20. EVROPSKI KONGRES PEDIJATRIJSKE REUMATOLOGIJE – PReS 2013

Prof. Alberto Martini, predsednik PReS-a

0
5156
PReS 2013

PReS 2013PReS je evropsko naučno udruženje zdravstvenih radnika koji se bave pedijatrijskom reumatologijom. Godišnji kongres Evropskog udruženja pedijatrijske reumatologije (PReS) postao je najveća međunarodna konferencija pedijatrijskih reumatologa na kojoj se predstavljaju najnovija otkrića i pomaci u svim oblastima vezanim za pedijatrijsku reumatologiju.

Zvaničnom programu Kongresa PReS 2013 prethodiće interaktivni Sastanak mladih istraživača (Young Investigators Meeting – YIM) na kome će mladi naučnici imati priliku da predstave svoj rad i druže se u prijateljskoj atmosferi sa kolegama iz čitavog sveta.

Kongres  2011. godine u Brižu okupio je više od 870 učesnika, a naredni kongres, 2012. godine u Berlinu, takođe je zabeležio izvanrednu posećenost.

Prof. Alberto Martini, President of PReSU očekivanju PReS-a 2013, imali smo čast da razgovaramo sa profesorom Albertom Martinijem, predsednikom PReS-a.

1. Kongres PReS je godišnji kongres pedijatrijskih reumatologa. Šta se može očekivati od ovogodišnjeg kongresa?

Jedan čitav dan biće posvećen sistemskom lupusu eritematozusu kod dece, koji se javlja u detinjstvu, kao i antifosfolipidnom sindromu. Glavne teme biće i autoinflamatorne bolesti, biološke terapije i ishodi pedijatrijskih reumatskih oboljenja, translacionalna istraživanja i vakcinacija kod reumatskih oboljenja. Očekujemo prisustvo oko hiljadu delegata.

2. Domaćin ove godine biće Ljubljana.  Zašto ste baš izabrali Sloveniju i njen glavni grad?Ljubljana

Zahvaljujući njenoj poziciji u centralnom delu Evrope, u Ljubljanu se lako može doputovati iz svih evropskih zemalja, a posebno iz zemalja Balkana.

3. Prethodnih godina, zemlje domaćini bili su, između ostalih, Belgija i Nemačka. Naredni kongres, PReS 2014, biće održan u regionu Jugoistočne Evrope, u Srbiji. Koji je glavni razlog što ste fokusirani na ovaj region?

Udruženje želi da deo svojih aktivnosti posveti prenošenju lekarima iz istočne Evrope znanja o pedijatrijskim reumatskim oboljenjima, kako bi se podstakao razvoj pedijatrijske reumatologije, imajući u vidu sve veće potrebe tog važnog evropskog regiona.

„Jedan od najvećih izazova u organizaciji svih medicinskih kongresa u ovom trenutku je da obezbedimo podršku industrije u skladu sa prethodno postavljenim ciljevima. S tim u vezi, naučni sadržaj kongresnih sesija postaje još značajniji. Kako bi obezbedili da učesnici prisustvuju kongresima, ma gde se oni održavali, sesije i pozvani govornici moraju biti najvišeg kvaliteta. Taj izazov je zadatak za Naučni komitet kongresa koji sastavlja program.“

Organizator kongresa PReS 2013
MCI SUISSE

S.G.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.