u oblasti studije slučaja. Za vreme BBICC-a 80 studenata sa 20 prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola će provesti nedelju dana u Beogradu i tom prilikom će se takmičiti u rešavanju tri studije slučaja za tri uspešne kompanije.

Učešće na takmičenjima u rešavanju poslovnih studija slučaja je za studente nezaboravno iskustvo, ali i jedinstvena prilika da steknu nova znanja i rešavaju poslovne probleme kompanija što predstavlja odličnu pripremu za budući posao, kao i odličan dodatak njihovom CV-u.

”Definitivno smo svi izuzetno zahvalni, počastvovani i uzbuđeni što smo odneli pobedu na takmičenju. Bile su ovo tri vrlo zahtevne studije slučaja i zato je velika čast osvojiti prvo mesto na tako prestižnom takmičenju kao što je BBICC. ” – istakli su članovi pobedničkog tima prošlogodišnjeg BBICC-a sa Univerziteta Wilfrid Laurier iz Kanade.

Beograd, mesto okupljanja mladih biznis umova iz celog sveta

U aprilu će se takmičiti timovi od po četiri studenta, koji dolaze iz zemalja iz celog sveta kao što su Amerika, Australija, Kanada, Nemačka, Švajcarska, Japan, Tajland…  Sa njima će snage odmeriti i srpski tim, sa Fakulteta organizacionih nauka. Pored rešavanja studija slučaja, odnosno takmičarskog dela BBICC-a, učesnici će imati priliku da upoznaju Beograd i srpsku tradiciju, kulturu i običaje kroz razne društvene i kulturne aktivnosti.

Tri tima koja na takmičenju daju najbolje predloge za rešavanje poslovnih problema kompanija će biti proglašena pobednicima ovogodišnjeg takmičenja, u subotu, 04. aprila 2020. godine.

Uspesi studenata FON-a na međunarodnim takmičenjima

Ideja za osnivanje jednog ovakvog takmičenja u Beogradu proizašla je upravo iz uspeha koje su studenti FON-a postigli u rešavanju poslovnih studija slučaja, u konkurenciji sa najprestižnijim univerzitetima i biznis školama iz celog sveta. Samo neki od uspeha srpskih studenata, pod mentorstvom prof. dr Vesne Damnjanović bili su: prvo mesto u svetu na takmičenju University of Navarra International Case Competition u Pamploni, u Španiji, u martu 2015. godine; prvo mesto na takmičenju BI International Case Competition u Oslu, u Norveškoj, u februaru 2016. godine; prvo mesto na takmičenju McGill Management International Case Competition u Montrealu, u Kanadi, u martu 2016. godine, treće mesto na takmičenju FEP U. Porto International Case Competition u Portu, u Portugalu, u oktobru 2016. godine; finalisti na takmičenju CBS Case Competition u Kopenhagenu, u Danskoj u februaru 2018. godine; prvo mesto na takmičenju Unilever Future Leaders’ League u Londonu, u Velikoj Britaniji, u aprilu 2018. godine; finalisti na takmičenju L’Oréal Brandstorm u Parizu, u Francuskoj u martu 2018. godine, regionalni pobednici na takmičenju Unilever Future Leaders’ League u Bukureštu, u Rumuniji, u februaru 2019. godine i plasman na finale u Londonu; četvrto mesto na takmičenju Central European Case Competition u Budimpešti, u Mađarskoj, u martu 2019. godine; treće mesto na takmičenju HSBC/HKU Asia Pacific Business Case Competition, u Hong Kongu, u junu 2019. godine; drugo mesto na takmičenju Solvers’ Cup, u Budimpešti, u Mađarskoj, u avgustu 2019. godine. Studenti FON-a, osim rezultata na svetskom nivou redovno postižu uspehe na nacionalnom i regionalnom nivou.

Za više informacija posetiti sajt, kao i zvaničnu Facebook stranicu takmičenja.

Važna napomena: BBICC takmičenje je, usled situacije sa virusom COVID-19, otkazano. Čim budu postojale zvanične informacije o novom terminu, bićete obavešteni na našem portalu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.