Rezultati najnovijih istraživanja biće predstavljeni u Beogradu

0
3643
Heart health

See you HF2012Kongres srčane insuficijencije 2012 koji će se održati u Beogradu, u Srbiji,od 19. do 22. maja 2012. godine, biće pod organizacijom ne samo Asocijacije za srčanu insuficijenciju pri Evropskom društvu kardiologa (HFA pri ESC), već i u saradnji sa Evropskom sekcijom Međunarodnog društva za istraživanja bolesti srca i Evropskog društva kardiologa – radne grupe za funkciju miokarda.

Cilj zajedničkog naučnog odbora jeste da se organizuje jedan uzbudljivi forum i za lekare na klinikama i za naučne radnike koji bi predstavili, saslušali, razmenili i razmatrali rezultate najnovijih istraživanja i kliničke nalaze o srčanoj insuficijenciji.

Integrisanje farmakologije i tehnologije u eri personalizovanog upravljanja srčanom insuficijencijom biće tematska okosnica programa (uključujući i upravljanje komorbidnostima, modelima rizika, sistemima za podršku odlučivanju i ćelijskom terapijom), uz tumačenje i primenu najnovijih rezultata kliničkih ispitivanja u centru dešavanja.

Na osnovu povratne informacije učesnika sa prethodnih susreta, ove teme će obraditi u seriji raznovrsnih formata kolege iz različitih zemalja. U očekivanju Kongresa srčane insuficijencije 2012, imali smo čast da razgovaramo sa prof. Pjotrom Ponikovskim – predsednikom Asocijacije za srčanu insuficijenciju i prof. Petrom Seferovićem – predsedavajućim naučnog dela programa Srčane insuficijencije 2012.

Prof. Piotr Ponikowskiprof. Pjotr Ponikovski

predsednik Asocijacije za srčanu insuficijenciju

1. Kongres srčane insuficijencije kao susret na godišnjem nivou se dokazao kao važan evropski događaj sa preko 3.000 učesnika svake godine. Šta očekujete od kongresa u Beogradu?

Godišnji kongres HFA je zapravo već mnogo godina naš vodeći i najznačajniji susret. Uspevamo svake godine da privučemo više od 3.000 medicinskih radnika koji su zainteresovani za oblast srčane insuficijencije kako bismo se okupili i razmotrili sve aspekte u vezi sa sveobuhvatnim upravljanjem srčanom insuficijencijom u svakodnevnoj kliničkoj praksi i predstavili rezultate tekućih istraživanja u ovoj oblasti.

Ove godine nastavljamo sa tradicijom i predstavićemo najnoviji praktični pristup pacijentima koji boluju od srčane insuficijencije, a koji je namenjen kardiolozima, lekarima opšte prakse i medicinskim sestrama.

Da bismo učinili kongres još privlačnijim, imaćemo premijerno predstavljanje novih smernica ESC za upravljanje srčanom insuficijencijom. Iskoristićemo ovu priliku i da predstavimo nove rezultate sveobuhvatnih kliničkih ispitivanja, koja će imati nesumnjivi uticaj na kliničku praksu. Pored toga, ove godine će biti održan i zajednički susret sa Međunarodnim društvom za istraživanja bolesti srca i Evropskim društvom kardiologa – random grupom za funkciju miokarda. Na taj način će se formirati jedinstvena platforma za istraživače na klinikama, translacione i bazne naučnike koji će zajedno sesti i razmotriti najprivlačnije istraživačke ideje. Na kraju, ali ne najmanje važno, potrebno je pomenuti i inicijativu prof. Petra Seferovića, ko-predsedavajućeg ovog susreta. Njegov predlog je da se napravi posebna lista na domaćem jeziku sa nekoliko prezentacija koje detaljno sumiraju praktične aspekte upravljanja srčanom insuficijencijom i pružaju mogućnost za razmatranje svih teških i kontroverznih pitanja.

2. Kongres srčane insuficijencije 2012 predstavljaće značajan događaj za Srbiju i njenu kardiologiju. Možete li nam reći razloge zbog čega ste izabrali Beograd za domaćina?

