MUST-HAVE OSOBINE I VEŠTINE EVENT MENADŽERA

Kakvu uslugu gosti očekuju kada prisustvuju nekom događaju?

0
6721

Must-have osobine i veštine menadžera - organizovanostU ovom članku bi želeli da se osvrnemo na osnove, ono što je must-have po pitanju osobina i veština koje zaposleni u hotelima u sektoru event menadžmenta, prodaje kao i hotelskog osoblja, treba da poseduju ili da nauče. Cilj je ispuniti ili prevazići očekivanja gostiju ili učesnika događaja u hotelu.

Lične osobine

Trebalo bi da budete komunikativni, ali i sa veštinom slušanja i razumevanja šta gost želi da čujete. Odnos sa ljudima je ono što je najvažnije u ovoj industriji. Potrebno je da komunicirate na nivou koji je pun poštovanja prema svima, sa jasnim i preciznim odgovorima.

Morate biti u stanju da ostanete smireni pod pritiskom, poslednje što gost želi da vidi je panika – nema problema samo rešenja. Brzina reakcije je jako bitna, kao i spretnost u rešavanju nastalih problema. Nedostaje produžni kabl. Mora se stvoriti na potrebnom mestu za najbrže moguće vreme, dok klijenta ne zanima čija je to bila odgovornost, ko je za to kriv i kako će se problem rešiti.

Ljubaznost, umerenost, prijatan izraz lica, ne moraju pod obavezno biti urođene osobine, mogu se i naučiti, ali ne mogu izostati u kontaktu sa gostima.

Uspešan menadžer bi trebalo da bude pun entuzijazma i strastven u tome što radi, ali to se ne uči. Entuzijazam i strast donose kreativnost, a bez njih ne možete prevazići prepreke i trijumfovati kada sve izgleda izgubljeno.

Must-have osobine i veštine menadžera - entuzijazam i starstZnanja i profesionalne veštine

Kao osnovnu, neophodnu osobinu na poslu većina smatra organizovanost. Potrebno je koordinirati i upravljati svojim vremenom a ukoliko ste na višoj poziciji i svojim timom. Odrediti prioritete i dobro proceniti potrebno vreme za obavljanje svake od aktivnosti.

Tok događaja može da se promeni u minutu, pa treba biti spreman na sve predviđene i nepredviđene situacije, biti fleksibilan.

Osnovna opšta kultura daje stabilnost i sigurnost potrebnu za razgovor sa gostom. Na razna pitanja morate ili znati odgovor ili znati kako da izbegnete temu u kojoj niste vični. Odgovori kao što su „Ja sam na praksi ovde” ili „Tek sam počeo/la da radim“ ne smeju biti izgovori koje dajete gostu.

Dodatnu sigurnost daje dobro poznavanje posla i svih detalja koje vaše radno mesto podrazumeva.

Zatim, informisanost, ako govorimo o događaju koji se održava u hotelu, koliko ljudi se očekuje, koja je postavka sale, koji meniji se služe, kompletna agenda i sl. moraju biti poznati svim zaposlenima koji će biti prisutni za vreme događaja.

U ovom delu treba pomenuti i stručnost i obrazovanje u oblasti turizma i organizacije događaja. Recimo, CMP (Certified Meeting Professional) je jedan od globalno priznatih sertifikata za profesionalce u oblasti event industrije.

JMust-have osobine i veštine event menadžeraoš jedan sertifikat koji je šire priznat jeste CSEP (Certified Special Events Professional) ali se on više fokusira na specijalne događaje. Za oba sertifikata, kandidati moraju da imaju 3 godine iskustva u industriji.

Poznavanje stranih jezika u hotelima je must-have, pogotovo ako su u pitanju hoteli internacionalnih lanaca. Takođe, kako smo u vremenu internet tehnologija i online poslovanja, samo osnovi informatičke pismenosti više nisu dovoljni.

Profesionalnost

Iako ostavljena za kraj, profesionalnost predstavlja najbitniju must-have osobinu u poslu. Možda imamo svojih ličnih problema, možda loše vreme utiče na naše raspoloženje, možda nas je neko od ranog jutra iznervirao, možda imamo previše posla i kratke rokove, možda nas nadređeni pritiskaju, možda imamo tehničkih i sličnih problema, možda prosto nije naš dan… Tada na scenu stupa profesionali pristup poslu, kada sve ostaje po strani i posvećujemo se klijentu u potpunosti.

S.G.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.