Vozila na električni i hibridni pogon su vozila budućnosti u velikim gradovima u kojima zagađenje i buka predstavljaju problem koji se mora rešavati. Ova vozila smanjuju zagađivanje životne sredine, zagađenja vazduha, a i dosta su tihi zbog naprednih novih tehnologija samog automobila.

Primena električnih vozila je već primetna za privatne svrhe, ali i u poslu. U sklopu organizacije događaja potrebno je obezbediti prevoz za učesnike i za veliki broj učesnika, koristi se veliki broj vozila. Korišćenjem električnih vozila za vreme događaja, došlo bi do velikog smanjenja uticaja na životnu sredinu i uštede goriva čime se prati inovativan pristup zelenih događaja.

Kao primer dobre prakse i korišćenja električnih vozila uzećemo primer primene u Poštama u Evropi. Ovo, kao i mogućnosti primene u Srbiji, ali i regionu, podelio je sa nama Aleksandar Vranić iz JP Pošta Srbije. Naime, u nastavku, ukratko izdvajamo delove iz njegove studije „Inovacije Zelena Pošta: Uvođenje automobila na električni pogon po ugledu na Evropsku poštu.“ Osvrnućemo se i na primer Tesla automobila, kao najbolji auto na električni pogon.

Zbog ograničenih fosilnih goriva na svetskom nivou, operateri u svetu su naterani da pronalaze alternativna rešenja u oblasti transporta. U cilju poboljšanja kvaliteta života i povećanja ekonomske efikasnosti nastala je „Zelena Pošta“, tačnije uvedena su pogodna vozila za dostavu poštanskih pošiljaka na električni i hibridni pogon. U okviru Projekta navedena vozila su testirana u gradovima EU, a studija je pokazala validnost ekonomske investicije i veliku korist za životnu sredinu, zajedno sa rezultatima testiranja koji su načinjeni.

Treba imati u vidu da zahvalnost u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike, pripada najvećem naučniku Nikoli Tesli. On je pre tačno 134 godina sam proizveo asinhroni trofazni motor, koji se mogao ponašati i kao generator u istom trenutku. Baš takav motor, istih parametara su koristili inženjeri Tesla Motorsa u proizvodnji svojih prvih proizvoda. Tesla model S je izabran za model 2013. godine, i proglašen je jednim od najboljih automobila koji su ikad napravljeni prema oceni magazina „Forbs”. Tesla Motors je najinovativnija kompanija na svetu za 2015. godinu.

Primeri Zelenih Pošta u Evropi

Primer „Zelena Pošta“ ima za cilj da prikaže prednosti automobila na električni pogon i time poboljša energetsku efikasnost i smanji zagađenje vazduha u Evropskim državama i gradovima.

Pošta Norveške je kupila 300 automobila na električni pogon Renault Kangoo Maxi, dok stanovnici te zemlje već poseduju oko 50.000 automobila na električni pogon.

U 2015. godini, Norveška je imala 23% registrovanih automobila na električni i plug-in pogon od ukupnog broja vozila. Poređenja radi, u Holandiji je procenat ovih vozila 5,2, a u ostalim evropskim zemljama oko 1%.

Ovu statistiku opravdavaju poreske olakšice u Norveškoj, tačnije automobil na električni pogon košta isto kao onaj na benzin.

Nemačka Pošta u narednom periodu planira da sva mala dostavna vozila budu zamenjena vozilima na električni pogon, tj. omogućiće svojim službenicima da dobiju do kraja 2016. godine 2.000 elekričnih van vozila.

Francuska Pošta i Reno kamioni kao deo eksperimenta pustiće u saobraćaj kamion na bazi vodonika. Testiranje će biti vršeno godinu dana. Cilj je smanjenje buke i zagađenja životne sredine. Ovo je prvi put u Evropi da se testiraju električni kamioni i pretpostavlja se da će biti interesantni za širi krug kupaca, pošto će zagađenje vazduha biti svedeno na nulu.

Najveći vozni park na električni pogon poseduje Francuska pošta.

Tesla električni automobili

­­­

Tesla Motors je poznati proizvođač automobila na električni pogon sa sedištem u Silicijumskoj dolini u SAD.

Tesla S spada u luksuzne automobile i važi za najbolji ekološki auto.

Najbolje se pokazao na crash testu iz razloga što nema standardan motor i mnogo je lakše raditi amortizaciju pri udarcu s prednjeg kraja. Takođe je velika prednost u odnosu na automobile drugih kompanija zato što je izuzetno tih – ne postoji buka motora zato što ga pokreće električni motor, a i odlično se pokazao na spoljašnu buku. Obrtni moment je odličan pa se osobe koje se voze automobilom osećaju kao da su u avionu zbog ubrzanja od samo 4,4 sekunde do 100 km/h.

Tesla charging station
Tesla charging station

Iako druge kompanije i dalje koriste klasičan način za kontrolu klime, radija… kod Tesla S modela je sve zamenjeno jednim velikim displejom od 17 inča, koji sadrži sve kontole, od klime pa do navigacije. Prednost je i ta što nije potrebno odlaziti u servis (osim u slučaju tehničkog oštećenja) zato što se sve obavlja putem računara tako što se kroz update rešavaju problemi.

Vozila koja imaju napred motor imaju problem sa  težištem auta dok je kod Tesla automobila baterija smeštena između dve osovine točkova tako da se postižu odlične vozne karakteristike.

Što se tiče baterije, jednim punjenjem može da se dostigne 400-500 kilometara. Postoje stanice gde se može puniti baterija ali postoji i mogućnost da se kući napuni baterija sa punjačem snage 10kW, a da bi se baterija napunila do kraja potrebno je oko 5-6 sati. Razvijene stanice „supercharger“ imaju (umesto kućnih 10kW) punjače snage 120kW tako da su u mogućnosti da mnogo brže napune bateriju tj. za oko 40 minuta do 80% a za 75 minuta od 80-100%.

Električni automobili
Električni automobili

Da ne bi opao kapacitet baterije u severnoevropskim državama kao i Kanadi u otežanim zimskim uslovima, proizvođač je ostavio dovoljan prostor između baterija kako bi mogle da se leti hlade a zimi greju.

Unutrašnjost je prostrana a to se dokazuje i time da ima sedam sedišta, odnosno kada se otvori gepek moguće je smestiti još dva mala deteta na zadnjoj klupi koja se rastavlja.

Proizvođač nije štedeo na materijalima tako se da drvo, koža i hladni aluminijum savršeno uklapaju u moderan enterijer ovog luksuznog automobila.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.