21. KONGRES EVROPSKOG UDRUŽENJA ZA KRANIO-MAKSILO-FACIJALNU HIRURGIJU (EACMFS)

Prof. Mišo Virag, MD, PhD, FRCS, predsednik EACMFS (2010-2012)

0
4058
EACMFS-2012_01

Prof. Mišo Virag, MD, PhD, FRCS, predsednik EACMFS (2010-2012)EACMFS je osnovan 1970. godine od strane grupe inovativnih evropskih hirurga, koji su želeli da unaprede specijalizaciju. Udruženje je postalo najistaknutija i visoko cenjena profesionalna grupa za specijalizaciju u Evropi i ima visok profil u drugim delovima sveta. EACMFS organizuje naučni kongres, na svake dve godine, a pod okriljem Predsednika ovog udruženja.

Kongres je 2010. godine održan u Brižu u Belgiji, a domaćin ovogodišnjeg kongresa, EACMFS 2012, bio je Dubrovnik u Hrvatskoj. Domaćin sledećeg kongresa, 2014. godine, biće Prag, glavni i najveći grad Republike Češke.

Nakon završenog EACMFS 2012, Prof. Mišo Virag, MD, PhD, FRCS, predsednik EACMFS (2010-2012) je odvojio vreme da nam kaže nešto više o ovom Kongresu i njegovoj organizaciji.

1.  Ove godine održan je 21. po redu EACMFS kongres. Možete li nam reći nešto više o samom kongresu?

Kongres evropskog udruženja za kranio-maksilo-facijalnu kirurgiju (EACMFS) održava se svake dvije godine. Tradicionalno na kongresu sudjeluju maksilofacijalni kirurzi, ali također i oralni kirurzi te kirurzi svih graničnih područja kao što su: plastična kirurgija, otorinolaringologija, neurokirurgija. Učesnici su iz svih zemalja u Europi, ali i iz čitavog svijeta. Zbog navedenog je Kongres EACMFS najvažniji i najveći stručni skup iz područja maksilofacijalne kirurgije.

2. Hrvatska i grad Dubrovnik su prvi put domaćini EACMFS kongresa. Koliko je bilo teško dobiti kandidaturu i organizaciju EACMFS-2012_01ovako značajnog kongresa?

Prvi kongres održan je prije 40 godina u Ljubljani, a nakon toga svi ostali kongresi bili su u zapadnoj Europi. Razlog da je prvi kongres održan u Ljubljani nije geografska lokacija već autoritet predsjednika u to vrijeme, a to je bio Profesor Čelesnik.

Šest godina prije kongresa Savjet (Council) EACMFS u kojem su predstavnici svih nacionalnih društava bira predsjednika kojeg kandidira nacionalno društvo, a predlaže Upravni odbor (Executive Committee). Izabrani predsjednik tada predlaže mjesto održavanja kongresa. Dakle, ne kandidira se mjesto već predsjednik društva. Izbor Dubrovnika kao mjesta za održavanje kongresa nametnuo se sam. Kongresni centar kompleksa Valamar jedini je ispunjavao uvjete za skup na kojem smo očekivali preko 1.000 učesnika: plenarnu dvoranu sa 1.000 mjesta, četiri dvorane sa po 250 mjesta za tematske sjednice, smještaj u neposrednoj blizini.

EACMFS-2012_023. Koliko učesnika je prisustvovalo kongresu i iz kojih zemalja?

Na kongresu je bilo 1.400 učesnika iz 64 zemlje. Broj učesnika ovisi o stručnom i znanstvenom programu odnosno o ugledu ključnih predavača i učesnika panela koji su sastavni dio programa, ali sigurno je da je značajnu ulogu imala i izuzetno privlačna lokacija – grad Dubrovnik. Učesnici su imali prilike posjetiti stari grad i turistički, a dijelovi  kongresa kao što je svečano otvorenje i večera uključeni su u jezgru grada. U stručnom dijelu izuzetnu pažnju imali su paneli organizirani sa vrhunskim stručnjacima iz pojedinih područja, a vrhunac je bila sjednica na kojoj su sudjelovali predstavnici timova sa iskustvom u transplantaciji lica, zahvatu koji je do sada izveden samo 26 puta.

4. Koja PCO agencija je bila zadužena za ovaj događaj i koje sve aspekte organizacije je ona pokrivala?

Za organizaciju skupa bila je zadužena agencija 361° pod vodstvom Darije Papo. Ekipa iz 361° vodila je sve organizacijske aspekte skupa osim stručne korespondencije. Dakle bili su zaduženi za organizaciju smještaja, oglašavanja, web stranice, prijave i registracije, pripreme kongresnog centra za kongres, putovanja pozvanih predavača, produkciju svečanog otvaranja i društveni program. Sudeći prema odjeku nakon Kongresa učesnici su bili EACMFS-2012_03izuzetno zadovoljni organizacijom i domaćinima čemu je osim PCO-a doprinjelo i izuzetno dobro mjesto održavanja kongresa koje je omogućavalo sve aktivnosti na jednom mjestu (walking distance).

5. Koliko je, po Vašem mišljenju, organizacija ovako velikog kongresa doprinela unapređenju maksilofacijalne hirurgije u Hrvatskoj i regionu?

Sigurno je da dovođenje vrhunskih stručnjaka daje najbolji uvid u razvoj i najnovija dostignuća struke. Također, kongres je omogućio i prezentaciju rada stručnjaka iz čitave regije te nametnuo usporedbu sa svijetom. Nažalost, dijelom zbog visoke kotizacije, broj učesnika iz regije bio je manji nego što je mogao biti.

S.G.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.