40. međunarodna EDTNA/ERCA konferencija u Ljubljani

0
1836

Od svog osnivanja, 1971. godine,  udruženje je preraslo u jedan od najvažnijih evropskih foruma za razmenu informacija i iskustava za sve članove tima za negu bubrežnih bolesnika koji leče pacijente koji pate od otkazivanja bubrega.
EDTNA/ERCA je multidisciplinarna organizacija individualnih članova. Članstvo u udruženju je otvoreno za medicinske sestre, tehničare, socijalne radnike, dijetetičare, menadžere jedinica, koordinatore transplantacija, i sve druge profesionalce koji rade sa bubrežnim pacijentima.

EDTNA/ERCA ima 3000 članova iz 65 zemalja.

Svake godine, od 1972. godine, EDTNA/ERCA organizuje Međunarodnu konferenciju koja okuplja oko 3000 delegata i više od 40 izlagača.

Proslava 40 godina objedinjavanja medicinske nege, nauke, inženjeringa i obrazovanja u EDTNA/ERCA radi unapređenja brige o pacijentima bila je u fokusu ovogodišnje konferencije, kao posebna godišnjica i priznavanje velikih dostignuća udruženja. Tema konferencije ,,Poboljšanje zdravlja i kvalitet nege’’ naglasila je vrednost neprekidne edukacije i napretka postignutog u poslednjih 40 godina za najbolju multidisciplinarnu kliničku praksu i profesionalni razvoj svih radnika u nezi bubrežnih bolesnika.

Prethodno održane konferencije su bile u sledećim gradovima: Dablin – 2010. god., Hamburg – 2009. god., Prag – 2008. god., Firenca – 2007. god., Madrid – 2006. god., Beč – 2005. god., Ženeva – 2004. god., Birmingem – 2003. god., Hag – 2002. god., Nica – 2001. god., Lisabon 2000. god., itd.

Konferencija 2011. godine je prvi put održana u nekoj od zemalja regiona Jugoistočne Evrope. Domaćin je bila Ljubljana, glavni grad Slovenije, u periodu od 10. do 13. septembra 2011. god. Konferencija je održana u ljubljanskom Kongresnom centru Cankarjev Dom (CD), prostoru koji poseduje sve pogodnosti poput sala, tehnologije, izložbenog prostora i pristupa prelepom gradu Ljubljani.
Tom prilikom, imali smo čast da razgovaramo sa g-đom Majom Vidergar iz Cankarjevog doma i g-đom Mirjanom Čalić, predsedavajućom lokalnog organizacionog komiteta.

1. Ljubljana je bila prvi grad iz regiona Jugoistočne Evrope koji je bio domaćin Međunarodne konferencije EDTNA/ERCA. Koliko je bilo teško dobiti organizaciju ove konferencije u vašoj zemlji?
Da, bilo je vrlo teško. Cankarjev dom, najveći kongresni prostor u Ljubljani, pobedio je između 3 finalne destinacije. To je kompliment našem stručnom radu na polju dijalize i transplantacije, i višegodišnjem iskustvu.

2. Koliko učesnika je prisustvovalo na konferenciji i iz kojih zemalja?
Ugostili smo 43 zemlje i oko 1500 učesnika.

3. Postoji li neka PCO agencija koja je podržala organizacioni aspekat konferencije? Ako postoji, da li je to PCO iz Praga ili lokalna iz Slovenije?

Udruženje EDTNA/ERCA ima sopstveni PCO – Czech-In. Međutim, iz našeg iskustva se pokazalo kao je bitno imati i lokalnog operatera. Stoga su uključeni Slovenački i Ljubljanski kongresni biro kao i Cankarjev dom, Kulturni i kongresni centar Ljubljane, koji nije samo prostor za dešavanja već posluje i kao in-house PCO.

M.Š.

SHARE
Prethodni tekstTim bilding igre „za probijanje leda”
Sledeći tekstTREĆI MEĐUNARODNI KONGRES O RURALNOM TURIZMU „Ruralni turizam – pokretač održivog razvoja”
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.