[quote_box_center]Trke kamila su postale popularan sport u mnogim zemljama: Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Bahreinu, Jordanu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu, Australiji i Mongoliji. Profesionalne trke kamila podrazumevaju klađenje sa mnogo novca, a takođe su i neobična turistička atrakcija. Najpoznatija i najzanimljivija trka kamila, Camel Kup, održava se svake godine u julu u Australiji. [/quote_box_center]

Kraljica pustinje – Kamila

Kamile su veoma mudre životinje, iznenađujuće brzi pustinjski divovi. Mogu da trče i 65 km/h na kratke staze, a brzinu od 40 km/h mogu da održavaju i sat vremena.

1Interesantno je da svi pitaju da li je ono što kamile skladište u grbama – voda?

Ne, to je masnoća. Kamile mogu da provedu dane ili nedelje sa malo ili nimalo vode i hrane.
Zato, kada piju, mogu da unesu neverovatne količine vode. Naime, veoma žedna kamila može da popije preko 200 litara vode dnevno.

Kamile imaju tri kapka. Dva imaju trepavice koje štite oči od peska, dok je treći veoma tanak i služi im kao svojevrsni brisač vetrobranskih stakala, jer im na sličan način briše pesak sa očiju. Tokom peščane oluje ili vetrovitog dana, one zatvaraju taj kapak, ali i dalje mogu da vide kuda idu.

Kamile nazivaju „brodovima u pustinji“. One najčešće koračaju, ali kada moraju da idu brže, one galopiraju ili kaskaju. Kas je koračanje tokom kog se obe noge jedne strane podižu i spuštaju istovremeno.

Ovakav hod proizvodi njihanje, tako da pojedini jahači dobiju „morsku bolest“.

Kamila
Kamila

Džokeji

Isprva, džokeji za kamile su bila mala deca, dečaci uzrasta od oko četiri godine. Mnoga deca su dobijala teške povrede prilikom pada sa kamila.

Ukoliko bi pali i kamila i džokej, kamila bi prva dobila pomoć, jer se smatralo da je vrednija.

Još veći problemi su bili izgladnjavanje dece do smrti, jer je trebalo da budu što lakši, prebijanje i teranje na 18-časovni rad, zatim kidnapovanje i trgovina decom, naročito decom iz siromašnih porodica.

2Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su 2002. godine prvi zabranili da deca starosti ispod 15 godina učestvuju na trkama kamila. Ubrzo nakon toga, razvijen je robot džokej.

Roboti se dizajniraju tako da liče na ljude i imaju ljudske karakteristike, kao što su lice nalik na lice lutke, naočare, šeširi, trkačka odeća, čak i parfemi koje tradicionalno koriste ljudi džokeji. Njima daljinski upravljaju operatori koji se voze pored trkačke staze.

Prva uspešna zvanična trka sa robotima džokejima održana je u Kataru 2005. godine.

Trke širom sveta

Odabrane kamile se, od rođenja, odgajaju posebno za trke, uz pomoć pažljivo kontrolisanih metoda odgoja, treninga i ishrane.

U UAE se, tako, koriste sofisticirane metode treniranja, kao što su trčanje na traci i plivanje u bazenu, kako bi se kamile što bolje pripremile za takmičenje.

Osim u UAE, koji su bliskoistočni centar trka kamila, i u drugim zemljama se primenjuju posvećeni načini treniranja kamila.3

Pravila trka se razlikuju od zemlje do zemlje. Ipak, nešto je svima zajedničko – okupljaju učesnike iz celog sveta, veoma su zabavne i podrazumevaju velike novčane nagrade.

Camel Kup, Australija

Camel Kup je najpoznatiji godišnji festival trka kamila, i održava se u Australiji svake 2. subote u julu mesecu.

Događaj se odvija u Blatherskite parku, delu Central Australian Show Society terena. Organizovan je od strane Alice Springs Lions kluba i Apex kluba Centralne Australije.

Kamila
Kamila

Prva trka kamila je održana 1970. godine kao opklada dva prijatelja, a nakon toga se ispostavilo da su trke toliko popularne da su se počele planirati kao godišnji događaj.

Danas, Alice Springs-ov Leseter Camel Kup je zadivljujuća trka, porodični događaj, ali i događaj za prikupljanje finansijskih sredstava.

Poznat je po harizmatičnim kamilama, kao i po hrabrim i zabavnim jahačima. Između trka je organizovano mnogo dešavanja.

Trke se upotpunjuju karnevalskom atmosferom – tu su trbušne plesačice, trke rikši, trke iz hobija „Kids Camel Capers“, vožnje, izazovi Mr i Miss Camel Kupa, štandovi sa hranom i barovi.

Sve što preostane tokom dana, distribuira se lokalnim humanitarnim organizacijama putem društvene bespovratne pomoći.

[quote_box_center]

Noel Fulerton – „Camel Man“

Noel Fullerton je rođen 1934. god. u Adelongu, Temora, Novi Južni Vels. Ima osmoro dece, 32 unučeta i 7 praunučića, tako da ga zovu patrijarhom porodice Fulerton.
Noel se takođe smatra i dedom industrije kamila u Australiji. Uključen je u Camel Kup od samog osnivanja. Noel Fulerton je sada legenda, „Camel Man“, čije su znanje i stručnost učinili Lions klubove Alice Springs Camel Kupa vrhunskim događajem u oblasti trka kamila. On se povukao iz sveta trka, ali tradicija i dalje živi.[/quote_box_center]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.