Kompanije, naročito one sa velikim brojem zaposlenih, često organizuju razne tim bilding aktivnosti ili sportske vikende kako bi motivisali, uticali na izgradnju timskog duha, ali i nagradili svoje zaposlene za postignute ciljeve.

One se mogu odnositi na odlaske na planinu gde je zaposlenima obezbeđeno uživanje u zimskim sportovima i planinskom svežem vazduhu, ili pak na vikend opuštanje u nekom wellness centru, odlazak u neku vinariju na degustaciju vina, i slično.

Koje su to aktivnosti kroz koje se zaposleni na kratko mogu opustiti od stresa i napetosti tokom radnog vremena?  Na uobičajenom danu na poslu? Da li kompanije mogu učiniti nešto za svoje zaposlene i nakon radnog vremena?

[quote_box_right]· Sobe za igru
· Zajednički ručak
· Timski sportovi
· Fitnes[/quote_box_right]

Zaposleni u kompanijama, bilo u manjim ili većim, su najvažniji resurs, a njihovo zadovoljstvo dodatno doprinosi uspešnom obavljanju radnih zadataka.

Kada govorimo o zadovoljstvu zaposlenih, u ovom slučaju ne mislimo prvenstveno na zaradu i redovna primanja (iako su oni jedni od primarnih činilaca), već na aktivnosti koje će im kompanija omogućiti kako bi se osećali motivisano da na što bolji, ali i na što efikasniji način ispunjavaju svoje radne zadatke, istovremeno vodeći računa o zdravlju.

Soba za zaposlene
Soba za igru

S obzirom da danas skoro svaki posao donosi određenu dozu napetosti i stresa, kompanije za svoje zaposlene su osmislile sobe za igru, ili game rooms.

U zavisnosti od strukture zaposlenih, vodeći računa o starosnoj dobi i polu, osmišljavaju se sobe za igru. Sobe za igru zaposlenima u toku radnog vremena pružaju mali predah. U ovim sobama se obično nalaze razne igre, namenjene mlađoj i srednjoj populaciji. Neke od igara su stoni fudbal, stoni tenis, razne vrste video igrica i najnovije konzole, vreće za boks, i sl.

Jedna od aktivnosti za zaposlene tokom radnog vremena može biti i za­jednički ručak. Možda ovaj vid aktivnosti neće pružiti istu dozu oslobađanja od stresa kao što je udaranje u vreću za boks, ali i razgovor sa kolegama u opuštenom okruženju  ima svoje prednosti.

[quote_box_left]Zapamtite!
Zaposleni u kompanijama, bilo u manjim ili većim, su najvažniji resurs.[/quote_box_left]

Ponekad se tokom ovih ručkova može doći do razvoja novih ideja, ali i rešenja određenih problema.

Pored aktivnosti u sklopu kancelarijskog prostora, kompanije svojim zaposlenima mogu obezbediti i razne aktivnosti i nakon radnog vremena.

Za zaposlene se tokom nedelje mogu rezervisati tereni za košarku, fudbal ili pak odbojku. Pored toga što će im obezbediti fizičku aktivnost, ove igre mogu biti ujedno i odlična aktivnost za tim bilding.

Pilates
Pilates

Još jedan primer aktivnosti za zaposlene je i odlazak na kuglanje. Kuglanje kao tim bilding  je pogodno kako za muški ali i za ženski deo kolektiva.
Pored timskih sportova za zaposlene se mogu rezervisati i termini za plivanje ili pak u teretanama.

Za ženski deo tima, koji možda nije baš raspoložen za fudbal ili košarku, mogu se rezervisati termini za pilates, jogu, aerobik, fitnes, zumbu, i sl.

Ukoliko kompanija nije sigurna koje aktivnosti da organizuje za svoje zaposlene, može sprovesti anketu i na osnovu najvećeg broja odgovora odlučiti se za nekoliko aktivnosti.

Ovo su samo neki od primera za aktivnosti koje kompanija može obezbediti svojim zaposlenima. Stalno usavršavanje, redovna primanja, priznanje za dobro obavljen posao su među najvažnijim faktorima motivacije zaposlenih, ali i aktivnosti koje im kompanija obezbedi tokom i van radnog vremena imaju veliki učinak za pozitivnu radnu atmosferu, razvijanje međusobnih odnosa i lojalnosti, kao i efektivno i efikasno ispunjavanje radnih zadataka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.