PROŠLOST I BUDUĆNOST KINEMATOGRAFIJE – 70. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI

Prošlost i budućnost kinematografije

0
6073

Film koji je otvorio 70. filmski festival u Veneciji je „Gravitacija” (Gravity), prikazan van konkurencije, u režiji Alfonsa Kuarona sa Sandrom Bulok i Džordžom Klunijem u glavnim ulogama. Festival je zatvoren projekcijom filma u 3D-formatu „Amazonija” (Amazonia) koji je prikazan van konkurencije u okviru posebnih događaja, a režiju potpisuje Tijeri Ragober.

Međunarodni filmski festival u Veneciji je jedan od najpoznatijih međunarodnih filmskih festivala na svetu, a definitivno je najstariji.

Međunarodni filmski festival u Veneciji je jedan od najprestižnijih filmskih festivala i održava se u okviru Venecijanskog bijenala (italijanski: Biennale di Venezia), a već više od čitavog veka predstavlja i jednu od najprestižnijih kulturnih institucija (osnovan 1895. godine).

Američki režiser Villiam Friedkin dobio je Zlatnog lava za životno delo.

Podeljen je u četiri dela: takmičarski, filmovi van konkurencije, „Horizonti″ i  „Venecija – klasici″.

Festival ima za cilj jačanje svesti i promovisanje različitih aspekata međunarodne kinematografije u svim svojim vidovima: kao umetnost, zabava i kao industrija, a u duhu slobode i međusobnog dijaloga. Festival organizuje i retrospektive i odaje priznanja najvećim ličnostima u prilog boljem razumevanju istorije kinematografije.

 

Filmski festival je ove godine napunio sedamdeset godina. Rođendan je proslavljen na veoma kreativan način.

Po prvi put u istoriji sedme umetnosti jedan festival doživljava jubilej dostojan svakog poštovanja. Proslava rođendana je veoma maštovito urađena zahvaljujući namenskom projektu pod nazivom Venezia 70 – Future Reloaded.

Poziv da uveliča proslavu prihvatilo je 70 filmskih reditelja iz celog sveta, veliki majstori, dobro poznati režiseri, kao i mladi reditelji priznatog talenta. Svi oni su učestvovali na Filmskom festivalu u Veneciji barem jednom u proteklih dvadeset godina. Povodom rođendana, svi oni su napravili po kratki film u trajanju od 60 do 90 sekundi, uz potpunu kreativnu slobodu.

Svi ovi filmovi su prikazani u toku festivala, u kombinaciji sa četrdeset isečaka iz istorijskih filmskih žurnala koji su odabrani i restaurisani u filmskoj arhivi Istituto Luce. Na taj način je Future Reloaded okupio na jednom mestu i prošlost i budućnost kinematografije.

 

Prikazan je veliki broj premijera, a dodeljeno je i puno prestižnih nagrada.

33 nacije učesnice su predstavile filmove u zvaničnoj selekciji.

U zvaničnoj selekciji je prikazano 55 novih dugometražnih filmova, od toga 53 svetske premijere i 2 međunarodne. Najprestižnija nagrada, Zlatni lav, dodeljena je italijanskom dokumentarnom filmu „Sveti prsten″ (Sacro GRA) Đanfranka Rosija. Sledi Srebrni lav koji je dodeljen Aleksandrosu Avranasu za film „Gospođica Nasilje″ (Miss Violence), dok je Veliku nagradu žirija dobio film „Psi lutalice″ (Stray Dogs) u režiji Caj Ming-lianga. Temis Panu je najbolji glumac, a Elena Kota najbolja glumica.

 

Nova poslovna platforma za profesionalne radnike u kinematografiji – Venice Film Market.

Venice Film Market je nova poslovna platforma namenjena profesionalnim radnicima u kinematografiji koji prisustvuju festivalu.

U ponudi je „Klub industrije″ (Industry Club), novo ekskluzivno sastajalište producenata, kupaca i prodavaca; „Digitalna video biblioteka″(Digital Video Library) koja učesnicima omogućava gledanje filmova iz zvanične selekcije festivala, kao i naslove predate preko Filmskog tržišta u Veneciji; „Poslovni centar industrije″ (Industry Business Centre) sa informacionim pultom, internet pozicijama i bežičnim internetom i „Prostor za izložbe i događaje″ (Exhibition & Event Area), posebna lokacija sa štandovima, kutkom za upoznavanje i zasebnom prostorijom za domaće i strane panele.

 

Povećanje broja mesta za posetioce.

 

Ove godine je renoviran prostor za novinare i nekoliko osnovnih tehničkih sistema.

Broj prikazanih filmova – 3.470 (1.534 dugometražnih filmova i 1.936 kratkih filmova)

Izgrađen je novi bioskop od 150 mesta u „Kazinu″ (Casinò). Grad Venecija je, pored toga, izdvojio iznos od 6 miliona evra namenjen kompletnom renoviranju „Sale Darsena″ (Sala Darsena). Radovi na projektovanju su u završnoj fazi, dok izgradnja počinje u novembru, a prostor će biti spreman za 71. Međunarodni filmski festival u Veneciji.

Ukratko, kapaciteti za sedenje su povećani ove godine na oko 4.950 mesta, a dostići će 5.100 sledeće godine (zahvaljujući renoviranju Sale Darsena), što je još bliže cilju od 5.500 mesta, koji se može postići renoviranjem Kazina.

S.G.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.