Tivat želi da postane „zelenaʺ destinacija

0
696
Photo: www.commons.wikimedia.org

Ova godina gradu Tivtu u Crnoj Gori može doneti dosta toga dobrog. Naime, predviđenom strategijom razvoja turizma u opštini Tivat do 2024. godine, cilj je njegovo pozicioniranje kao turističke destinacije sa ponudom preko cele godine kao i očuvanje posebnih i jedinstvenih obeležja.

Već u junu se krenulo sa obavljanjem prvih potrebnih analiza i pravljenjem planova kako bi nakon celog tog procesa Tivat dobio mogućnost da dobije sertfikat Green Destinations. U realizaciju će se uključiti javni i privatni sektor, lokalna privreda i zajednica kao i investitori, a celim procesom će upravljati TO Tivat.

Šta je Green Destinations?

Green Destinations je neprofitna fondacija za održivi razvoj destinacija i predstavlja globalno partnerstvo predstavnika, stručnih organizacija i akademskih institucija. Glavni fokus fondacije je korist zajednice „zelenihʺ destinacija – njenih predstavnika i zainteresovanih strana da svoje destinacije učine boljim i održivijim. Da bi destinacija dobila sertifikat fondacije, potrebno je da se steknu „zeleniʺ uslovi za tako nešto, a neutralni međunarodni stručnjaci vrše procene procesa. Uz to, fondacija nudi podršku za vreme tog perioda, a sve to sa aktivnim uključivanjem lokalne zajednice i poslovnog sektora. Green Destinations ili Quality Coast sertifikat nudi prepoznatljivost i vidljivost destinacije na tržištu, a turistima pruža informacije o čistim, zelenim i odgovornim destinacijama.

Ceo program uključuje šest delova:

  • Upravljanje samom destinacijom
  • Priroda i okolina
  • Životna sredina i klimatski uslovi
  • Tradicija i kultura
  • Blagostanje društva
  • Poslovanje i ugostiteljska industrija
Photo: www.greendestinations.org

Ulazak u Green Destinations nudi veliki broj pogodnosti i prednosti destinaciji kojoj je dodeljena. Svi članovi dobijaju nezavisnu procenu destinacije, posebno kreirane predloge za poboljšanje turizma uz „zelena rešenja”, nagrade i priznanja za primere dobre prakse koji se sprovedu. Uz to, besplatno se povezuju sa globalnom zajednicom svih destinacija koje svoje poslovanje temelje na održivom turizmu, a svake godine se okupljaju na prestižnom međunarodnom događaju po imenu Global Green Destinations Days gde se razmenjuju primeri dobre prakse i izlažu ideje kako dostići što više održivih ciljeva.

U našem regionu Slovenija je idalje zemlja koja najuspešnije radi i sprovodi ovu vrstu mera, a nadamo se da će i Tivat krenuti u istom smeru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.