Najčudniji muzeji na svetu

0
3279

Mnogi vole da posećuju muzeje i tako stvaraju sliku o onome što je bilo nekada, o istoriji, tradiciji, stvarima i događajima iz prošlosti. Međutim, klasične muzejske postavke odavno su prevaziđene, pa je u novije vreme sve više neobičnih muzeja koji oduzimaju dah.

Muzej mučenja u Amsterdamu

To je mesto koje svoje posetioce vraća 500 i više godina u prošlost, kada su vlasti koristile radikalne metode kako bi kaznile ili usmrtile one koji su se ogrešili o zakon. Izuzetno slabo osvetljenje ovu jezivu atmosferu čini još užasnijom, a poseban pečat joj daju raznorazne srednjovekovne sprave za mučenje. Tu je nezaobilazna giljotina, dok su možda još strašniji eksponati o kojima sama imena dovoljno govore, kao što su inkvizicijska stolica, pokrivena šiljcima ili, na primer, drobilica lobanje.

Muzej sahrane u Teksasu

Zvuči neverovatno, ali muzej sahrane je prva destinacija turista kada otputuju u Teksas, jer na jedinstven način mogu otkriti sve tajne sahranjivanja. U ovom muzeju je moguće videti kako su izgledala odela za pokojnike vekovima unazad, kao i kočije kojima je telo pokojnika prevoženo na groblje. Osim toga, muzej otkriva i autentične predmete koji su korišćeni prilikom ritualnog sahranjivanja sveštenika ili predsednika.

Muzej WC šolja u Nju Delhiju

Muzej toaleta u Nju Delhiju se bavi istorijskim razvitkom wc šolja. Osim običnih rešenja za toalet, u Nju Delhiju je moguće saznati sve o nekadašnjim zamenama za wc šolju.

Idejni tvorac muzeja smatra da toalet zauzima važno mesto u ljudskoj istoriji, jer je njegova evolucija povezana sa razvitkom civilizacije.

Muzej loše umetnosti u Bostonu

U muzeju Loše umetnosti (MOBA) je izloženo oko 600 slika koje nemaju nikakve umetničke vrednosti. Među njima je i kvazi „Mona Liza”, koja izaziva gromoglasan smeh širom sveta. Svaka izložena slika u ovom muzeju potkrepljena je i omanjim tekstom koji je bolje opisuje. Moto ovog muzeja jeste da čuva umetnička dela „suviše loša da bi bila ignorisana”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.