Cela ideja koju odbor HFA želi da prati jeste da organizuje naš vodeći događaj svake godine u drugoj zemlji, što je uvek dobra prilika da se privuku i domaćini i da se predstave aspekti srčane insuficijencije domaćim društvima kardiologa. Ovog puta se selimo u Beograd jer smo čvrsto uvereni da Srbija u potpunosti zaslužuje da vodi ovaj susret. Svedoci smo ubrzanog razvoja u kardiovaskularnom zdravstvu u region Balkana i moram da kažem da mi je žao što do sada nismo održali nijedan kongres u tom delu.

Pored toga, Beograd je simpatičan i privlačan grad koji bi toplo dočekao naše okupljanje. Ono što je još od suštinske važnosti jeste da imamo pravog domaćeg šampiona u Beogradu, prof. Petra Seferovića koji je član našeg odbora HFA i koji je dokazao svoju potpunu posvećenost ovom susretu i ne sumnjam da je to garant uspeha.

Prof. Petar SeferovicProf. Petar Seferović

predsedavajući naučnog dela programa Srčane insuficijencije 2012

1. Glavna tema ovogodišnjeg kongresa jeste „Lečenje srčane insuficijencije: integrisanje farmakologije i teh­nologije“. Možete li nam reći nešto više o ovoj temi?

Ključno pitanje u prevenciji i lečenju srčane insuficijencije jeste pravovremena dijagnoza. Drago nam je što možemo da objavimo da će nove Smernice za dijagnozu i lečenje srčane insuficijencije 2012 biti po prvi put predstavljene na susretu u Beogradu. Ove smernice pružaju integraciju novih modaliteta lečenja i terapijskih uređaja u okviru prethodno definisanog algoritma srčane insufucijencije.

Novi modaliteti lečenja, a naročito aldosteron antagonisti i modifikatori srčanog ritma, pružiće superiornu kontrolu simptoma i dugoročno preživljavanje. Kombinacijom optimalne medicinske terapije i uređaja opisanih u smernicama, kardiolozi će dobiti veće mogućnosti za uspešnu kontrolu progresije srčane insufucijencije.

2. Opšte je poznata činjenica da je kardiologija grana medicine koja se najbrže razvija. Koje su to poslednje novine u lečenju srčane insuficijencije koje će biti predstavljene na kongresu?

U poslednje vreme smo svedoci uvođenja novih lekova i uređaja u domenu srčane insuficijencije.

Definisani su novi entiteti, npr. Srčana insuficijencija sa očuvanom Heart healthejekcijskom frakcijom, kao i značaj komorbidnosti u dugoročnom preživljavanju pacijenata koji boluju od srčane insuficijencije. Uloga revaskularizacije i korektivnih hirurških zahvata kod srčane insuficijencije se bolje prepoznaje na osnovu novih istraživanja. Značaj terapije srčane resinhronizacije u okviru kliničkog pristupa pacijentima sa srčanom insuficijencijom je potpuno redefinisan, a vrše se i dalja istraživanja o regeneraciji miokarda. Biće predstavljene i nove uzbudljive kombinovane strategije koje nude dodatne terapijske koristi.

3. Po Vašem mišljenju, u kojoj meri je razvijena kardiologija u regionu jugoistočne Evrope?

Postoje značajne razlike u kvalitetu dijagnoze i lečenju srčane insuficijencije širom Evrope. Nekoliko bitnih epidemioloških studija o srčanoj insuficijenciji je pokazalo neadekvatnosti zdravstvene nege u oblasti srčane insuficijencije u jugoistočnoj Evropi.

Jedan od glavnih ciljeva Asocijacije za srčanu insuficijenciju pri ESC jeste unapređenje kvaliteta nege u zemljama sa manje razvijenom medicinskom praksom. Da je ovo pitanje u žiži interesovanja HFA pokazala je organizacija Samita nacionalnih društava za srčanu insuficijenciju u oktobru 2011. godine u Beogradu. Za vreme ovog samita razmatrana su organizaciona pitanja u lečenju srčane insuficijencije u jugoistočnoj Evropi, uključjući i Rusiju. Ove inicijative treba da se odvijaju na stalnoj osnovi uz definisanje Centara izvrsnosti za lečenje srčane insuficijencije u ovim zemljama, što može biti početna tačka za njihovu bolju integraciju u razvijenije medicinske sisteme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.