„LEGO SERIOUS PLAY“ – SVAKO U ORGANIZACIJI MOŽE DA DÂ SVOJ DOPRINOS

Učenje kroz igru

0
4154

Razloga za ovu pojavu ima više. Uobičajene žalbe su da sastanci/seminari traju predugo, da su nezanimljivi i da često dominira par istih ljudi od kojih ostali ne mogu da dođu do reči, što rezultira da su ostali manje motivisani, sa osećanjem da su isključeni i da nisu shvaćeni
ozbiljno. Istina je da svako u organizaciji može da doprinese diskusiji, rešenju problema i rezultatima.

Jedan od načina za prevazilaženje ovog problema jeste uvođenje „LEGO SERIOUS PLAY“ kocki kao komunikacijskog alata pri diskusiji.

Kako to funkcioniše?

 

Korišćenje LEGO kocaka omogućava da se brzo dođe do srži teme. Kocke imaju funkciju katalizatora i kada se koriste za stvaranje metafora pokreću procese kojih pre toga niste bili svesni, privlačeći stopostotnu pažnju i učešće.

„Više ćete saznati o nekome posle sat vremena igre nego posle celog života provedenog u razgovoru s njim.“ – Platon

Građenje modela pejzaža uz pomoć LEGO kockica, davanje istima značaj putem smišljanja priče i izvođenjem različitih scenarija produbljuje razumevanje, izoštrava uvid u temu i interno povezuje grupu koja se zajedno „igra“. Na kraju učesnici odlaze sa osećanjem veće sigurnosti i veće predanosti zajedničim ciljevima.

„LEGO SERIOUS PLAY“ zasnovana je na procesima u REALNOM VREMENU koji počinju „ovog momenta“, uključuje relevantne delove prošlosti i spaja ih sa nadama, stremljenjima i strepnjama vezanim za budućnost svih prisutnih. Proces je fokusiran na pitanje šta se može učiniti i šta treba učiniti već danas. Postizanjem boljih rezultata „sada“ postiže se i bolja pripremljenost za izazove i mogućnosti  u budućnosti.

Građenje modela pejzaža uz pomoć LEGO kockica, davanje istima značaj putem smišljanja priče i izvođenjem različitih scenarija produbljuje razumevanje, izoštrava uvid u temu i interno povezuje grupu koja se zajedno „igra“.

Tradicionalni poslovni pristupi uglavnom se svode na analizu prošlosti i razmišljanje o budućnosti. Proizvodi „LEGO SERIOUS PLAY“ uključuju elemente iz prošlosti i budućnosti koji se stavljaju na probu kroz scenarija u Realnom vremenu kako bi se bolji rezultati u domenu donošenja odluka postigli odmah.

Učesnici na kraju mogu steći bolju sposobnost komunikacije i biti spremniji da koriste maštu, kao i da pristupaju svom poslu sa većom sigurnošću, predanošću i razumevanjem.

„LEGO SERIOUS PLAY“ zasnovana je na procesima u REALNOM VREMENU koji počinju „ovog momenta“, uključuje relevantne delove prošlosti i spaja ih sa nadama, stremljenjima i strepnjama vezanim za budućnost svih prisutnih.

„LEGO SERIOUS PLAY“ potstiče čovekovu sposobnost da mašta – da opiše i razume suštinu datog posla, da unese izmene i poboljšanja, kao i da stvori nešto sasvim novo.

Gde se to primenjuje?

Programi „LEGO SERIOUS PLAY“ koriste se u preduzećima širom sveta koja istražuju nove načine da potstaknu predanost, samopouzdanje i uvid u problematiku svojih rukovodećih kadrova i zaposlenih. Programi se koriste za raznovrsne svrhe, uključujući:

  • Strateški razvoj i istraživanje

Razmatraju se i procenjuju odnosi sa spoljnim partnerima i klijentima.

  • Organizacioni razvoj

Za rukovodioce, timove i zaposlene.

  • Inovacije i razvoj proizvoda

Davanje prostora maštovitim pristupima i pretvaranje ideja u konkretne koncepte.

  • Upravljanje promenana

Olakšavanje i uvođenje strukturnih promena i fuzija.

Iskustvo ukazuje na veliku relevantnost metode „LEGO SERIOUS PLAY“ za druge oblasti kao što su Razvoj scenarija i testiranje, Fuzije i kupovine (drugih preduzeća), Brendiranje, Rukovođenje i Razvoj tima, Transformisanje i restruktuiranje, Ulazak na tržište, Operativna efikasnost i analiza konkurencije.

Za detaljnije pogledajte www.seriousplay.com

M.M.

SHARE
Prethodni tekstProslava desetog rođendana hotela Aristos iz Zagreba
Sledeći tekstEnergetska Elektronika – Ee2013
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.