62. Godišnji kongres Nemačkog turističkog udruženja – ODLIČNA PRILIKA ZA TURIZAM CRNE GORE I NEMAČKE

0
3511
Sveti Stefan

Mr Jürgen Büchy, DRV PresidentOvogodišnji kongres će pružiti izvanrednu priliku da se ostvare kontakti sa donosiocima odluka u turističkoj industriji Crne Gore, proširi paleta usluga za nemačke turiste i da se Nemačkoj približi turistička ponuda Crne Gore.

Da bismo predstavili predstojeći kongres imali smo čast da porazgovaramo sa g-dinom Jirgenom Bihijem, predsednikom DRV.

1. Ove godine se održava 62. kongres DRV (Deutscher ReiseVerband). Koji su glavni uslovi koje destinacija treba da zadovolji kako bi bila domaćin ovog kongresa?

Različite destinacije se svake godine prijavljuju za domaćina godišnjeg kongresa DRV. Presudni faktori u procesu odlučivanja obuhvataju dovoljan broj letova (lak pristup sa centralnih aerodroma u Nemačkoj), samu lokaciju (da li je turistički privlačna, da li ima potencijala za atraktivne večernje događaje sa do 1.000 zvanica, kao i da li je dobra polazna tačka za skupove pre i posle događaja), kapacitet kongresnog centra i odabir hotela visokog kvaliteta. Takođe je važno da potencijalni kandidati već imaju iskustva u organizovanju događaja tako velikih razmera.

Godišnji kongres pruža savršen osnov i priliku za povezivanje sa donosiocima odluka i za uspostavljanje novih kontakata u okviru turističke industrije Nemačke. Odlična je prilika za predstavljanje zemlje domaćina kroz radionice, svečane večere i zabave, hotele, transfere, ekskurzije i ture pre i posle događaja.

2. Svake godine je neka druga destinacija domaćin kongresa. Sveti StefanMožete li nam reći koji su glavni razlozi da se odlučite za Budvu i Crnu Goru kao domaćina?

Odbor direktora Nemačkog turističkog udruženja se odlučio za Budvu i Crnu Goru kao dobro mesto za godišnji kongres iz nekoliko razloga. Jedan od bitnih aspekata koji je prevagnuo u korist Crne Gore kao domaćina jeste sposobnost zemlje da organizuje posebne čarter letove kako bi učesnici iz cele Nemačke mogli lako da doputuju sa jednog od glavnih aerodroma u Nemačkoj. Bili su u mogućnosti i da ponude spektar različitih hotelskih smeštaja različitog kvaliteta i raspona cena, kao i kongresni centar i različite lokacije gde bismo smestili do 1.000 ljudi.

Od 2006. godine je Crna Gora nezavisna, a turizam joj je najznačajnija grana. Godine 2010., 25.381 gost iz Nemačke je posetio ovu zemlju na obali Jadrana. Već je 2011. godine oko 35.000 Nemaca posetilo Crnu Goru, koja generiše preko jedne petine budžetskih prihoda iz turizma. Čak jedna od pet osoba radi u lokalnoj turističkoj industriji, pri čemu ovaj trend beleži rast.

Kao značajan partner industrije turizma Crne Gore, želimo da pomognemo i bolje predstavimo prirodne i kulturne znamenitosti Crne Gore Nemačkoj. Zato sa nestrpljenjem iščekujemo posetu regionu Budve i ovogodišnji kongres. Veoma cenimo poziv zvaničnika turističke organizacije Crne Gore.

Njeguska trpezaCrna Gora ima puno toga da ponudi: gotovo 300 km obale, masivne planine sa vrhovima preko 2.500 m, 6.000 km dugu mrežu staza za pešačenje i biciklizam, kao i pet nacionalnih parkova. Kod razvoja zemlje, zvaničnici turističke organizacije Crne Gore pridaju značaj održivosti. Očuvanje prirode i održivi razvoj imaju ustavni status od 1991. godine. Nacionalna strategija održivog razvoja, zakoni o zaštiti životne sredine i glavni turistički plan – barem do 2020. godine – definišu konkretne ciljeve. Crna Gora dobija podršku od nekoliko zemalja i organizacija kao što je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

3. Šta će Godišnji kongres 2012 doneti Crnoj Gori, a šta učesnicima iz Nemačke?

Program trodnevne konferencije će biti zanimljiv i uzbudljiv sa dosta prezentacija, govora, diskusija i radionica. Pored toga, svi učesnici će dobiti pregled najistaknutijih turističkih sadržaja zemlje. Tri radionice sa ekskurzijama do glavnih atrakcija u zemlji će kompletirati kongresni Fiebigprogram.

Iz iskustva možemo reći da broj nemačkih turista u predmetnim državama domaćinima ima tendenciju rasta nakon održavanja našeg godišnjeg kongresa. Razlog tome jeste ogromna medijska pažnja pre, za vreme i posle kongresa koja se pridaje regionu i zemlji gde se održava kongres. Godišnji kongres DRV prati oko 30 novinara iz Nemačke, a i veliki broj lokalnih medija je prisutan na kongresu koji izveštavaju za nacionalne i regionalne novine, TV i radio stanice. Zato jedan takav veliki događaj predstavlja izvanrednu priliku za promociju destinacije, njenih atrakcija, potencijala i budućih planova za tržište turizma.

4. Po Vašem mišljenju koji je stepen razvoja turizma u regionu jugoistočne Evrope, a posebno u oblasti kongresne industrije?

Sa našeg stanovišta ima još potencijala za segment odmora, kao i za kongresni turizam u celom regionu. Sa druge strane svedoci smo rastućeg potencijala za investiranje u infrastrukturu u cilju povećanja hotelskih kapaciteta i unapređenja kongresnih objekata, na primer.

S.G.

Svake godine, domaćin kongresa je neka druga zemlja: 2006. – Tenerifi, 2007. – Turska, 2008. – Budimpešta, 2009. – Egipat, 2010. – Maroko, 2011. – Južna Koreja, 2012. – Crna Gora.

Za crnogorski turizam je kongres Njemačkog turističkog udruženja (DRV) do sada svakako najznačajniji skup, čiji će se pozitivni efekti osjećati zadugo nakon samog održavanja kongresa.

Kongres DRV-a, koje kao krovno turističko udruženje broji nekoliko hiljada najvećih njemačkih kompanija, okupiće oko 1.000 predstavnika turoperatora i agencija sa ovog tržišta, avio kompanije, osiguravajuća društva i značajan broj medija. DRV okuplja najveće njemačke kompanije kao što su „Lufthansa“, „Deutsche Bahn“, „Tui“, „Thomas Cook“, „Air Berlin“,  „Dertour“ itd. Oko 80% ukupnog turističkog prometa sa njemačkog tržišta se realizuje preko članica ovog udruženja. Njemačko emitivno turističko tržište je jedno od svjetski najznačajnijih sa preko 60 miliona putovanja tokom godine.

Smatramo da će navedeni kongres značajno uticati na promociju crnogorskog turističkog proizvoda na njemačkom tržištu, a i šire. Pored navedenog, značajno je napomenuti da će predstavnici crnogorskih ugostiteljskih i turističkih preduzeća imati priliku da se upoznaju i razmjene kontakte sa najznačajnijim predstavnicima njemačke turističke privrede. Takođe, ovo će biti prilika da se kako na državnom tako i na lokalnom nivou, preduzmu sve neophodne aktivnosti i ulože maksimalni napori kako bi se naša zemlja adekvatno pozicionirala na ovom značajnom emitivnom tržištu.

Danica Ćeranić, direktorka Montenegro Convention Bureau

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.